Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МЪЛЧАНИЕ: Димитър Борисов (вдясно) не пожела да коментира варианта за избягване на кредиторите.
МЪЛЧАНИЕ: Димитър Борисов (вдясно) не пожела да коментира варианта за избягване на кредиторите.

 

 

 

ЦСКА може да обяви несъстоятелност, за да се спаси от огромните дългове, които са надвиснали над клуба, твърдят източници от управата пред "168 часа".
"Армейците" висят с около 10 млн. лв. на различни държавни институции, банки, частни компании, клубове, футболисти и треньори. Сумата се умножава всеки месец заради лихвите. Отделно срещу "армейците" се водят десетки дела за неспазване на договори.

"Обявяването на фалит или несъстоятелност ще спаси собствениците от изплащане на дълговете - обясни за "168 часа" известен адвокат, който е обвързан сериозно с българския футбол. - По Търговския закон ЦСКА е регистриран като ЕАД. Това означава, че притежателите на акции от фирма "Титан" гарантират задълженията на клуба. Сумата е ограничена от уставния капитал на ЦСКА. В момента той е 6,5 млн. лв."
Справка в търговския регистър показва, че реалният депозиран капитал е 4,422 млн. лв.

Сумата е доста по-ниска

от преди няколко години. За сравнение, по времето на Васил Божков акциите на ЦСКА през 2002 г. са били на стойност 10 млн. лв. Още по-сериозна е гаранцията при управлението на Александър Томов и Прамод Митал. Индиецът е гарантирал дългове на стойност до 100 млн. лв. благодарение на сериозните активи на "Кремиковци".

"През миналия сезон ЦСКА беше принуден да вдигне капитала си на 6,5 млн. лв. по искане на лицензионната комисия към БФС, за да бъде гарантирана общата сума на дълговете - добави източникът на "168 часа". - При обявяване на несъстоятелност или както е по-популярно - фалит, се прави разпродажба на собствеността. Реално ЦСКА притежава единствено клубния си автобус. Нито стадион "Българска армия", нито тренировъчната база "Панчарево" са собственост на клуба. Ако парите от разпродажба не стигнат, тогава се прибягва до капитала на клуба. Той се разпределя пропорционално на всички кредитори."
Съществува правова хватка за намаляване на капитала. Трикът

ще намали гаранцията

която фирма "Титан" е задължена да плати на кредиторите при фалит. Процедурата за намаляване на капитала е много бавна. Това може да стане най-рано след шест месеца.

"Ако направят намаляване на капитала, рискуват да им бъде отнет лицензът - смята бившият президент на ЦСКА Александър Томов. - "Титан" търсят варианти, за да не си плащат задълженията. Не се подлъгвайте, че депозираният капитал се намира в банка. Той е вкаран, а след това изтеглен. "Титан" са царе на подобни шашми.

Те не са нормални хора

Парите, които хвърлят по барове и охрани, са достатъчни за издръжката на отбора."
Александър Томов също съди сегашните собственици на "армейците" за неизплатени суми по продажбата на отбора.

"Водим дела в България и зад граница - разказа бившият депутат. - Дълговете се трупат. Над 40 дела от юридически и частни лица са повдигнати срещу ЦСКА."
От Националната агенция по приходите потвърдиха, че "червените" имат задължения към тях. Държавната институция да назове точната сума.
"Това е конфиденциална информация - добавиха от НАП. - ЦСКА има задължения. Част от тях са обезпечени с имущество. Има гаранции. Нашата задача е да сме се подсигурили срещу дължимите суми. Вторичен е въпросът как точно ще ги съберем." "168 часа" потърси президента на ЦСКА и съсобственик на "Титан" Димитър Борисов. Той

не пожела да коментира
информацията, че обмисля да обяви клуба във фалит. Изпълнителният директор на тима по финансовите и административните въпроси Венци Живков не вдигна телефона си. "Проблемите в ЦСКА идват от абсурдния мениджмънт - смята Александър Томов. - Направиха безумна селекция. Взеха 20 човека. Италианците получават заплата по 10 хил. евро. Шеридан взема по 22 хил. евро. Това прави близо 200 хил. евро на месец."


Ремонтират незаконно "Българска армия"

СТАДИОН "Българска армия" се ремонтира незаконно, твърдят пред "168 часа" от Министерството на спорта. ЦСКА не е получавал разрешение за подмяна на седалките, обновяване на козирката и изграждане на нов терен.
Ситуацията е още по-комична, защото договорът на "армейците" за ползване на съоръжението е изтекъл още през август.
"Още преди края на контракта за наем имаше разговори клубът да се заеме с ремонт на козирката и терена, но не и подмяна на седалките - обясниха от министерството на спорта. - Сега реално няма как да им признаем разходите."
"Червените" дължат над 2 млн. лв. на спортното ведомство за ползването на стадион "Българска армия" и комплекса "Панчарево". Клубът дори е осъден за предишни задължения, които включват наем на бившата база на детско-юношеската школа "Червено знаме".
"Готови сме да предоставим стадиона и комплекса "Панчарево" при най-изгодни условия за клуба, но преди това трябва да си платят дълговете - добавиха от министерството на спорта. - Няма как да им дадем базите законово, ако не са покрили задълженията."

Хаос на "Панчарево"

ТОТАЛЕН хаос цари на комплекса "Панчарево" заради опитите на ЦСКА да обнови тренировъчната база.
Клубът не е получавал разрешение за преустройство, но въпреки това са издигнати нови постройки. Комисия на Дирекция национален строителен контрол е направила забележки и дори е заплашила с бутане на незаконните строежи.
"Изхвърлени са много неща, които се водят като актив на министерството на спорта - оплакаха се от спортното ведомство. - Те са изчезнали и няма как да ги осчетоводим. Става въпрос за стари котли, арматури и други пособия, които са за бракуване."
ЦСКА имаше намерение да построи допълнителни тренировъчни игрища, където да се готвят част от детско-юношеските формации на клуба. В момента младите "армейци" тренират и играят официалните си мачове от първенствата за деца и юноши из софийските села.

