Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иначе наследството ни ще бъде пропиляно, твърди вторият пилот в Аполо 11

Незаменими хора няма - може би това правило е валидно във всяка друга индустрия, но не и в Космоса.

Там сякаш времето спира след смъртта на титаните Вернер фон Браун и Сергей Корольов. Но ако Русия има извинение заради дългата летаргия под ръководството на

сенилния

Леонид Брежнев,

след това перестройката, дългия преход и хроничния недостиг на финансиране, то в САЩ ситуацията е по-различна.

Там бюджетите са прилични, но особен прогрес няма. Това е причината един от легендарните астронавти на "Аполо 11" Бъз Олдрин, тези дни публично да се възмути от застоя. Олдрин се възползва от половинвековния юбилей от кацането на Луната и призова за по-сериозен напредък в областта на космическите изследвания.

Олдрин на няколко пъти публично заяви, че е

разочарован от състоянието на НАСА

и че от кацането на Луната през 1969 г. досега агенцията не е напреднала по никакъв начин.

В продължение на няколко години астронавтът не престава да задава неудобни въпроси и в крайна сметка стига до президента Доналд Тръмп. Благодарение на Олдрин Тръмп постави нова цел пред НАСА - стъпване на Луната през 2024 г. и след това опит за проникване на Марс.

Олдрин обаче не разчита на това. Преди 15-ина години подобна цел постави и президентът Джордж Буш. Според астронавта оттогава са изразходвани милиарди, за да се строи все по-голям и мощен космически кораб, който е в състояние да върне екипажа на Земята, но от това до момента няма никакъв резултат.

Защо се дразни Бъз Олдрин, че НАСА раздава поръчки на Елън Мъск, четете в хартиеното издание.