Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала през различни обучения. Как да не разбирам от компютри? Всеки държавен служител трябва да разбира. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова в ефирна на Нова телевизия

Тя бе избрана да оглави Съвета за киберсигурност е функциите са ръководни. Предложението да бъде председател на съвета идва от премиера Бойко Борисов, каза тя. Той лично й е предложил на 19 август. 

Николова. обясни, че в съвета ще влизат 18 експерти - от силовите министерства, ще има представител на президента и т.н. 

Тя обясни, че ще е необходимо да се изготви стратегията по киберсигурност, а след това да се определи и национален координатор на съвета. 

"След като съм приела този ресор, за мен е предизвикателство да работя в тази сфера. Тук специфичното е, че след атаката към НАП, държавата предприе редица фактори. Аз внесох спешна наредба в министерския съвет относно информационната сигурност", каза вицепремиерът. 

Тя отрече спекулациите, "че я вкарват в капан", предлагайки й поста. 

"През последните 2 години сме свидетели на европейски хакерски атаки, пострада и Германия", каза Николова. 

Тя припомни, че Съветът на Европа наскоро прие наредба, която посочва редица санкции, които ще са срещу хакери. 

Категорично ще има промени в закона, обясни Николова.

И добави: "Вече започнахме промени в Закона за електронното управление"

Тя заяви, че ще предложи промени в Наказателния кодекс, тъй като в момента санкциите били изключително занижени. Ще предложи от 5 до 15 години за компютърни престъпления - проникване, хакване, установяване на система, хакване на пароли, изброи тя.