Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, свързани с борбата срещу тероризма и с преговорите на Турция за членство в ЕС, са сред водещите теми на турския печат днес.

"Ще унищожим раковата клетка на тероризма" ("Йени шафак"), "Няма да имаме сигурност, докато на границата ни има терор" ("Стар"), "Ще изкореним наличието на ПКК и от Ирак" ("Тюркие"). Това са някои от заглавията по темата, в които е цитиран турският президент, информира БТА.

Ердоган, който вчера говори пред турски посланици в Анкара, заяви, че Турция ще продължи с решителност борбата срещу тероризма, в частност срещу ПКК (Кюрдската работническа партия). Президентът се закани турската армия да ликвидира бойците от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН, свързани с ПКК) в Северна Сирия, както и кюрдските бойци в Северен Ирак.

Президентът Ердоган заяви, че докато Турция не ликвидира структурата, разрастваща се като ракова клетка на южната й граница, в страната няма да има достатъчно сигурност, посочва "Йени шафак".

С волята на Аллах процесът, който започнахме с операциите "Ефратски щит" и "Маслинова клонка" (в Северна Сирия), в най-скоро време ще навлезе в нов етап, каза турският държавен глава, цитиран от изданието.

Ердоган отправи ясно послание във връзка с предстоящата трета антитерористична операция в Северна Сирия и обеща, че ще бъде създаден "мирен коридор" в района, пише "Стар".

В. "Тюркие" цитира президента, който посочи, че операцията "Лапа" на турските въоръжени сили, предприета в Северен Ирак срещу ПКК, продължава успешно. Ердоган добави, че акцията ще продължи, докато не бъдат ликвидирани всички терористи от групировката.

В информация, озаглавена "Обещание за изпълнение на оставащите шест критерии към ЕС", в. "Карар" пише, че след дълга пауза турският президент отново е заговорил за отношенията на Турция с ЕС.

В момент, в който отношенията Анкара-Брюксел са замразени, Ердоган отправи критични послания към ЕС, отбелязва изданието.

Остава целта ни за пълноправно членство в ЕС. Турция не трябва да става "жертва на възраженията на няколко страни" за присъединяването й към ЕС, каза Ердоган, като добави, че Турция ще изпълни оставащите шест критерии за премахване на визовия режим за турските граждани, пътуващи в ЕС.

Президентът Ердоган засегна вчера и въпроса, свързан с купуването на руските зенитно-ракетни системи С-400, като изтъкна, че решението за купуването на комплексите е "търговски, а не стратегически избор". Той подчерта, че вярва, че американският му колега Доналд Тръмп няма да позволи връзките между двете страни да станат "заложник" на спора заради купуването от Анкара на въпросните системи.