Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данчо Дяков напуска от 30 август, все още няма кандидати за нов началник на гардовете на властта

Началникът на Националната служба за охрана ген. Данчо Дяков сам е поискал да бъде освободен от поста си. В рапорта си за напускане до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов той е изтъкнал лични причини за молбата си.

Това стана ясно в сряда, след като Министерският съвет даде съгласие ген. Дяков да бъде освободен като началник на службата за охрана. Той ще напусне поста си от 30 август, ако бъде уважена напълно молбата му. Точната дата обаче ще стане ясна, след като президентът Радев издаде указ за уволнението на генерала.

Дяков

застана начело

на НСО през март

2018 г. и бе

предложен лично

от държавния

глава

Преди това генералът, чиято кариера е минала предимно във Военната полиция, бе военен съветник на Румен Радев.

Дяков оглави НСО след оставка на предишния началник Ангел Антонов. Неговият официален мотив бе, че е назначен от правителството за генерален консул на България в Санкт Петербург, Русия. Напускането на Антонов обаче бе предшествано от скандал със злоупотреби в службата и прокурорска проверка дали бившият шеф на НСО не е ловувал в стопанисваното от държавните охранители ловно стопанство “Кричим”, докато се е водел в командировка. Антонов не се ползваше и с доверието на Румен Радев.

За разлика от предшественика си ген. Дяков е имал отлични взаимоотношения както с премиера Бойко Борисов, така и с президента, твърдят източници на “24 часа”.

При неговото управление на НСО единствените скандали са две пътни нарушения на шофьорите на съпругата на президента Десислава Радева. При единия водачът от НСО бе глобен с 30 лв., защото влезе в насрещното движение, за да остави президентшата при моделиерката ѝ в центъра на столицата.

Ген. Дяков е

искал да съкрати

разходите

за охрана на хора, които са извън предвидения от закона кръг охранявани лица - президент, премиер, шеф на парламента и пр. Така той планираше да оздрави службата, която миналата година дължеше над 1 млн. лв. като обезщетения при пенсиониране на негови бивши служители. Според данни на службата тя осигурява охрана на 47 души извън този кръг. Плановете на Дяков бяха обявени при негово изслушване в парламента. Единственият, който се прости с гарда и шофьора от НСО обаче, бе омбудсманката Мая Манолова. Привилегията ѝ бе отнета със Закона за бюджета за 2019 г.

Президентът Румен Радев лично посочи ген. Данчо Дяков за началник на НСО.
Президентът Румен Радев лично посочи ген. Данчо Дяков за началник на НСО.