Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българското момиченце, което беше отнето от майка му от социалните служби в Италия заради въшки, е било готвено за трафик на деца. Това научи "168 часа" от свой източник в Рим.

В италианския град Ладисполи, където живее семейството, има голяма румънска общност, заформила редица незаконни дейности.

Една от най-страшните е трафикът на деца. Схемата е лесна - социалните работници вземат дете от родителите му заради мръсна къща или ненаписано домашно, някаква съвсем безобидна причина, която е напълно незаконна като основание. Вкарват го за известно време в манастир при монахини или в дом за сираци и изведнъж след това детето изчезва.

Обикновено казвали на родителите, че децата са избягали, или са навършили 18 г. и сами са си тръгнали.

Случаят с 12-годишното момиченце, наричано от властите условно София, е същият. Тук обаче една от ключовите престъпни фигури е

директорът

на училището,

в което е учило детето.

Всичко започва от оплакване на майката на София срещу него. Причината била, че учителят си позволил да разпространи снимки на детето на сайта на училището, без да уведоми никого. Жената посочила, че това е в нарушение на Закона за защита на частния живот и на децата.

Според източника ни подобен сигнал директно образувал досъдебно производство, защото се отнасял за човек на такъв пост, но в случая оплакванията не се взели изобщо на сериозно от властите.

Тя заедно с втория си съпруг, който се грижел за София, протестирали и срещу факта, че румънският език е наложен като задължителен в училището в Ладисполи. Противно на всички правила, за изучване на английски трябвало да се заплаща солидно допълнително.

Най-голямата грешка на родителите била, че обявили война на директора на училището, защото той използвал

цялата

си власт,

за да отнеме детето от тях.

През май 2018 г. учебното заведение изпраща сигнал до социалните служби, че София не е посещавала занятия 27 дни. Като основания посочват проблеми с въшки, също че дрехите на детето миришели лошо, а един път било облечено, в неподходящо за възрастта й облекло.

Месец по-късно, на 27 юни, точно на рождения ден на София, социалните посетили дома на родителите, а те използвали момента, за да споделят за проблемите си с директора на училището. Целта на работниците от службата обаче била различна и затова започнали да намират всевъзможни неща, за които да се хванат. Посочили, че жилището е мръсно, разхвърляно и имало опаковани кашони навсякъде. Оказало се, че семейството скоро е приключило ремонт и събирало багажа си, за да се прибере в България.

Плановете им обаче са провалени. На следващия ден, без никакво разследване или уведомяване на по-горни истанции, социалните от Ладисполи нахлули в дома на София с въоръжени карабинери и пожарникари в униформи и я отвели. Настанили я в католически институт, управляван от монахиня - втората в схемата за трафика на деца.

Потулен ли е скандалният случай, четете в печатното издание на "168 часа".