Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С лидера на “Атака” разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

Още акценти от интервюто:

Сбъднах мечтата на Каракачанов да е военен министър. Вместо мерси ме изключи

Внушават, че “Атака” разваля нещата, а ВМРО и НФСБ са градивните, но не е вярно, че са синя каска

Аз съм преживял всякакви неща - мога да бъда независим депутат, мога и да не бъда депутат. Това няма да ме направи по-незначителен или пък да изчезна от небосклона и от земното кълбо, защото им създавам неприятно усещане. Те знаят кой е създателят на коалицията и постиженията на “Атака”, за които може би ВМРО през годините са завиждали

Джамбазки покори населението... Това просто не е логично, не е и смешно

Премиерът трябва да се намеси и да възстанови баланса. Той знае за ин и ян, за мекото и твърдото, за женското и мъжкото

- Г-н Сидеров, още не са минали 24 часа, когато на въпрос на медиите обявихте, че България е в правителствена криза след проваления съвет на “Обединени патриоти” в сряда.

- Не съм обявявал такова нещо. Аз отговарях едновременно на няколко въпроса, освен на вашия - на още два. И е станало преплитане. Журналистите се бяха скупчили. Имаше огромен интерес, видяхте. Аз даже ги поканих да присъстват на коалиционния съвет, защото иначе има риск истината да се изкриви. Но ВМРО и НФСБ скочиха, тръгнаха си, казаха, че не участват в такива театри. Защо да е театър или цирк присъствието на медии, както казва Симеонов? Вие трябваше да се обидите на това нещо. Излиза Каракачанов и хвърля една неистина: “Атака” разваля всичко!” Как разваля всичко? Като вика медиите? Значи, логически, медиите развалят тройната коалиция?! Така излиза. Виждам опит да се внуши, че “Атака” е скандална, че тя разваля нещата, а пък те са благообразните и градивните, те са синя каска. Не, не, няма синя каска. Тук има двойни стандарти, некоректно отношение дори между тях двамата. Какво значи ВМРО да издигне Славчо Атанасов за кмет на Пловдив, а той е депутат от НФСБ, и Валери Симеонов да го научи от медиите?

- Перфидна коалиция, в която всеки върти номера на другия?

- Не всеки, не всеки, не всеки. ВМРО върти най-големите. Какви са моите номера? Посочете ми. Валери Симеонов още не е разбрал, че той от страна на ВМРО е също занулен, само че не е дошло времето да му го покажат. В момента го използват за удари срещу мен, след което той ще бъде занулен от ВМРО. Това е моята прогноза, отсега я записваме и ще видите, че така ще стане.

В кое са градивните те? Къде са 300-те лева минимална пенсия? Обещали сме го на хората. Аз лично обикалях страната. Валери не обикаляше. Аз обикалях с Красимир, когато го предложих за кандидат-президент. Валери се дърпаше до последния ден и час. Намекваше за други - той да бъде, някой друг да бъде, въобще да не е тази двойка Каракачанов - Нотев.

- Да се върнем на проваления съвет.

- Аз държа всеки коалиционен съвет и големият - този с ГЕРБ, да е в присъствието на медии. Нека хората виждат какво решава управляващата коалиция. От какво да се крием? Изкривяването на информацията, което исках да избегна, като ви поканих, вече се случи - г-н Касабов и г-н Искрен Веселинов излизат и обясняват как юридическата обосновка срещу решението на част от парламентарната група (ПГ) за смяна на ръководството ѝ е нелегитимно. Не било вярно, ние сме смесвали някакви текстове. Не е така. От “Атака” направихме много сериозна обосновка в 7 точки, в които показваме как 20 човека от ПГ (ВМРО и НФСБ) са се събрали и са погазили политическото споразумение, което е над решенията на ПГ. Според него под това решение, за да е легитимно, трябва да стоят подписите на всички. За това заседание на ПГ “Атака” не е уведомена. Второ, има текстове, които казват, че политическият съвет, т.е. ние, тримата лидери, решаваме въпросите за ръководството на ПГ. Всичко това е потъпкано по един некоректен начин и това поставя под въпрос решението на тази част от групата. Тук не става дума за моето председателство в личен план, за моето его. Аз искам нещата да са по устав. Защото, когато се правят с измама, тогава ти какви закони ще правиш? Ако променяш състава на групата с измама, тогава стои опасността да правиш и закони, и поправки в закони с измама. Недопустимо. Затова исках да присъстват медиите на целия ни разговор, да чуем какво ще отговорят Симеонов и Каракачанов. Ако те признаят, че са го направили прибързано, недобре изпипано, тогава да се коригира. Политическият съвет можеше да вземе решение, включително в сряда, когато си тръгнаха, но вече легитимно решение и да каже: “Да, председателството на ПГ се променя в следния състав...” Но да го решим ние тримата. Защото там решенията се вземат с консенсус, не с гласуване. В тяхното решение “Атака” е изключена от съпредседателството. Какво значи това? Ние имаме нула председатели на парламентарни комисии. НФСБ и ВМРО имат по двама. Във всичко това ние сме ощетени. Във всичко аз съм правил компромиса. Хайде, нямаме председател на комисия, но нищо - да вървят нещата. Още като правехме листите, Валери си сложи 3-ма човека в Бургас, а принципът беше да се редува по един от трите партии. Айде, добре, мир да има. Разбрахме се, че няма да събираме преференции, ВМРО събираха като луди. Айде пак мир да има. Аз отстъпих водаческото си място от Варна. Отидох да се явя само от Ямбол, 4-мандатна листа. Това те даже не го отчетоха. Аз не се дублирах никъде, с риск. Все пак това е много къса листа и можеше да не вляза. След всички тези компромиси резултатът е, че сме с най-малко депутати в ПГ. А ВМРО, които никога не са мечтали да имат 11 човека, ги имат.

