Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБИДЕН: Проф. Гарена напуснал университета заради атаката от богослови.
ОБИДЕН: Проф. Гарена напуснал университета заради атаката от богослови.

 

 

 

"Искаш ли да си легнеш с мен?"
"Мога да те науча на различни сексуални техники"
"Вие не сте надарени като мъже"
Това били част от репликите, които преподавателят по богословие, кърджалийският отец Гарена отправял към своите студенти.
След като не могли да изтърпят сексуалния тормоз на преподавателя си, възпитаниците му написали подробно писмо до патриарх Максим, в което описват случките и искат скандалният отец да бъде лишен от свещенически сан и махнат от преподавателското място.
От канцеларията на Светия синод потвърдиха пред "168 часа", че са получило писмото, което вече е заведено като официален документ. От пловдивския университет също потвърдиха, че знаят за проблема.
Преподавател от катедрата по богословие в учебното заведение заяви пред "168 часа", че е виждал sms, изпратен от отец Гарена до негова студентка с предложения за вечеря и секс.
Бившият директор на дирекция по вероизповедания към Министерския съвет проф. Иван Желев също потвърди пред "168 часа", че знае за мераците на преподавателя от Пловдив.
"Това е срам за българското православие!" - категоричен е Желев.
"Писмото до патриарха е доста дълго" - казва източник на вестника от Светия синод. В него студенти от първи и втори курс изразявали възмущението си от факта, че проф. Гарена преследвал упорито момичетата и в прав текст им казвал, че ги харесва и иска да спи с тях. Според него в това нямало нищо лошо, тъй като Бог е вложил в хората желанието за сексуална интимност.
"Гарена, се хвалел колко е

добър в леглото

и как ще им бъде хубаво с него" - разказва висш архиерей от БПЦ, запознат подробно със съдържанието на писмото. В него пишело още, че пред мъжете кърджалийският поп редовно се фукал, че знае различни сексуални техники, чрез които те могат да бъдат добри съпрузи и любовници.
"От всеки ред в писмото на богословите личеше отвращението на студентите от такъв начин за преподаване на сакралната дисциплина - богословие" - уточнява нашият източник.
В друга жалба с подписка до зам.-ректора на ПУ доц. Запрян Козуджов и ръководителят на катедра "Обща история и археология" Иван Джамбов същите студентите на професора. Те го обвиняват, че използвал нецензурни изрази по време на лекциите по "Пастирско богословие" и "Типик", (б.а. - устройство и Устав на БПЦ). Според жалбоподателите моралът на Гарена нямал нищо общо с този на православния български свещеник. Ето защо те настояват за среща с преподавателите, на която да разкажат за скандални факти от преподавателските методи на професора.
"Студенти ми показаха sms, в които колегата Гарена директно иска

среща с една от тях

и после предлага хубава вечер с питиета и секс"- разказа пред "168 часа" преподавател от университета - "Шокиран съм! Може ли да си търсиш интимни партньорки сред студентките, на които преподаваш" - негодува преподавателят.
"Написахме писмото до патриарха, защото ни писна проф. Гарена да ни преследва със сексуални намеци по коридорите на университета" - сподели пред "168 часа" една от авторките на жалбата до Синода.
Тя помоли са остане анонимна. Името й се пази в редакцията.
"Отецът е в състояние да ми причини много неприятности, ако разбере, че съм говорила с медиите. Най-малкото е да ме скъса на изпитите, по които трябва да се явявам при него" - казва студентката в телефонен разговор.
Студенти твърдят, че

имат записи на отец Гарена

как им предлага интимност, направени с касетофон и мобилен телефон. Те били прехвърлени на диск и изпратени на митрополит Николай Пловдивски, който е началник на скандалния преподавател.
В някои от случаите подходът на свещеника мераклия давал резултат, твърдят от университета. Студентка от Бургас първа не устоява на предложенията за интимна близост. Името на момичето се пази в редакцията.
"Когато професорът идваше с цветя, аз мигновено излизах, за да не им преча" - уточнява съквартирантката на въпросното момиче. Според нея приятелката на Гарена после се хвалела, че отецът обещал да я "разходи до Карибските острови".

Част от практиката

на отеца било да прави предложения на студентките си при кафе-машината в университета.
"Издебва някоя по-хубавичка и предлага да й вземе кафе или каквото поиска. Повечето момичета, които знаят славата му, бягат паничекси, но има и някои, които му се връзват" - разказват за сваляческите техники на отеца студенти от университета в Пловдив.
"Отец-професорът явно си търси жена сред нас, което не е редно. Разбрахме, че след като по-заможните не го удостояват с внимание, се ориентира към по-бедните" - казват студентки пред "168 часа".
От ръководството на университета, по информация на преподаватели, вече са решили да вземат сериозно отношение по случаите, за които студентите са се оплакали на патриарха. На катедрен съвет Гарена бил предупреден, че може да бъде отстранен, ако продължава в същия дух.
Отговорът му бил: "Не ме интересува! Зад мен е ДПС."
Дали патриарх Максим или Ахмед Доган ще имат последната дума в сексдрамата, ще стане ясно в рамките на месец.


Доц. Запрян Козлуджов - зам.-ректор на ПУ:
Отецът е противоречива личност

- Доц. Козуджов, знаете ли, че студентите богослови са се оплакали на патриарх Максим от поведението на проф. Гарена? Студентките са скандализирани, че отецът искал секс от тях.
- От вас научавам за писмото до патриарха. Нещата са отишли много надалеч, щом студентите търсят за съдействие патриарх Максим и Светия синод. Явно те искат разпопването на Гарена, казано на народен език. Идеята е Светият синод да му наложи санкция в другото му битие - на свещеник. По статута му на преподавател може да се произнесе ръководството на университета.
- Не ви ли смущава това, че проф. Гарена със сексуалните намеци, според студентките, прави много лоша реклама на университета?
- Не отричам, че Гарена е противоречива личност. Прави се на какъв ли не. Наистина е проблем чепрашичестото му поведение. С нападките се гони друга цел.
- Каква?
- Целта е да се удари специалността "Богословие". Това е нова специалност и за нейното откриване положихме много усилия. Обучението напредна устремно, докато в Шумен и София загива.

Проф. Петър Гарена:
Вече нямам нищо общо с университета

Тъй като проф. Гарена не пожела да коментира пред "168 часа" обвиненията, че е преследвал студентки и е искал секс от тях, решихме да разберем основателни ли са нападките от служителки в храм "Св. Георги Победоносец" в Кърджали. "Отецът не желае да прави никакви коментари по въпроса. Свързах се с него и той ми обясни, че повече няма нищо общо с Пловдивския университет. Напуснал е" - така отговори служителка от храма.
От ръководството на ПУ категорично отрекоха професорът да е напуснал работа. "Нямам такава информация"- сподели преподавател на ръководна длъжност.
"Професорът не е напуснал, нито е отстранен. Появява се на лекции и бяга, сякаш се срамува от нещо" - сподели наш университетски източник. Според него присъствието на Гарена в университета за кратко време било необичайно, тъй като се водел на основен трудов договор.

ПРЕСТИЖ: Специалността "Богословие" показва високото ниво на преподаване в ПУ.
ПРЕСТИЖ: Специалността "Богословие" показва високото ниво на преподаване в ПУ.
Доц. Запрян Козлуджов, зам.-ректор на ПУ
Доц. Запрян Козлуджов, зам.-ректор на ПУ