Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Докато офицерите честват 200 години

от Декларацията за независимост,

182-ма са хоспитализирани

Първите жертви на легионерската болест са участници във военен конгрес по повод 200 г. от подписването на Декларацията за независимост на САЩ. Форумът се провежда в края на лятото в Пенсилвания, Калифорния, през 1976 г. Починалите внезапно участници в конгреса стават повод за мащабно разследване и установяването на бактерията Legionella pneumophila.

Постфактум се доказва, че болестта е имала и предишни огнища с болни и починали.

На 21 юли 1976 г. Американският легион открива своя годишен тридневен кангрес в хотел Bellevue-Stratford във Филаделфия, Пенсилвания. Повече от

2000 легионери, предимно мъже, присъстват на него. Датата и градът са избрани да съвпадат с честването в Америка на 200-годишнината от подписването на Декларацията за независимост на САЩ във Филаделфия през 1776 г.

На 27 юли, три дни след приключването на конгреса, легионерът Рей Бренан, 61-годишен

пенсиониран

капитан на ВВС

на САЩ

и книжарник на Американския легион, почива в дома си от очевиден сърдечен удар. Бренан се връща вкъщи вечерта на 24 юли, като се оплаква, че се чувства уморен.

На 30 юли друг легионер, Франк Авени, на 60 години, също почива от очевиден сърдечен удар, както и трима други легионери.

Всички те са били участници във форума. Двадесет и четири часа по-късно, на 1 август, почиват още шестима легионери Те са на възраст от 39 до 82 години и подобно на Рей Бренан, Франк Авени и тримата други легионери всички се оплакват от умора, болки в гърдите, задръствания на белите дробове и треска.

Трима от легионерите са пациенти на Ърнест Кембъл, лекар в Блумсбург, Пенсилвания, който забеляза, че и всички са били на конгреса във Филаделфия. Той се свързва с Министерството на здравеопазването в Пенсилвания. Служителите на Американския легион също започват да получават известия за внезапната смърт на няколко членове, всички едновременно. В рамките на седмица повече от 130 души, предимно мъже, са хоспитализирани, а 25 - починали.

Само през първата седмица имаше 149 легионери и други 33 души - работещи в хотела, които се разболяват. От тези общо 182 случая почиват 29 души.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяването провеждат безпрецедентно разследване и до септември фокусът се концентрира към самата хотелска среда като източник на заразата.

През януари 1977 г. бактерията

легионела най-накрая

е идентифицирана

и изолирана. Установено е, че тя се размножава в охладителната кула на климатичната система на хотела, която след това я разпространява през сградата. Тази констатация предизвика нови световни разпоредби за системите за контрол на климатичните системи.

Къде виреят бактериите Legionella, четете в печатното издание на "168 часа".