- Това им е много?

- Максимумът им беше двама във всички коалиции, в които са минали - със СДС през 1997 г., след това със Софиянски и Мозер, след това с Ковачки направиха коалиция, след това с Бареков, през която влезе Джамбазки в Европарламента. Винаги са се включвали в коалиция, която да бъде ракета носител, да им вкара един-двама депутати. Сега имат 11. И вместо да кажат: “Благодаря ти, г-н Сидеров”, вместо да каже Каракачанов: “Благодаря ти, че моята мечта да бъда военен министър се изпълни. И да бъда вицепремиер. И да държим и ресурсното министерство на околната среда”, те обясняват как аз съм лошият и трябва да си ходя и да ме заличат. Това говори за нисък хоризонт на виждане. Това говори, че отново се плаща данък на типичната българска завист, комплексираност, ревност към другия вместо признание.

- От ВМРО се подразниха, след като ги атакувахте за силния резултат на евроизборите.

- Хората да се замислят какъв чадър е сложен върху ВМРО и защо точно върху ВМРО? Защо “Атака” и НФСБ взехме по 1%, а ВМРО изведнъж се оказа толкова много харесвана?

- Защото Джамбазки е харесван.

- Джамбазки е страхотно харизматичен, да. Покори населението... Това просто не е логично, не е и смешно. След няколко месеца скандал след скандал. Продажба на паспорти в Агенцията за българите в чужбина, тераси, апартаменти, сделка с F-овете, която не се одобрява от по-голямата част от българите. И изведнъж тези, които стоят зад скандалите, събират най-големия вот? Как става това? Кой е този политолог и социолог, който може да ми го обясни? Няма такъв.

- Вие отричате, че личностите в листата им са силни?

- Е, виж, това не бях се сещал, да... Вероятно имат много силни личности. За Джамбазки мога отделен очерк да направим, но не е той сега темата. Говорим за това как изведнъж ВМРО беше изстреляна и представена като най-голямата от трите партии. В общественото измерение не е така.

- Призовавате Борисов да се намеси след края на вашата коалиция.

- И правителството, и ГЕРБ като управляваща партия не може да стои като наблюдател. Тук не става въпрос за кухненски работи на трите партии, а за споразумението, което има ГЕРБ с тези три партии. В него “Атака” е равнопоставена. Чакаме да отговорят защо погазихте политическото споразумение? Политическият съвет е първичният фактор, а вие направихте ПГ на тъмно, погазвайки споразумението. Какво става с “Атака”, след като ВМРО и НФСБ опитват да ни зачеркнат от патриотичната коалиция?

- Така ли? Това е новина. (Интервюто е взето 2 часа преди изключването да стане факт, б.а.)

- В момента подготвят изключване на 7-те депутати от “Атака” от ПГ.

- На какво основание?

- На основание отсъствия.

- Как ще реагирате? Готови ли сте за силовото изтласкване?

- Какво да сме готови? Ако няма реакция от всички партньори в голямата коалиция и не се каже: “Чакайте, тук се нарушава балансът!”, ВМРО и НФСБ, които подготвят изключването ни, ще го направят в пристъп на някакви чувства, на някаква отмъстителност. Защото Валери Симеонов например живее с усещането, че аз съм го бил свалил от вицепремиер. Аз съм го критикувал като вицепремиер, искал съм му и оставката, но не го свалих аз от власт. Не след дълго той ще разбере кой всъщност помогна той да бъде свален и дали не се намира в коалиционното му обкръжение... Но не съм аз. Каракачанов пък също отреагира, че имах към него критики, но критики принципни. Имах към него и призив за оставка. Но защо? Не заради симпатии и антипатии и заради лични чувства, а заради принципна политика. Защото не може той през 2015 г. да казва в “Референдум”: “4 американски бази у нас се дават безплатно, нека срещу това американците ни дадат една или две ескадрили.” През 2019 г. в комисията по отбрана и пред камери на “Алфа” казва: “Няма американски бази, няма безплатни обеди, какво говорите вие?” Защото ние от “Атака” наистина това го искаме, искаме прагматична политика. Защо плащаме 2 млрд., ще станат 3, за 8 самолета, които ще дойдат евентуално след 4 г., а може и да не дойдат? И то ги плащаме предварително, и то накуп. Това беше моята критика към Каракачанов. Защо ти се отметна от своята позиция през 2015 г.? И той в отговор да каже: “Така ли? Аз пък ще те изключа от ПГ.” Ми хубаво, добре, можеш да го направиш. Аз съм преживял всякакви неща - мога да бъда независим депутат, мога и да не бъда депутат. Това няма да ме направи по-незначителен или пък да изчезна от небосклона и от земното кълбо, защото някак си им бода, създавам им неприятното усещане. Те знаят кой е създателят на коалицията, те знаят постиженията на “Атака”, за които може би ВМРО през годините са завиждали и сега си го отреагират това. Викат: “А, падна ли ни? А сега ще те изключим от комсомола. Освен това ние сме по-силната партия вече, имаме две министерства, огромен ресурс. Сега се готвим на местните избори да вземем хубави резултати...” И вече те да бъдат основните в патриотичната ниша. Това е в мисълта на ВМРО.

