Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Войната в Североизточна Сирия ескалира, Асад се опитва да принуди населението да бяга към турската граница

В Северозападна Сирия цивилни продължават да умират във войната, която сякаш няма надежда да приключи. Провинция Идлиб, контролирана от редица съперничещи си ислямистки фракции и пълна с чуждестранни наемници, заедно със северната част на Хама и западната провинция Халеб, са последните крепости на опозицията в Сирия след осем години гражданска война.

От края на април районът е подложен на офанзива и въздушни удари от страна на сирийското правителство и съюзнически групи, подкрепяни по въздух от руска военна авиация. Сирийският фотограф Анас ал-Дяб, който работеше с Агенция Франс прес, е една от последните жертви на кървавия конфликт, съобщи тв канал Франс 24. Всеки ден няколко десетки цивилни загиват под бомбите.

Анас ал Дяб

е 22-годишен фотограф,

журналист и видеооператор на свободна практика, работил за АФП. Негови снимки и статии за Сирия са публикувани от Франс 24. Младият мъж е убит на 21 юли при въздушните удари над град Хан Шейхун заедно със 17 цивилни, според подкрепяната от Великобритания организация "Сирийска обсерватория за човешки права" и "Белите каски", доброволческа организация за издирване и спасяване, действаща в районите на бунтовниците.

Той е бил един от членовете й. Фотографът, раняван на няколко пъти по време на конфликта в Сирия, е покосен, докато прибягвал, за да се скрие в мазето на триетажна сграда. Той е бил заедно с двама членове на бунтовническата група Жайх ал Еза, която преди е била подкрепяна от Вашингтон и е била активна в части от провинция Идлиб и съседната Хама. Анас ал Дяб в продължение на години прави това, което за мнозина западни журналисти е невъзможно – отразява събитията от най-горещите точки на конфликта в Сирия.

Документира чрез снимки и кадри, публикувани в акаунта му в туитър, ежедневния живот на хората в Сирия, спасителните операции на "Белите каски", в които е участвал, и последиците от бомбардировките над Хан Шейхун. Градът, който през април 2017 г. беше атакуван в газова атака с нервнопаралитичния газ зарин, бе изоставен, след като няколко хиляди жители избягаха.

На 8 септември 2018 г. репортерът е ранен в краката при въздушен удар точно когато прави филм за пораженията от въздушните удари, според Франс 24. "Целят невинни цивилни и се опитват да убият колкото може повече от нас", казва Ал Дяб от болнично легло. Докато призовава за помощ, Ал Дяб оставя камерата си да записва доказателства за престъпленията на режима, за да ги изпрати в международен съд.

Преди да бъде погребан в Идлиб, останките му са положени в джамия, увити в плащ с логото на "Белите каски". "Беше убит, докато се опитваше да покаже на света какво се случва в Сирия. Това е голяма загуба за нас", казва Раел Салех, директор на "Белите каски", пред агенция АФП, обвинявайки Москва и Дамаск в съучастие с бунтовниците и джихадистите.

Преди време журналистът е заявил:

“Ще напусна

Хан Шейхун

като мъченик”,

припомня Франс 24. Тв каналът Си Ен Ен, който го интервюира през март, му отдаде почит и публикува няколко от снимките, които е направил през последните месеци.

Само за десет дни през юли въздушните удари на сирийското правителство и техните съюзници срещу училища, болници, пазари и хлебопродавници са отнели живота на 103 цивилни, в това число 26 деца, съобщи в изявление Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН за правата на човека. "Това са цивилни обекти и изглежда малко вероятно, като се има предвид, че тези атаки са постоянни, всички тези обекти да са ударени случайно", казва Бачелет.

Какво предупреждава тя четете в печатното издание на "168 часа".