Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марс и спътникът на Сатурн са толкова негостоприемни, че не ни остава нищо

друго освен да спасим климата на Земята

Гм уркачите там ще се чувстват най-добре - налягането е същото като на 15 мет ра под водата

Ако сте пушач или обичате барбекю на открито, на таз и планета ще сте като пироман, но пък горивото за автомобила ви е навсякъде

Спътникът на Сатурн – Титан е сбъднатата мечта на българския шофьор – където и да ти свърши метана, можеш да си заредиш веднага от морето или реката.

Но ако сте пушач или обичате барбекю на въглища, това място определено не е за вас. Може и да не предизвикате пожар, но със сигурност ще сте в графата „Пиромани“ на Пожарната. Все пак ако обичате студа и гмуркането под вода на 15-ина метра, там

може и да ви хареса. Засега Титан е една от планетите заедно с Марс, която има потенциални шансове да стане втори дом за човечеството.

Големият плюс на Титан е, че има атмосфера предимно от азот, подобно на Земята. Разликата е, че там повърхностното налягане е с 50% по-високо от това тук. То е еквивалентно на това, когато човек се гмурка на 15-ина м под водата, твърдят от НАСА.

На тази планета също както на Земята има облаци, дъжд, реки, езе ра и морета,

но те не са от вода, а от течни въглеводороди като метан и етан. Всъщност в цялата Слънчева система, Титан е единственото място освен Земята, за което е известно, че има течности под формата на реки, езера и морета на повърхността си.

Кога тази планета ще се окаже наистина ценна и каква е прогнозата на астронома Георги Петров, четете в новия брой на сп. "Космос".