- При хипотезата, че вие станете независими депутати, ще продължите ли да подкрепяте управлението?

- Тук вече се нарушава балансът. Това не е мой въпрос вече личен. Аз не съм затворен в някаква стъкленица, в инкубатор или аквариум. Това са динамични отношения между трите ни партии и ГЕРБ. Ние сме се подписали, кадрите са в нашия архив, там стоим четиримата. Какво прави сега г-н Борисов при това положение, след като балансът е нарушен?

- Сега не сте се чули с премиера?

- По принцип нямаме проблем с комуникацията, но около последните събития не сме се чували. Но очаквам да стане това нещо. Отношение трябва да се изрази, защото балансът е нарушен. В нашето политическо споразумение е записано, че ПГ се казва “Обединени патриоти” (НФСБ, “Атака”, ВМРО), и така е регистрира и в ЦИК. Ако това нещо те го счупят, те нарушават баланса. А при нарушения баланс вече трябва да вземе отношение и премиерът. Не за да ни оправя отношенията, не като наставник, който да идва да ни оправя, ами да каже отношението си. Да каже ГЕРБ с колко партии сключи споразумение - с 2 или с 3. При положение че “Атака” стават независими депутати, споразумението с “Атака” къде е? При положение че те ни изваждат от парламентарната коалиция, реално - и от политическата, тогава какво става с това споразумение за управлението на държавата? Ето го въпроса, който би трябвало да засяга г-н Борисов и групата на ГЕРБ, тъй като той вече касае управленската програма. Аз съм казвал неведнъж, че тя трябва да се завърши. Но при нарушаване на баланса как я завършваме? Наруши ли се балансът, г-н Борисов го знае много добре - той се занимава с източни бойни изкуства, и аз също. Там, в източната философия, е казано ясно: балансът в природата е ин и ян, равнопоставени двете начала. Те трябва да са в баланс, иначе рухват нещата. Така че сега опитът на Валери и Красимир да нарушат баланса трябва да бъде париран в интерес на баланса.

- Какво ви разделя трите партии?

- В момента ни разделя отношението към покупката на самолетите. Ние сме последователни...

- Вие очевидно няма да преглътнете F-16, блок 70.

- Ами как да харесаш нещо, което не съществува? То е още на чертожната дъска. Чух специалисти да казват, че това е най-добрият самолет. Как го видяхте, като той още е в проект?Американската армия не иска да си поръча блок 70. Поръчват си F-35. На нас не ни дават блок 70. И най-вече за огромна сума, която плащаме предварително накуп. А какво става с пенсиите? Нас, патриотите, ни запомниха с обещанието да направим минимална пенсия 300 лв. И аз питам моите скъпи колеги Валери и Красимир защо не се занимават с това, а с изключването на Волен. Да направим това, което обещахме, да се погрижим да доходите, да видим как да отворим в България 4000 работни места, не в Щатите, защото сега отваряме там чрез тази поръчка. Ако бяхме направили “Южен поток”, от 2015 г. досега щяха всяка година да влизат по 500 млн. долара. Досега 2 милиарда.

- Брюксел ни спря тогава, макар че ще кажете, че са били американците...

- Не Брюксел, спря ни Джон Маккейн, фамозна фигура. Той дойде с още двама другари и Орешарски клекна пред него. Сега се работи по “Турски поток”, ама изтървахме питомното, сега ще зависим от Турция.

- Нали по времето на Орешарски вие бяхте уж златен пръст. Защо не се намесихте, за да не се отменя проектът?

- Най-после някой журналист да опровергае, че не съм бил златен пръст. Ето, че не съм бил. Ако бях златен пръст, щях да устоя да се направи “Южен поток”. Явно, че не съм бил.

CV

Роден на 19 април 1956 г. в Ямбол

Завършил теология

През 1989 г. става член на Комитет 273 и на “Екогласност”, съдейства на Независимото дружество за защита правата на човека. После отива в СДС

В началото на 90-те години е главен редактор на в. “Демокрация”

През 2005 г. създава партия “Атака”, както и едноименния вестник, чийто главен редактор е. Прави и телевизия “Алфа”

Депутат в 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото и сегашното 44-о народно събрание

Женен, има син

Интервюто е от "24 часа"