Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев обявяват на брифинг кандидатите за проекта “Белене”.
Министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен и изпълнителният директор на НЕК Иван Йончев обявяват на брифинг кандидатите за проекта “Белене”.

7 фирми и консорциуми със заявления за стратегически акционери в проектната компания

13 компании са подали заявление за интерес към проекта за АЕЦ “Белене”, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във вторник заедно с шефа на БЕХ Жаклен Коен и на НЕК Иван Йончев.

7 от заявленията са за стратегически инвеститор, 2 за доставчик на оборудване и 4 за миноритарен акционер и за дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията на централата.

Република

Северна

Македония

е подала

заявление

в последния

момент

от името на държавен съветник по енергетика. Той съобщава, че държавата ще участва чрез електрическата си компания, която кандидатства за миноритарен дял. Северна Македония иска и договор за дългосрочно изкупуване на ток. В ход била съгласувателна процедура в правителството и решението щяло да е факт до дни, обяви Петкова.

Първа заявление за стратегически инвеститор е подала фирма “ИПК и УП”, която е регистрирана на адрес на апартамент в Козлодуй с капитал 2 лв. на името на Петро Белпалчук. От Търговския регистър става ясно, че е украински гражданин, а финансовият отчет на фирмата за 2018 г. показва нула приходи и разходи.

На 15 август се е заявила “Росатом” чрез дъщерната си компания “Атоменергопро”. Руската държавна корпорация обяви на сайта си на 19 август, че е внесла заявление в НЕК за участие в проекта като стратегически инвеститор. “Атомстройекспорт” бе изпълнител на проекта за АЕЦ “Белене”, преди той да бъде замразен през 2012 г. Тя е и конструктор и собственик на самия проект.

Заявление за стратегически инвеститор има и от Корейската хидро- и ядрена корпорация. Тя обяви интереса си преди близо година.

Регистрираната в Германия “Бектрон лиаз техническо инженерство” също заявява интерес да инвестира стратегически в “Белене”. Такова е намерението и на консорциум “Атомна електроцентрала “Белене 2019 г.”. В него са чешката компания “Витковице хеви машинери” и българската “Груп интернешънъл”.

Гьолът на “Белене” през 2010 г., на негово място трябваше да бъде фундаментът на първия реактор.
Гьолът на “Белене” през 2010 г., на негово място трябваше да бъде фундаментът на първия реактор.
Консорциум “АЕЦ Белене” е вторият консорциум, който иска да е стратегически инвеститор. Водещ партньор в него е “Атоменергоремонт”, чийто мажоритарен собственик е Борис Методиев чрез “Бултрейд корпорейшън”. Партньори са Общинска застрахователна компания” (с мажоритарен собственик “Ел-Ем импекс”) “Гранд енерджи” ( с едноличен собственик Александър Спасов), “Квант” и ТЕЦ “Марица-3”.

Фирмите в този консорциум се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. (Кои са фирмите виж в карето долу).

Заявления внася и Китайската национална ядрена компания - CNNC. Това е държавната ядрена корпорация на Китай, наследник на бивше министерство на ядрената енергетика. Тази компания пуска първия реактор в Китай, в момента има проекти в чужбина.

Заявления за стратегически доставчици на оборудване има от американската “Дженерал Електрик” и френската “Фраматом”.

За нас е голяма чест, че в тази процедура участват компании от такъв ранг и това е гаранция за бъдещото развитие на проекта, заяви министър Петкова. 

“И забележете, освен с осигуряване на производство и оборудване те заявяват и участие в структуриране на финансирането на проекта, което смятам, че е изключително сериозна заявка доколко възможен е проектът АЕЦ “Белене”. Имаше доста скептицизъм дали изобщо ще има интерес към реализацията му, с тези заявени участия мисля, че скептицизмът е разсеян, защото кандидатите

наистина са едни

от световните

лидери

в областта

на ядрената

енергетика,

заяви още Петкова.

Тук са “Росатом”, CNNC, Корейската хидро- и атомна корпорация, “Фраматом”, “ Дженерал Електрик”. Те работят заедно в обекти по целия свят, това е още една заявка за бъдещи възможни обединения при реализацията на проекта.

Още във вторник комисията по процедурата, която се председателства от шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен, започна работа. (Какво предстои - виж по-долу).

Комисията ще направи два списъка - с кандидатите за миноритарен дял и с тези фирми, които искат да сключат дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията.

Българската страна ще участва чрез НЕК и с активите си в този проект, каза още министър Петкова. Тя заяви, че държавата чрез НЕК ще държи блокираща квота. Дали ще е 34%, под или над тях, квотата ще бъде блокираща, за да влияем на тези решения, увери Теменужка Петкова. 

Четири компании искат миноритарни дялове

Четири са подадените заявления за миноритарно участие и за договори за дългосрочно изкупуване на електроенергията на бъдещата централа.

Миноритарен дял в проекта е поискал “Атоменергоремонт”, компания, която прави ремонти в АЕЦ “Козлодуй”.

“Гранд енерджи дистрибюшън” е другата фирма, която също иска акции в проектната компания за АЕЦ “Белене”, тя обаче е и кандидат за договор за изкупуване на електроенергията от централата. Фирмата е един от основните търговци на ток на свободния пазар, продава електроенергията на топлофикациите.

Тока на “Белене” иска и “Юропиън трейд ъв енерджи България”. В търговския регистър е видно, че нейн собственик е Ивелина Петрова Димитрова.

Всичките посочени компании се смятат за близки до Христо Ковачки - чрез свързани лица или регистрация на адреси, на които са други компании на бизнесмена.

В последната минута заявление е направила за участие с миноритарен дял в проектната компания и за договор за изкупуване на електроенергия и Северна Македония. Решението обаче се чака тези дни.

Очакванията, че големият бизнес в България ще прояви интерес към договори за дългосрочно изкупуване на електроенергия, не се сбъднаха. Идеята за миноритарни дялове и за договори за тока е да се помогне на стратегическите инвеститори.

Проектната компания, която ще е собственик на централата, ще бъде структурирана веднага, след като бъдат изпратени поканите за обвързващи оферти. Изчаква се и долицензирането на техническия проект, който ще вдигне цената на централата.