Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крият ли древни тайни човешките кости, които бяха открити на китенския плаж Атлиман? Възможно ли е да са от тайнствения град Урдовиза, съществувал хилядолетия назад във времето на територията на днешен Китен?

Това са само част от догадките, на които тепърва ще се търсят отговори, след като на 25 юли деца изровиха човешки кости, докато дълбаели тунел в пясъка.

Достигайки на около метър дълбочина, малчуганите започнали да изкарват една по една различни кости. Липсвали само черепът и ръцете. Пръв за произхода на

смразяващата

находка

се произнесъл лекар, който си карал отпуската в Китен и се припичал на Атлиманския плаж. След като огледал костите, медикът бил категоричен, че са човешки. Още по-ужасяващо било, че останките са изровени на метър-два от плажно заведение за бързо хранене.

Заради настъпилата суматоха на плажа бързо пристигнал полицейски патрул, който оградил ямата и прибрал човешките останки. Малко по-късно дупката е зарита, а летовниците отново се отдавали на релаксираща почивка. На 30 юли бургаски патоанатоми извършиха преглед на находката и установиха по категоричен начин, че намерените кости на плажа наистина са човешки.

"Костите са много стари, но на колко точно години, не можем да кажем. Смятаме, че най-вероятно са на мъж", сподели пред "168 часа" д-р Галя Милева, началник на отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас. Следващата стъпка ще бъде изпращането на останките в антропологическа лаборатория, където да се направи по-точен профил. Такива лаборатории има във

Варна

и София,

но все още не е ясно кой от експертите ще изследва китенските кости.

Няколко са вариантите за произхода им. Според най-големите скептици става дума за останки, попаднали на плажа от старото селско гробище, което се намирало на около 200 метра от пясъчната ивица. За съществуването на такова гробище потвърди пред наш екип кметицата на Китен Катя Вълчева.

Дни наред темата за откритите човешки кости на плажа бе сред най-обсъжданите в курортното селище. Местни дори допускат, че може да

става дума

за убийство,

извършено още по времето на социализма, когато нямаше криминални хроники и много от тежките престъпления оставаха скрити за обществото. Най-смелите предположения са, че извършителят е заровил трупа в пясъчните дюни, които са на метри от мястото, където бяха изровени костите.

"Когато деца са правели тунел в пясъка, достигайки на метър дълбочина, са попаднали на разпръснати в неанатомичен порядък кости. Разхвърлянето на този гроб най-вероятно е станало вследствие на подравняване на пясъчните дюни край плажа с багер", заяви историкът Атанас Орачев. Той обаче предположи, че откритите човешки кости са от некропол, който се е намирал на територията на древния град Урдовиза.

Къде е било разположено селището, четете в печатното издание на "168 часа".