Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Който заложи на софиянец, вече води с 2 обиколки

Чета, че елегантната омбудсманка Мая Манолова събрала най-много номинации за софийски кмет в градските организации на БСП.

Това ми напомня за атиняните, които изписвали върху глинени чирепчета имената на най-видните и влиятелни граждани. Който големец събере най-много такива номинации, веднага го прогонвали от Атина за 10 г.

Вярно, Мая Манолова е политикът с най-висок обществен рейтинг. Струва ли си обаче да го трупа зрънце по зрънце години наред като омбудсман и изведнъж да го хвърли с пълни шепи в Перловската река? То е все едно 30 г. да спестяваш за жилище и изведнъж да проиграеш всичко за една вечер на рулетката. Точно това се кани да стори Мая Манолова според мен.

Може и да греша,

но не смятам, че

БСП скоро ще я

огрее това

кметство

Може да победи в Плевен, Враца, Добрич, Смолян, Каварна, а защо не и във Варна, но в София – когато цъфнат налъмите. Не че не може, но първо трябва отдалеч да подготви почвата за това.

Напротив, тя работи в обратната посока. Вече 30 г. гледам с изцяло научен интерес как вотът за БСП в София все се свива, свива и после се свива пак. Последния път Михаил Мирчев взе едва 8 на сто от гласовете и после избледня във въздуха като Чеширския котарак.

Лидерите на БСП отдавна се научиха да използват този капан. Ако някой вътрешнопартиен конкурент надигне гордо снага, пускат го върху шейната по софийската кметска писта и след финала той вече е с една педя по-нисък. Кметската кампания за София е червеното Прокрустово ложе.

Някои видни и свидни кадри като Кадиев и Дончева дори напуснаха възмутени партията, а можеха в даден момент да я спасят. Или да я досъсипят. А сега няма да могат нито едното, нито другото, защото се напомпаха за кметове на София, а София ги боцна с иглата.

Сега се надига или напомпва усещането, че на софиянци им е писнало от ГЕРБ и че копнеят за нови изживявания. И така да е, какво ви кара да мислите, че това отваря шанс за БСП? За всичките 30 години преход такава смяна на управляващата клика в София се е случвала само веднъж - през 2005 година, когато Стефан Софиянски незнайно защо си подаде оставката. Софиянци вече се бяха разочаровали от СДС, заложиха на Бойко Борисов и после се кротнаха за още 15 г.

Тогава той дори нямаше партия, но това според мен му помогна.

Нямаш ли

партия, значи

нямаш грехове

Виждам, че привържениците на Мая Манолова се канят да извъртят някакъв подобен маньовър – тя ще бъде издигната “надпартийно”, от граждански инициативен комитет. БСП ще се присламчи отстрани, нещо като Румен Радев – 2. Кой обаче ще повярва? Всички я помнят като най-гласовитата червена депутатка в парламента. Тя е ярка бесепарка от кариерата. Дали не се срамува от партията си, ще кажат зевзеците. Това, което в главите на “експертите” изглежда като много ловък ход, в очите на избирателя е евтин трик. Тука има – тука нема.

Може ли Манолова да е хем от БСП, хем да е извън БСП, хем да е кандидат на БСП? Това е нещо като котката на Шрьодингер. Квантова механика за кокошкари.

Според мен Мая Манолова е много ценен резерв за бъдещето на БСП и ако си довърши омбудсманството, ще стане още по-ценен. Струва ли си да я хабят? Утре вътрешната битка в БСП може да завърши с катастрофа. Тогава ще е нужна обединяваща личност, която отново да залепи счупените парчета и да продължи напред. Мая Манолова би могла да е този спасител. Може би я очаква бъдеще на еврокомисар, президент, премиер. Но влезе ли в кметската надпревара, стъпва на слизащия ескалатор.

Силата на

Манолова

е в нейните дела

като омбудсман

Слабостта на софийското БСП е също в неговите дела като съучастник на тарторите. Вече 30 години червените общински съветници си живуркат блажено някъде в долните слоеве на далаверата. Затова избирателят ги приема като попови лъжички в софийското блато. И затова, когато и ако софийският избирател реши да смени управлението, няма да се обърне към БСП в този му вид.

Има една версия, в която г-жа Манолова получава подкрепата на ДПС, патриотите и дори ГЕРБ я подкрепя езуитски, като издига за кмет другарката Цачева. Включва се и медийният батальон на Слави Трифонов и така нататък. Тогава наистина Мая Манолова може да спечели, но още по-зле! Ще стане като при Орешарски - умните и красивите веднага ще се вдигнат на бунт, а грозните и простите ще я вземат заложник.

Знаем че основните дейности на столицата са аутсорснати на групировките, а те са готови да подпалят града, но не и да пуснат кокала.

Кокалът обаче рязко ще намалее, тъй като Брюксел вече няма да финансира софийските проекти. В същото време ще се явят и близките до БСП фирми с техните претенции. Два пъти повече маймунки на три пъти по-тънка клонка. Това няма да е весел и щастлив мандат, а масова схватка от “Разбиване”.

Разбира се, БСП може и трябва да се бори за властта в София, но по трудния начин.

Първо трябва да изгради своя столичен авторитет. Трябва да се заеме с наистина съдържателни и честни дела, да вкара в общинския съвет хора, които милеят за този град, живеят с неговите проблеми и не са лакоми като прасета. А и не е зле да се залага повече на кореняци софиянци. Например г-жа Дончева с нейния източен говор щеше да е фурор в Габрово. Но май тази очевидна мисъл е чужда на лидерите на БСП. Те вероятно смятат, че столицата принадлежи на цялата страна.

И така да е, нали кмета на София не го избира страната, а градът! Така че ако кандидатът за кмет е от София, той вече води с две обиколки от общо три. Мислете! Там е вашата сила!

От "24 часа"