Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Целият свят се е вторачил как гори и дими Амазония. Белият дроб на планетата загива, заплашвайки Земята с климатични катаклизми, по-страшни и от апокалиптичните прогнози отпреди няколко месеца, направени от учени заради безпрецедентното топене на ледниците.

Но Амазония гори днес, защото Бразилия кърви от десетилетия. Страната е в продължителна и задълбочаваща се икономическа криза. Рекордна бедност и безработица. А по престъпност дори наркокартелите в Мексико са като секция на БАН, сравнени с мафията в Рио де Жанейро. Там през 2017 г. бяха убити 64 хиляди души, а през миналата година е имало по две престрелки по улиците всеки ден.

Така че арогантният президент Жаир Болсонаро, който отказа помощта от 20 милиона долара от Г-7 за справяне с пожарите в джунглата и се държа като първия селянин с президента на Франция Еманюел Макрон, е най-логичният персонаж в тези трудни времена в ролята на президент на Бразилия.

Ако се вгледаме по-внимателно в биографията му, ще видим, че той реално нито е типичен военен от кариерата, нито е политик. Кратката му военна история завършва с едно интервю пред бразилска медия, в което революционно обяснява колко ниски са заплатите на офицерите. Изявата му обаче предизвиква силен отзвук, разпалва партийния пламък в кръвта му и му проправя пътя през общинския съвет към Конгреса. Оттам нататък през годините - само арогантен цирк и нищо свършено реално.

И в скандалите му няма нищичко оригинално – тематика като на колегите му популисти по цял свят – от Бразилия до България: гейовете, браковете между тях, абортите, бразилските чернокожи, миграцията.

Всъщност причината да стане президент освен популизма, който така успешно упоява безкритичните маси, е надеждата като бивш военен да смачка с твърда ръка ширещата се престъпност.

Дясноконсервативната вълна, която предизборно яхна, изкачи преди него като губернатор на Рио де Жанейро неизвестния до този момент федерален съдия Вилсон Витзел, който също като Болсонаро обеща по 30 куршума за всеки бандит.

Какво обаче се промени в първите му 8 месеца на президентския стол?

Нищо съществено. Бедността продължава да расте. Безработните са повече от 13 милиона, а неосигурените - почти 40 милиона души. Шестимата най-богати в Бразилия притежават колкото 100 милиона бедни. А бедните плащат с 10 процента по-високи данъци от богатите.

За половин година убитите от полицията са 1500, но бразилците смятат, че когато тя е била заменена на улицата от военните, е станало още по-страшно. Изнасилванията на жени са с 48 процента повече, а кражбите са се увеличили с над 50 процента.

Бразилия е скована от бедност, страх, корупция и обща несигурност. И в тази ситуация Болсонаро няма друг ход, освен да играе циркаджия с популистки тези за независимост.

Пожарите и изсичането на Амазония не са от това лято, нито от миналото. И причината за тях са бедността и беззаконието. 20 милиона долара не стигат за разрешаване на тези проблеми.

Необходими са много повече средства, които да дадат бъдеще на населението в районите до джунглата, за да спре то пагубното си за цялото човечество настъпление към вечнозелените гори.