Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Флиртът на руската шпионка Мария Бутина с мултимилионер от САЩ

Предприемачът разказва, че докладвал на ФБР за връзката си с нея и трима мъже го насочвали да "възобнови романтичните отношения" след тяхното прекъсване

Около руската шпионка Мария Бутина, която излежава 18 месеца затвор, след като беше обвинена от федералните прокурори в опит да се инфилтрира във влиятелни политически кръгове в САЩ по указание на руското правителство, изплува нов скандал. Изпълнителният директор на компанията за електронна търговия Overstock.com, Inc. - мултимилионерът Патрик Бирн, който е имал тригодишна романтична връзка с младата жена, каза, че би искал да освети начина, по който висши служители на реда са се занимавали с делото на правителството срещу Бутина.

Той твърди, че има "нестандартни отношения" с ФБР и допуск за работа с класифицирана информация на ниско ниво. А също така, че е мотивиран да излезе с позиция, тъй като е убеден, че разследването се е водило по-малко за целите на правоприлагането, отколкото с оглед на скандала за политическия шпионаж по делата за изтеклите имейли на Хилари Клинтън и за руската намеса в изборите. Това става ясно от необичайно прессъобщение на компанията на Бирн със заглавие "Коментари на изпълнителния директор на Overstock.com

за "дълбоката държава"

(термин, свързан с конспиративната теория, че политическата система в Америка се управлява от тайно правителство, съставено от финансисти и индустриалци - б.а.). В него той призовава Министерството на правосъдието да създаде върховенство на закона. Съобщението на Overstock.com, Inc., което потвърждава медийни публикации за интимната връзка на господин Бирн с рускинята, доведе до падане на акциите на дружеството на борсата с повече от 33 процента в следващите два дни. В текста не се споменава конкретно Мария Бутина, но се дава пример с две статии, публикувани неотдавна на сайта SaraACarter.com на Сара Картър, журналист и сътрудник на Fox News. В едната подробно се разказва за неговите близки отношения с агентката на руското правителство. В прессъобщението Бирн потвърждава версията на г-жа Картър. То е публикувано в отговор на доклад, според който основателят на Overstock.com, Inc., е участвал във федералното разследване за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Сега той признава, че е помагал на органите на реда - които нарича

"мъже в черно"

- на няколко пъти в живота си. За първи път им е помогнал в разследването на убийството на свой приятел, а след това и в прословутите дела около руската намеса в изборите. Правил всичко това, воден от позицията си на гражданин.

Съобщението и интервю на Патрик Бирн отварят нова, интригуваща глава в историята на руската шпионка Бутина и нейните връзки с влиятелни американци. Адвокатът й Робърт Дрискол потвърди, че Бутина и Бирн са били "в романтични отношения" и че според г-н Бирн правителствените служители са го инструктирали как да взаимодейства с нея, пише в."Ню Йорк Таймс". Това означава, че той е информирал ФБР за своите разговори и за интересите й.

Патрик Бирн се запознава с Мария Бутина на годишния либертариански конгрес FreedomFest в Лас Вегас през юли 2015 г., където той изнася доклад. Тя е амбициозна 30-годишна аспирантка от Русия и лидер на руска организация на правото за носене на оръжие, която се стреми да изгради връзки между руското правителство и консервативни организации в САЩ. Той е 57-годишен ерген, предприемач и известен основател на просперираща компания, стартирала дейността си през 1999 г. от сливането на две компании, едната от които собственост на дружество на Уорън Бъфет. Водещият му уебсайт за електронна търговия продава широка гама продукти на ниски цени, включително мебели, декор, килими, спално бельо, подобряване на дома и други. Бутина, по думите на Бирн, се запознава с него и му казва, че иска да обсъдят въпроси на нейната група за защита на правото да се носи оръжие, но той не се заинтересува. След това тя му разказва друга история и той се хваща на въдицата: че работи за високопоставен чиновник в централната банка на Русия и иска да го поканят

в Москва, за да говори за блокчейн

технологиите.

Предложението звучи примамливо - Overstock е първият голям онлайн търговец на дребно, който приема криптовалута – биткойн - през 2014 г. и същата година основава Medici Ventures, изцяло дъщерно дружество, което развива блокчейн технологиите.

Патрик Бирн е апологет на виртуалната валута и активист за "демократизиране на капитала, елиминиране на посредници и повторно хуманизиране на търговията". През 2014 г. той анонсира платформата tZero, която описва като място, където "блокчейн се среща с капиталовия пазар".

Двамата се разбират да се срещнат на обяд в хотела на следващия ден. По думите му на тази среща те обсъждали философски и литературни въпроси, свързани с Русия, в това число творчеството на Антон Чехов. "Имахме интелектуална дискусия в продължение на 90 минути. Тя вече знаеше всичко за мен", казва Бирн пред журналист от https://trump-russia.com. Освен известен предприемач Бирн е и доктор по философия от университета в Станфорд. Бутина го поласкала:

"Вие сте много известен човек в Русия",

спомня си той.

