Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Арктическият студ тихомълком пропълзя в северните и източните щати на САЩ и започна да вилнее. Първо развали климатиците, след това замрази водопроводите, а на финала създаде невиждан хаос в обществения транспорт.

Хиляди американци отмениха планираните почивки в края на 2017 г., уплашени от лошото време. Имаше обаче техен сънародник, който искрено се радваше на рекордно ниските температури. Президентът Доналд Тръмп се беше разположил с тайфата в слънчевото си имение Мар-а-Лаго в щата Флорида и хем не усети големия студ, хем получи удобна възможност за поредната си иронична забележка по адрес на глобалното затопляне.

"По Източното крайбрежие новогодишната нощ може да стане най-студената в историята. Навярно сега бихме могли да ползваме малко от доброто старо глобално затопляне. Същото, заради което бяхме готови да платим трилиони долари, за да се предпазим", написа тогава в туитър Тръмп, а зад ироничната му забележка съвсем ясно си личеше основното послание -

какво ти затопляне, вижте колко е студено навън

Постът на американския държавен глава в социалната мрежа моментално породи порой от гневни коментари. Основната част дойде от видни учени - поддръжници на тезата, че планетата ни се нажежава опасно бързо и скоро ще дойде момент, когато процесът няма да може да бъде спрян. Тръмп въобще не иска и да чуе за подобни теории. Да не забравяме, че той дойде на власт с гласовете на миньорите, на които обеща да не пипа въгледобива и всички отрасли, които горят въглища, заради група смахнати учени.

След като беше избран, милиардерът още повече втвърди тона срещу природозащитници и научни организации, обвинявайки ги в ненужно нагнетяване на напрежение с цел лична облага. А на обикновения янки Тръмп простичко обясни - искат от нас да похарчим трилиони долари, за да спасяваме климата. Ще се наложи ние

да платим сметката за чужди грехове

Съвсем очаквано предупреждението му беше оценено по достойнство от електората, който не вижда нищо притеснително в малко по-горещите летни дни. Нали има климатици.

В световен мащаб лидерите на водещи икономики също харесаха риториката на Доналд Тръмп и отказаха да се намесват грубо в отрасли, които носят основна вина за свръхпроизводството на въглеродни емисии.

Ситуацията по света много заприлича на детска игра, в която, щом първият се откаже, всички други също крясват: "Тогава и ние няма да играем".

И все пак по тази земя се разхождат лидери, които поне на пръв поглед продължават да виждат в глобалното затопляне основната заплаха за бъдещето на човечеството. Лидер на тази малка, но сплотена групичка е Еманюел Макрон. Френският президент през последната година на няколко пъти демонстрира решителност да се опълчи на популистите, които използват един мразовит ден, за да отрекат рекордно бързото затопляне на световната атмосфера. Нещо повече, държавният глава на влиятелната европейска държава

отправи

конкретни заплахи

към колегите си, които възнамеряват да се откажат от Парижкото споразумение. То беше сключено на 12 декември 2015 г. и имаше за цел да обедини усилията на всички страни по света да "живеят" по-екологично, за да се ограничи глобалното затопляне.

Подписаният от 195 държави договор по време на Парижката конференция за климата се смяташе за една от най-големите победи на разума над бизнесинтересите. Желанието на Доналд Тръмп да се откаже от сделката, сключена от предшественика му Барак Обама, сериозно разклати основите й. Засега поне Китай и Русия настояват, че ще спазят поетите ангажименти въпреки действията на американците. Появиха се други големи играчи, които решиха, че ще е далеч по-лесно и изгодно да действат по свирката на янките. Именно срещу тях в цял ръст се изправи Еманюел Макрон.

Първи бяха заплашени властите в Бразилия, които по подобие на Тръмп не видяха нищо чак толкова страшно в

рекордно

бързото топене

на ледниците и подсказаха, че ще се откажат от първоначално поетите ангажименти.

"Блокирам сделката ЕС-МЕРКОСУР, ако Бразилия напусне Парижкото споразумение", заплаши от своя страна Макрон. Става дума за дълго подготвяното търговско споразумение между съюза и регионалната организация, в която членуват Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай. Евентуалният провал на сделката ще бъде сериозен удар върху бразилските апетити да спечелят милиарди долари от износа на свои стоки за необятния европейски пазар.

"Напълно ясно е защо не бих подкрепил споразумението с Бразилия, ако нейните ръководители се откажат от договор, който вече подписаха и който има за цел да спаси световния климат. Не бихме могли да търгуваме с тях, ако техните фермери използват забранени пестициди, а нашите се подчиняват на правилата и така стават неконкурентоспособни. Не желая на нашия пазар стоки от държави, които не спазват важни договорки за бъдещето на планетата ни", обяви френският държавен глава. По абсолютно същата схема той ще направи всичко възможно, за да попречи на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ.

"ЕС може да сключва търговски споразумения единствено с държави, които се придържат към договореното в рамките на ООН", категоричен е Макрон. Засега не е ясно колко от другите страни членки го подкрепят в твърдия курс срещу противниците на решителните мерки срещу глобалното затопляне.

По-интересното е, че в родината си президентът търпи критики, според които

повече говори и по-малко действа

Френски природозащитни организации твърдят, че държавният глава не е спазил обещанията да намали значително вредните емисии от автомобилния транспорт и да насочи усилията на правителството към повсеместно саниране на сградите. Немалко са и френските поданици, които твърдо вярват, че климатът не се нуждае от спасяване и поне в рамките на техния живот нищо лошо няма да им се случи.

Битката за бъдещето на планетата Земя тепърва предстои, а Еманюел Макрон се нуждае от много повече съюзници, ако иска да доведе благородната си мисия поне до частичен успех.