Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият шеф на КПКОНПИ ще отговаря и за Ибиса

Пламен Георгиев, който в края на юли подаде оставка като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, е назначен от правителството за генерален консул на България във Валенсия.

Решението на министрите е взето на закрито заседание на 7 август - два дни след като на извънредно заседание ВСС възстанови Георгиев на работа в Специализираната прокуратура. Външната министърка Екатерина Захариева не е присъствала на заседанието на кабинета, на което е одобрен новият консул, става ясно от публикуваната стенограма от седмичната среща на министрите.

Пламен Георгиев подаде оставка като шеф на антикорупционната комисия на 31 юли и тя моментално бе одобрена от парламента. На 5 август пък ВСС прекъсна летния си отпуск, за да го възстанови на работа в Специализираната прокуратура.

Георгиев обясни, че напуска КПКОНПИ заради скандала с огромната тераса на апартамента му в София, защото можел да се отрази на работата на комисията. Преди това обаче изкара няколко месеца отпуск, докато текат проверки срещу него. По думите на Георгиев тази от НАП е показала, че всичко при покупката на апартамента е чисто. Затова подал оставката си след приключването ѝ - за да покаже, че си е тръгнал на чисто. Скандалът коства оставката и на шефа на строителния контрол в столицата Влади Калинов заради прекратената процедура по издаване на заповед за премахване на навесите. Кметът на София Йорданка Фандъкова настоя, че са незаконни и трябва да се премахнат.

Консулският окръг на Георгиев ще покрива Валенсия, Кастиля Ла Манча, Мурсия и Балеарските острови, част от които са Палма де Майорка и Ибиса.

Пламен Георгиев заменя на поста консул Цветелин Цолов, който пък става консул в Барселона, обясниха от външното министерство. Според ведомството досега Георгиев е работил добре с испанските правоохранителни органи, а работата на консула точно в този окръг изисквала много добра работа с местните служби.

Димитър Абаджиев поема и втори посланически пост в Бахрейн

Посланикът на България в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев вече ще изпълнява длъжността и за Бахрейн. Това предложение е отправило правителството до президента Румен Радев.

Смяната се налага, защото все още за посланик на България в Бахрейн се води Александър Олшевски, като за негово седалище бе определен Кувейт. Олшевски обаче не е посланик в Кувейт от 2016 г. Въпреки това до момента той не е бил освободен от поста си на посланик за Бахрейн с указ на президента.

Малката островна държава в Персийския залив поддържа тесни отношения със Саудитска Арабия и заради това е по-добре постът да се съвместява от посланика ни в Рияд, мотивира предложението си Министерският съвет.

До момента България почти няма икономически отношения с Бахрейн. Българският износ за страната е в размер на 3,9 млн. долара, а вносът за България е около 3,3 млн. долара на година. Задачата на Абаджиев ще е да популяризира България като туристическа дестинация и да търси инвестиции от Бахрейн, става ясно от мотивите на правителството.

България продава вила с басейн в Ню Джърси

Вила с 300 кв. м застроена площ, пет спални помещения и басейн в САЩ ще продаде България.Сделката е разрешена от правителството по искане на Министерството на външните работи.

Вилата се намира в щата Ню Джърси и се е ползвала за резиденция на консула на България в Ню Йорк. Била е купена през 1972 г. В момента обаче състоянието ѝ е лошо, защото не се ползва от дълги години. Вилата се намира прекалено далеч от Ню Йорк и не върши никаква работа на консулството ни там, става ясно от обясненията на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев пред правителството.