"Тя ми каза, че в Русия има кръг от около 150 либерали от властта, включително олигарсите. Гледали видеоклиповете ми за либерализма. Знаят за връзката ми с Милтън Фридман (американски икономист, статистик). Те обсъждат неща, които казвам и пиша... Бяха я изпратили с послание до мен да отида в Москва, за да говоря за биткойн, след което в курорт до планината Алтай, който ще бъде затворен за три дни, да се срещна с 40-45 души от цялата руска властова структура - правителство, олигарси, за обсъждане за либерализма, Джон Стюарт Мил, Хайек и т.н."

Така е поставено началото на тригодишната връзка

между изпълнителния директор на Overstock и 30-годишната жена, осъдена на затвор, след като се призна за виновна, че не се е регистрирала като чуждестранен агент. В САЩ тя става известна, след като успява да проникне във влиятелни кръгове, свързани с консерваторите, като например Националната оръжейна асоциация и да се снима с влиятелни републиканци като Доналд Тръмп-младши и Скот Уокър, бившия губернатор на Уисконсин. Известно време тя се среща с активист на Републиканската партия, който работи над няколко изборни кампании. Нейният адвокат казва, че се е ви ждала с него паралелно с господин Бирн.

След запознанството и с Бирн започват да поддържат връзка чрез есемеси. Тя му предлага да се срещнат в Париж, Рим или Черна гора. Срещат се в хотел Bowery в Ню Йорк през септември 2015 г. Бирн, който казва за себе си, че е "56-годишен ерген", признава, че срещата им в Ню Йорк бързо прераства в романтична история. Те се виждат още няколко пъти в различни градове на САЩ, а тя му идва и на гости в дома му в щата Юта. По време на срещите им Бутина споделя често стремежа си

да се срещне с хора, които участват в президентските кампании

на Хилари Клинтън, Тръмп, сенатор Тед Круз от Тексас, сенатор Марко Рубио от Флорида, което прави Бирн по-внимателен. Адвокатът на Бутина Дрискол обяснява, че тя е била просто амбициозен човек, който иска да израства в кариерата, като подобри отношенията между САЩ и Русия. В края на краищата, по думите на Бирн, той започва да общува с ФБР и да му оказва съдействие. Бирн дори твърди, че разследването за руската намеса в изборите в САЩ е започнало, когато се е свързал с ФБР (което той нарича "мъжете в черно") относно Бутина през юли 2015 г. Предприемачът разказва пред журналисти, че трима високопоставени служители (които той нарича "X, Y и Z") в администрацията на Обама са го насочвали да "възобнови романтичните отношения" с Бутина през 2017 г., след като са били прекъснати.

Дрискол споделя, според "Ню Йорк Таймс", че Бирн се е свързал с него, след като тя е била осъдена на затвор през април, и му е казал, че той периодично е

говорил с ФБР

за Бутина

Пресаташе на компанията отказва коментар, пише в. "Ню Йорк Таймс".

В неотдавнашното си интервю Бирн споделя, че все още е "доста любим" на г-жа Бутина. "Мария трябва да се прибере вкъщи и един ден да бъде президент на Русия - казва той. - Това е най-доброто нещо, което може да се случи с Русия и САЩ."

През пролетта на тази година Патрик Бирн е предал на Министерството на правосъдието редица документи, включително имейли и съобщения както за произхода на руското разследване, така и за ролята на ФБР в делото "Хилари Клинтън", в което според него лично е участвал през първите месеци на 2016 г. В момента тече разследване по документите, които засягат комуникацията му с ФБР по тези дела. Той отбелязва, че съобщенията също така ще докажат, че ФБР е провело операция срещу фондация Клинтън", в която е участвал пряко. "Това ще стане най-големият политически скандал в историята на САЩ - казва той. - Ако оцелеем и ако върховенството на закона се върне в Америка, това ще се дължи на един човек: Бил Бар (министъра на правосъдието Уилям Бар)." Служители на ФБР са заявили пред SaraACarter.com, че отказват да коментират твърденията на Бирн.

Адвокатът на Бутина – Дрискол, е написал писмо до генералния инспектор на Министерството на правосъдието. В него той твърди, че изпълнителният директор на Overstock му е казал, че по време на връзката си с г-жа Бутина той е "действал в посоката, дадена му от правителствените и федералните агенти, като по тяхно указание бил в романтични отношения с нея". Адвокатът допълва в писмото си: "С течение на времето Бирн ставаше все по-убеден, че Мария е това, което

тя казва, че е - любознателна студентка,

която работи в полза на по-добрите американско-руски отношения, а не агент на руското правителство или някой, замесен в шпионаж или незаконни дейности. Той заявява, че е споделил тези мисли и потвърждаващите ги факти и наблюдения за Мария на правителството".

Г-н Дрискол призова служителите на Министерството на правосъдието да проучат допълнително опасенията на г-н Бирн, който според него е достоверен източник на информация. "Твърденията му са достойни за разследване", пише той.