Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел е кандидатът за нов мандат като еврокомисар.
Мария Габриел е кандидатът за нов мандат като еврокомисар.

Урсула фон дер Лайен се съгласила да нямаме мъжка номинация

Изслушването ще е през септември, месец по-късно разпределят ресорите в ЕК

Мария Габриел е кандидатът за български еврокомисар, реши правителството вчера. Тя е единствената номинация от страна на България въпреки първоначално обявеното желание на избраната за шеф на новата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен да получи от всяка страна в ЕС както мъжка, така и женска номинация. В писмото си до премиера Бойко Борисов обаче Лайен единствено е подчертала желанието си да получи номинации за жени, което е изпълнено от българското правителство.

През септември Европейският парламент ще изслуша номинираните за европейски комисари от страните членки. А финално новата Европейска комисия ще се структурира през октомври.

“Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и българското правителство за номинирането ми да продължа да представлявам България като член на Европейската комисия. Тази номинация за мен е израз на признание за свършена работа, но и отговорност да отстоявам интереса на България в рамките на общоевропейския”, написа Габриел във фейсбук. Според нея е важно през следващите 5 г.

да имаме силен

ресор, който

поставя на фокус

образованието,

сигурността,

иновациите

“България и Европа имат нужда от талантите си, от целенасочени инвестиции в нови технологии, които са полезни и важни за всеки – медицина, земеделие, транспорт, енергетика, околна среда”, пише още Габриел. Тя очаква разпределението на ресорите да отреди достойно място на Централна и Източна Европа.

“Във време на предизвикателства ще продължавам да работя за по-сигурна и иновативна Европа, водена от най-големия ми ресурс – връзката с хората. За Европа, в която България има водеща роля. За Европа, която дава перспективи за развитие на всеки”, определи приоритетите си Габриел.

Още по време на совалките за разпределянето на водещите постове в съюза премиерът Бойко Борисов обяви, че е номинирал Габриел за еврокомисар с портфейл. Той дори

отказа

предложението

българка да

стане върховен

представител на

ЕС за външната

политика

и сигурността. “Комисар с реален ресор или преговарящ - кое е по-важно за нас? Представете си, ако страните от Западните Балкани не бъдат поканени, ще кажат, че българката е виновна. Затова отказахме външната политика. Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек”, категоричен бе тогава Борисов.

От юли 2017 г. Мария Габриел е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество. Сред успехите ѝ са създаването на програмата “Цифрова Европа”, безплатен безжичен интернет за общините в Европа, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти. Създава и първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани. А през юли таксите за роуминг между шестте балкански държави бяха намалени. Под нейно ръководство е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност.

Мария Габриел е два пъти член на Европейския парламент и два пъти става евродепутат на годината, припомнят от пресслужбата на Министерския съвет. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент.