Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Със сменена сърдечна клапа и без едно око, ултрамаратонецът Коста Янков не спира с походите и с личните рекорди. Години наред името му е като парола за съмишленици. Достатъчно е само да се каже, че бай Коста организира поход или участва в него - другите тръгват, защото знаят, че макар и на възраст, той е един от най-опитните и най-енергични маратонци, готов да помогне на всеки в беда. Тих и благ човек, който с лекота увлича последователи.

До фаталния поклоннически поход към Рилския манастир, в който 77-годишният Коста Янков - най-възрастният маратонец в България, е брутално убит от пиян тираджия, взел го за крадец. От огледа на тялото става ясно, че няма следи да е водена борба между починалия и нападателя.

Намерени са капки кръв,

но бързата ДНК експертиза

показала, че това е кръвта на жертвата.

В нощта на 28 юли бай Коста, който трудно вижда, влязъл по погрешка в двора на Димитър в Дрен. Преди това спрял случайно срещната жена и я попитал къде е черквата, за да пренощува там. Тя го упътила, но възрастният мъж се объркал. Оказало се, че е влязъл в къща, където живее майката на убиеца, а по това време там била и неговата 10-годишна дъщеря. Докато бай Коста се лутал в двора, се прибрал пиян Димитър. Помислил непознатия за крадец и започнал да го бие. Не му дал никаква възможност за обяснение

Първо го завлякъл в къщата, където го налагал здраво пред очите на майка си и дъщеря си, които изпаднали в шок. После продължил да го бие на двора, докато издъхнал. След това Димитър извикал съседа си Н. Т., на 56 г., и

натоварил тялото в багажника на колата му. Буквално заставил комшията си да кара към края на селото и там изхвърлил трупа. Съблякъл чисто гол бай Коста и прибрал дрехите. След като се върнал в къщата, Димитър направил опит да изгори дрехите и счупил мобилния телефон на жертвата.

Опитал да прикрие следите, но в бързината оставил достатъчно улики. На следващия ден отишъл при брат си в Софийско, а няколко дни по-късно отлетял за Италия. Но се сетил, че може да го открият, защото дълги години е работил там като тираджия. Затова се качил на автобус от Италия през Словения за Хърватия. На ГКПП край Вуковар е бил заловен по вече издадена от окръжната прокуратура в Перник европейска заповед за арест.

"Хванали са убиеца на брат ми? Не мога да повярвам! Благодаря на разследващите в Перник, обещаха и удържаха на думата си", изплака сестрата на убития Атанаска Генова пред репортер на "168 часа", от когото научи новината за задържания извършител.

"Миличкият, каква нелепа смърт.

Какво е преживял само

Много жестоко е бил убит. Казаха ми, че е бил душен, имало много удари в главата, в гърдите, в областта на сърцето, където беше операцията", плаче сестрата. Когато отива да прибере тялото на 77-годишния си брат й, го дават в затворен ковчет - лицето му било обезобразено. "По-добре така, нека да запазя спомена за него, какъвто беше. Винаги усмихнат, любознателен и много, много отзивчив", разказва Атанаска. Тя неведнъж казвала на брат си да спре вече с походите, особено след сърдечната операция, която Коста преживява преди 3 г. Прилошава му внезапно по време на очен преглед във Варна. Лекарката, която редовно преглежда зрението на маратонеца, веднага го праща на изследвания. Оказв се, че бай Коста има сериозен сърдечен проблем, и е посъветван, без да губи време, да отива на операция в София. Там му сменят сърдечната клапа, след което Коста се възстановява при сестра си Атанаска в Бургас.

Дори тежката

сърдечна операция

обаче не може да откаже бай Коста от 50-годишната му страст. Щом се възстановява, отново е на път. Приятели и близки му се чудят, притесняват се за него, а той ги успокоява, че се чувства добре и няма да се откаже, докато има сили. "Когато го молех да спре и да си почива вече, той отвръщаше, че и този път отива, а после ще видим. Истината е, че му беше трудно да се откаже, това беше неговият живот, той е доайенът на маратоните", казва Атанаска. Тя видяла Коста ден преди да замине на поклонническия поход към Рилския манастир. Пазарували заедно, хапнали. После бай Коста събрал раницата и тръгнал.

Колко бяха поклонниците на похода, четете в печатното издание на "168 часа".