Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 23 август обикновено пропускаме

да споменем тези свидни жертви на тоталитарния режим на Сталин - депортацията на етническите българи от Крим и Бесарабия по време на Втората световна война. Етническите българи, изобщо всичко, което съдържа булгар, българин и болгар, за руските власти означава чуждо и враждебно - и това не е преувеличение, а просто отражение на безспорен факт.

Кримските "българи" са разселени в Сибир и Северен Казахстан, като им е забранено да говорят на български за да бъдат асимилирани. Това са паралелни процеси с депортацията на етническите немци, но при тях няма забрана да поддържат идентичността си. А България поддържа нормални дипломатически отношения със Съветския съюз?! Не сме във война.

Говорил съм с някой от тях - по-голяма част от тях новите поколения за съветизирани и "българското" у тях излиза само като са сигурни че са на сигурно място и няма кой да ги контролира. Крият българския си произход - дори предпочитет да махнат -ев и -ов на края на фамилиите си за да звучат с тюрски корен. По-безопасно е.

И по темата у нас се мълчи - грозно и трайно. Нито патриотите повдигат темата, да не говорим за левите, пък и десните не са много активни.

Смятам за свой дълг да държата темата будна защото всичко, което днес ни се случва има своята предистория и закономерности и следващите поколения са обречени да повторят терзанията ни.