Новата трева хвана

НОВАТА трева на стадион "Българска армия" вече е засадена на терена.
Площите пред двете врати са зачимени. Снеговете не попречиха на служителите на фирма "Онтарио Спорт" да работят на пълни обороти. "Игрището ще бъде готово в срок - обещаха строителите. - Проблемът е, че дори сега, когато работим, деца и юноши влизат на терена. Сега трябва да се даде време на корените да хванат. В България не се спазват предписанията. За да бъде игрището в най-добро състояние, на седмица трябва да се провежда по една тренировка и един официален мач."

Лицензът до 30 март

ЦСКА има окончателен срок до 30 март, за да покрие всички изисквания за лиценз, с който да участва в българското първенство и евентуално в европейските клубни турнири през следващия сезон.
Датата е крайна. Тогава Българският футболен съюз трябва да изпрати становище до УЕФА кои отбори са покрили набора от задължителни правила.
Официалният срок на БФС до клубовете е 15 февруари. Тогава трябва да бъдат предоставени всички документи по критериите на УЕФА. След проверка за легитимността на данните, която трае около две седмици, отборите традиционно получават забележки в кои насоки не са се справили. Клубовете имат допълнително около две седмици, за да изчистят окончателно всички проблеми.
ЦСКА може да срещне сериозни неприятности около стадиона. Ръководството на клуба обяви, че "червените" се завръщат на "Българска армия". В момента козирката на стадиона е в много лошо състояние. Седалките се подменят, а майстори работят върху огражденията на секторите.

"Ботев" завлече кредиторите

"Ботев" (Пд) завлече доста кредитори, след като през миналата година обяви несъстоятелност.
Процедурата по фалит беше задвижена по искане от Националната агенция по приходите. Оказа се, че "канарчетата" нямат никаква недвижима собственост, с която да гарантират задълженията си. Тогавашният президент Димитър Христолов беше фиксирал капитала на дружеството на 1,7 млн. лв. Дълговете на пловдивския гранд бяха над 3 млн. лв. От тях 2 млн. лв. бяха към НАП. "До 2008 г. контролът над професионалните футболни клубове у нас беше изпуснат - разказаха от Националната агенция по приходите. - Направихме мащабна проверка за предишните пет години. Установиха се четири отбора, които дължаха общо над 8 млн. лв. Осигуряваха играчите на 240 лв., а след това подписваха анекси. Липсваше плащането на данък доход и на осигуровки. В момента нещата се нормализират. Футболистите се осигуряват върху суми между 10 и 100 пъти по-големи от предишните. Правим постоянен мониторинг на професионалните клубове. Ако дойдат индикации, че има проблем, тогава ще започнем нови мащабни проверки." В отчаян опит да избие част от задълженията, НАП пусна марката "Ботев" (Пловдив) на търг. Началната стойност е 170 хил. лв.

Тежки тренировки

Старши треньорът на ЦСКА Милен Радуканов скъса от тренировки тима по време на първата част от зимната подготовка в Гърция. Наставникът правеше по три занимания на ден. Част от футболистите получиха травми от натоварванията. С проблеми са Коста Янев, Благой Макенджиев, Тодор Янчев, Грегъри Нелсън и Александър Тонев.
"Армейците" ще останат в България преди втората част от зимната подготовка. Те заминават за Анталия на 2 февруари.

Спас Делев остава
Спас Делев няма да бъде продаван.

Това е становището на ръководството, което не успя да пласира таланта. Младата надежда беше на проби в Русия, но не се споразумя за личните си условия. Той не е останал впечатлен от условията. Вместо това обяви, че иска да играе с "червената" фланелка.
Изключения ще се правят само при оферти над 1 млн. евро. Делев беше харесан преди година на лагера в Анталия от няколко руски тима, но до трансфер не се стигна.

Сашо Борисов на пейката

Сашо Борисов отново ще бъде официалният старши треньор на ЦСКА.
Наставникът на юношите старша възраст на клуба ще бъде вписан в задължителните протоколи. Причината е, че Милен Радуканов все още няма необходимия лиценз, за да бъде старши треньор на отбор от "А" група.
Сашо Борисов наскоро подписа нов договор с клуба. Въпреки тежките условия за работа в школата на ЦСКА, той продължава да вади таланти за мъжката формация.

Александър Томов: Ще ме оправдаят

Бившият шеф на ЦСКА Александър Томов беше осъден от Софийски градски съд на 9 години затвор. Присъдата е за длъжностно присвояване от ЦСКА и "Кремиковци" в размер на 36 млн. евро. Намерихме ексдепутата в доста спокойно настроение.
- Г-н Томов, справедливо ли присъди "Темида"?
- Разбира се, че не е справедливо. Виждате, че нещата се решават на части. Оправдан съм за ЦСКА. На следваща инстанция няма да има проблем и с "Кремиковци".
- Има ли упражняван натиск, за да ви навредят?
- Знаете кои бяха организаторите. Още през 2008-а имаше три групи. Едната около Тодор Батков, другата около Алексей Петров и третата около Станишев. БСП и цялата политическа мафия на тройната коалиция бяха срещу мен.
- Вярвате ли, че ще ви оправдаят?
- Не виждам причина да бъда осъден. Нещата са ясни.

Александър Томов
Александър Томов