Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

16-годишно момче започна да пише нова страница в историята на плувните спортове у нас. Йосиф Миладинов спечели бронзов медал в дисциплината 50 м бътерфлай на световното първенство за юноши и девойки в Будапеща.

На финала Йосиф освен с бронза се отчете още с подобряването на 4 национални рекорда за мъже и със спечелването на квота за олимпиадата в Токио. Хиляди фенове на плуването в унгарската зала "Дунав Арена" приветстваха призьорите, сред които, за щастие, се нареди и нашето момче.

"Беше абсолютно изумително да плувам пред толкова много хора. И за секунда не си позволих да се притесня от атмосферата.

Умея да се абстрахирам,

когато дойде време за плуване", разказва новата спортна надежда на България.

Още на 100 метра бътерфлай Йосиф покрива А норматив за олимпийските игри в Токио, а впоследствие стига и до финала на коронната си дисциплина. На средата на дистанцията дори водеше, но в крайна сметка завършва четвърти.

"Тръгнах много бързо, но това се отрази на силите ми и не успях да финиширам добре", разказа пред камерата на БНТ плувецът.

Големият успех за него идва на 50 м бътерфлай, въпреки че самият Йосиф не е голям оптимист за своето представяне.

"Не се чувствах добре физически,

защото финалът беше в последния ден на първенството и вече бях поизчерпал енергията си. Но психиката ми беше в добра форма. Казах си, че трябва да се стегна и да дам всичко от себе си в последния старт", разказва Антъни, който е и най-младият участник на толкова успешния за България финал.

"След края на състезанието не можех да осъзная какво съм направил. Казах си, че Бог е бил с мен и ми е помогнал да постигна този наистина голям успех", признава Йосиф.

Той е роден в Пловдив и малко след 6-ия си рожден ден е заведен на басейна. Започва да тренира в пловдивския клуб "Младост", където талантът му е забелязан от треньорката Славяна Раденкова. После се прехвърля при Стефан Георгиев.

"Дядо ме накара

да се пробвам в плуването

Той е бил футболист, както и прадядо ми. Майка ми пък се е занимавала с баскетбол, така че си имах спортната закалка", категоричен е Йосиф.

През 2015 г. семейството му се мести да живее в Германия, а две години по-късно се установява в швейцарския град Устер. По това време Йосиф вече е започнал да трупа победи и очевидно подсказва на околните, че е готов за сериозни успехи в спорта. След бронзовия медал швейцарски и други европейски медии го нарекоха новия Майкъл Фелпс заради лекотата, с която сразява конкуренцията в басейна, въпреки че е едва на 16 години.

"Ежедневието ми е подчинено изцяло на плуването. Започвам рано сутрин, защото трябва да обръщам внимание и на ученето.

Не се оплаквам, защото това е пътят ми нагоре

и осъзнавам колко усилия трябва да положа, за да успея", казва Миладинов. Следващото предизвикателство пред него е европейското първенство в малък басейн през декември, в което вече ще се състезава с мъжете.

"Силно се надявам да подобря собствените си резултати и да вляза на финал. Не крия, че вече мисля за игрите в Токио. Много близо съм до това да сбъдна мечтите си. Необходими са много труд и тренировки.

Имам амбицията да стана много голям в плуването и да спечеля медали за България", категоричен е Йосиф Миладинов.