Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВАНГА. Снимка: Архив
ВАНГА. Снимка: Архив

Хора от България и чужбина сестичат на гроба ѝ до днес с благодарност или надежда

“Извикайте жената с бялото палто да влезе”, казва петричката врачка Ванга на портиера, който пропуска чакащите пред къщата ѝ в Петрич. На улицата са струпани десетки хора, които чинно чакат реда си. Всички започват да се оглеждат и почти в края на опашката е жена, единствената с бяло палто. И тя, като останалите, е дошла при Ванга като при последната си надежда за спасение. 17-годишният ѝ син е с тежко заболяване. Години наред лекари се борели за живота му, но подобрение нямало

Какво ще каже Ванга? Има ли спасение от болестта? Майката с нетърпение очаквала срещата, за да разбере. Случката е отпреди повече от 40 г., когато връхните дрехи - масова конфекция, са били черни, кафяви или тъмносини. Жената обаче е като бялата лястовица на мрачния фон от посърнали хора. Всички ѝ правят път, за да мине, и тя влиза плахо в стаичката. От вратата Ванга ѝ казва: “Защо с мъжа ти сте се оставили само с едно дете! Я, като се прибереш сега, да му кажеш да си отгледате още едно”. Майката дори не успяла да обясни за болестта на сина си и че точно заради грижите по момчето нямат възможност да отгледат още една рожба. Ванга буквално я заляла с думи как семейството не бива да остава с едно дете и никакви оправдания за това няма. Така жената бързо си тръгнала. Прибрала се у дома и предала заръката на Ванга. 

Стаичката, в която ясновидката е приемала посетители.
Стаичката, в която ясновидката е приемала посетители.

Няколко месеца по-късно

забременяла, въпреки че

вече е минала 40-те години Докато била в осмия месец обаче, първородният ѝ син починал, малко преди абитуриентския си бал. Така семейството имало утеха - родил им се втори син, когото отгледали с много любов и непрекъснато благославяне на пророчицата. Това не е приказка, в която има сълзи и от мъка, и от радост, а истински случай, в който щастието продължава вече десетилетия наред. Това е една от хилядите лични истории, които хората съкровено пазят след срещите си с Ванга. “Тя никога не казваше директно в очите на хората лошите предсказания. Намираше свой си начин да ги предпази, да им даде съвет, по заобиколен път да им покаже какво да направят”, казват нейни близки. 

 В събота, когато ще се отбележат 23 г. от смъртта на Ванга, починала на 11 август 1996 г., от 11 ч на гроба ѝ ще бъде отслужена панихида и заупокойна литургия от отец Живко Димитров.

“Очакваме хиляди миряни да дойдат не само от страната, но и от чужбина. Духът на Ванга е тук и всеки, който я почита и уважава, ще бъде на помена”, каза управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов. Много от хората пристигат още в петък вечерта и нощуват в района. Заради Богородичния пост ще бъде раздадена постна храна. За всеки ще има от любимите на пророчицата боб, лозови сармички и чушки. 

Вече 23 г. след смъртта ѝ в църквата “Св. Петка”, постоена по заръка на пророчицата, и в оформения красив парк наоколо не спират да идват хора. “При нас потокът не спира. Идват всеки ден, независимо дали е празник, или делник. Паркингът винаги е пълен с коли и автобуси. В почивните дни и черковните празници са най-много”, допълва Иванов. Никой в комплекса не води статистика колко са посетителите, но всеки дошъл е човек с вяра, някой, който е в нужда, или пък просто е благодарен на помощта, получена от Ванга. “В мястото има някаква мистика. Заредено е с особена енергия. Няколко пъти в годината идваме тук, защото се зареждаме с добри помисли и си тръгваме някак си по-ведри”, разказва семейство от Габрово. Посетителите не пропускат да видят зоокъта с близо 50 токачки, гълъби, пауни, а в гьоловете с минерална вода, която извира наблизо, плуват рибки и водни костенурки. Паркът е с над 7000 дървета, много беседки и пейки, а управата на комплекса успява да го съхрани зелен и китен дори и в най-големите петрички горещини. Естествено, има и такива посетители, които в желанието си да им се сбъдне някаква голяма мечта са издълбали имената си в кората на бамбука. 

 
Паметникът на Ванга пред църквата в Рупите.
Паметникът на Ванга пред църквата в Рупите.
   
Токачки, пауни и други животни радват посетителите в комплекса.
Токачки, пауни и други животни радват посетителите в комплекса.
 
Паркът в комплекса има над 7000 дръвчета и други растителни видове.    СНИМКИ: АВТОРКАТА
Паркът в комплекса има над 7000 дръвчета и други растителни видове. СНИМКИ: АВТОРКАТА
 
Управителят на комплекса Серафим Иванов.
Управителят на комплекса Серафим Иванов.
 
Председателят на фондация “Ванга” Иван Драмов.
Председателят на фондация “Ванга” Иван Драмов.