Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момент от заседание на съдийската колегия на ВСС
Момент от заседание на съдийската колегия на ВСС

Мотивите по около 140 дела трябва да напише районният съдия от София Методи Лалов, преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да го освободи като магистрат, казаха пред “24 часа” негови колеги. Това е едно от законовите условия за приемане на оставка. Ако бъде освободен, без да е приключил делата, те ще започнат отначало при друг съдия, което ВСС едва ли ще позволи.

За 15 август е обявено извънредно заседание на съдийската колегия на съвета. То е свикано от председателстващия колегията Лозан Панов. Съдебни кадровици коментираха, че е възможно кворум да не се събере, тъй като повечето от тях са в отпуск.

Лалов обяви, че подава оставка в началото на август, публикувайки мотивите си в личния си фейсбук профил. В тях е заявил, че желае да бъде освободен от 2 септември. Тоест съдебните кадровици може да заседават по оставката на Лалов и на 1 септември.

Въпреки че все още е съдия, той недвусмислено посочи, че ще стане политик. Лалов не изключи възможността да се яви като кандидат за кмет на София на изборите през октомври. За последно бе забелязан пред ВСС на протест, ръководен от лидера на “Да, България” Христо Иванов, срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор.