Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цената на килограм живо свинско тегло отбелязва 100% ръст за двадесетте дни след първия доказан случай на заразено с африканска чума диво прасе в Дуранкулашко.

Хилядите прасета, които се ликвидират, за да се пресече заразата, всъщност можеха да се консервират, защото месото не е вредно за хората след термична обработка.

Бизнесът вече търпи загуби заради разрастването на епидемията.

При липса на българско месо пазарът ще бъде задоволяван изцяло от внос.

Въпрос на време е и у нас да се появи „евтино свинско за бедни”, пълно с вредни съставки, и в пъти по-скъпо „био за богати”.

Докато бизнесът у нас загива, по-развитите държави в Европа не само са решили проблема с африканската чума по свинете, но и увеличават производството, за да продават на колосалния китайски пазар.

Това твърдят пред „168 часа” производители и търговци на свинско месо и продукти от Варненско и Добричко.

Повече от 10 г. купувам цяло прасе от частен производител. В последните години цената на живото тегло никога не е минавала 3 лв. и 50 ст. Купувам го, защото знам, че стопанинът се грижи добре за животните и изпозва чисти храни. Преди ден същият този свиневъд ми се обади и каза: „Ще трябва да ликвидирам прасетата. Ако искаш, сега може да си купиш цяло, но цената вече е 6 лв. и 50 ст. за живо тегло”, разказва варненец и допълва:

“Така

килограм чисто

месо вече е 10 лв.

– двойно по-скъпо от изминалата зима.”

Сред потребителите вече има психоза. Продажбите на свинско и продукти от него паднаха в пъти, споделят собственици на месарници. Според тях хората се притеснявали да консумират месото от страх от заразата, въпреки че многократно беше обяснено, че то е безвредно за хората след термична обработка. Другият проблем бил, че цената и в търговската верига вече е различна. За седмици в магазините свинското месо вече се предлага с до 15% по-скъпо от цените през юни.

В хипермаркетите, където месото главно е внос, цената също е нараснала между 3 и 5%, установи проверка на „168 часа”.

Десетки хиляди прасета бяха ликвидирани в свинеферми, където се установи наличието на африканска чума по свинете. Това месо можеше да бъде използвано – консервирано, вместо да се загробват труповете на избитите животни. От една страна, поне временно можеше да се задоволи търсенето на пазара, от друга страна упреците, че загробването не се извършва по всички правила и създава предпоставки за разпространение на епидемията, нямаше да съществуват, категорични са от бранша.

Те са категорични, че след кампанията по ликвидирането на заразените прасета, в България ще се наложи внос и вероятно той ще бъде от нечий държавен резерв. Качествата на това свинско – обработвано така, че да бъде годно за консумиране в дълъг период от време, са далеч от показателите на прясното произведено у нас.

В началото

вносът ще

бъде евтин

Ударът ще бъде понесен от фермерите. Във времето обаче тежестта ще остане върху потребителите. Тези, които искат и могат да си позволят да купуват често свинско месо, ще имат избор. Или ще трябва да платят прескъпо за „био” свинско, или ще си купуват по-евтино, но със съмнителни качества и последствия за здравето месо.

Въпрос на време е и в България да се появи месо за „бедни” и за „богати”. Второто ще бъде в пъти по-скъпо. Не е добре обаче, че част от вноса ще бъде от САЩ. Там отдавна е законово регламентирано използването на генномодифицирани храни за изхранване на животните. Те се отглеждат по различен начин – експресно угояване с добавки за ускорен растеж. Вместо за 9 месеца, прасето „пораства” за 4 и стига през магазините до крайния потребител. И зад океана чистото месо е много по-скъпо от това за широкия потребител. 

Имат ли проблем с чумата по-развитите европейски държави, четете в печатното издание на "168 часа".