Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГРИЖИ: Скандалът с подслушването не отмина Георги Първанов.
ГРИЖИ: Скандалът с подслушването не отмина Георги Първанов.


 

 

Успяваща България означава справедливо и солидарно общество. Означава повече мисъл и грижи за бедните и безработните.
За всички онези, които не могат да правят планове за годината, защото живеят за днешния и в неизвестност за утрешния ден."
Това казва в новогодишното си слово президентът Георги Първанов. За разлика от красивите думи, които са написани зад дебелите стени на "Дондуков" 2, реалността е друга. Шефът на правния му съвет Сашо Пенов се оказа адвокат на бизнесмена Мишо Бирата, който съвсем не е беден и безработен. Кара "Мазерати" и живее в палат. Лицензът на пивоварната му е отнет от митниците, но президентският човек се явява в съда, за да му го върнат. Оказва се, че Мишо Бирата не е единственият бизнесмен, който

се е ползвал от услугите

на бившия съветник на Първанов Сашо Пенов по времето, когато е съветвал държавния глава.
Докато оглавява правния съвет на президента, юристът защитава в съда десетки други мощни фирми, които имат актове за стотици хиляди от митниците и Националната агенция по приходите. Сред тях са "Биндер" АД, "Огоста" АД, "Херос" АД, банки и застрахователни дружества, чиито собственици са дори по-богати от Мишо Бирата. Повечето фирми печелят делата и актовете на НАП падат в съда. Така парите в хазната за бедни и безработни намаляват с над 500 хиляди лева. Освен това данъчните власти са изплатили над 20 хиляди лева разноски на мощните фирми за адвокатски услуги, пак от държавния бюджет. Дали Първанов е знаел кого защитава в съда шефът на правния му отдел през годините си на "Дондуков" 2, остава загадка. При освобождаването на Пенов от президентството уточниха, че поради изострената

обществена чувствителност

президентът смята за необходимо като морален жест да го освободи. Всъщност Пенов е освободен от поста точно заради Мишо Бирата, след като дълги години е защитавал интересите на десетки други мощни фирми и бизнесмени с актове от държавни приходни агенции.
На 17 юни 2010 г. във Върховния административен съд тече съдебно дело. Сливенската фирма "Биндер" оспорва решението на данъчните в Бургас, с което на фирмата е отказано да се възстанови 80 хиляди ДДС. Адвокат на дружеството е Сашо Пенов, пише в документите по делото, с които "168 часа" разполага. Тогава той все още е шеф на правния съвет на президента. Делото е 4 месеца след като Мишо Бирата възвръща лиценза си в същия съд, отново с помощта на адвокат Пенов, който е сред най-големите специалисти по данъчно право в България. "Биндер" АД доби скандална слава по аферата "Батко и Братко". През 2008 година стана ясно, че шефът на Пътния фонд Веселин Георгиев е дал

държавни поръчки за 120 милиона

на фирма "Биндер", сред управителите на която е брат му Емил. След скандала част от договорите на държавата с фирмата за пътно строителство са прекратени, а Батко и Братко са дадени на съд. Братко вече не е сред управляващите на "Биндер", но шефовете на фирмата отново се отъ-ркват във властта, като ангажират президентския човек за техен адвокат. Казусът е следният. Дружеството претендира, че има 2 фактури за 400 хиляди лева, с които доказва, че е платило за реклама, но НАП не ги признава и отказва да им възстанови 80 хил. ДДС по сделките.
"От извършената ревизия е било констатирано, че нито доставчикът на услугата, нито неговите подизпълнители са имали материалната и техническа обезпеченост за изработването на рекламен клип. При направена насрещна проверка до медиите, които е следвало да излъчат рекламата, не е била открита информация за времето, когато е била излъчена рекламата" - категоричен е прокурорът по делото Владимир Йорданов, който оспорва жалбата на "Биндер".
"Извършването на реклама е доказано и поради това на дружеството трябва да се признае правото на данъчен кредит. Представям фактура за адвокатския хонорар. Други доказателства няма да соча" - лаконичен е Сашо Пенов на заседанието. След 2 заседания жалбата на "Биндер" е прекратена по щастлива случайност. Просрочват срока, в който трябва да я внесат. Това е единственият съдебен неуспех на адвокат Пенов в последните години, когато съчетава успешно работата си в правния съвет на президента с адвокатстването на големи фирми, които

обжалват актове на НАП

и митниците в съда. "168 часа" се свърза с доц. Сашо Пенов на мобилния телефон, за да го попита дали е уведомявал Георги Първанов за всички дела, които е водил в съда срещу държавните приходни агенции.
"В чужбина съм и не мога да говоря" - отсича бившият шеф на правния съвет в президентството. За разлика от него документите по делата му във Върховния административен съд говорят достатъчно. Освен интересите на "Биндер", той е упълномощен от голяма българска банка да води делото є срещу НАП за дължими данъци. Делото е в началото на 2009 г., а от президентството мълчат дали Първанов е уведомен за него. Този път президентският човек печели убедително. Банката се обръща към Сашо Пенов за адвокатски услуги, защото държавните бирници настояват финансовата институция да довнесе 200 хиляди корпоративен данък. Тричленният състав на съда решава убедително в полза на банката срещу държавната хазна. Отменя ревизионния акт на НАП и ги осъжда да платят 13 500 лева разноски по делото, повечето от които отиват за хонорар на президентския съветник. За делото на

Мишо Бирата срещу митниците

Сашо Пенов е обявил 12 хиляди лева хонорар, но съдът му присъжда едва хиляда. В случая с банката НАП вади от бюджета си цялата искана от банката и адвоката им сума и ги плаща, освен че не успява да внесе в хазната над 200 хиляди лева от дължимия корпоративен данък. Бившият президентски съветник защитава и други големи фирми, докато броди из коридорите на "Дондуков" 2. Две големи застрахователни дружества също са сред клиентите му. Те също имат проблеми с ревизионни актове на НАП за над 250 хил. лева. Едното от делата, по които се явява Пенов, се гледа през 2005 г. Мишо Бирата е само един от клиентите му. Частна авиокомпания, строителна фирма и големи търговски и финансови дружества са други клиенти на Пенов по дела в съда през годините.


 


Красимира Средкова:
Не съм длъжна да информирам Първанов


- Проф. Средкова, как ще коментирате освобождаването на доц. Пенов като председател на правния съвет към президента.
- Не мога да коментирам действията на президента. Мога да му дам съвет, ако той ми го поиска. Доц. Пенов има същите права и задължения като останалите членове на правния съвет и малко повече права и задължения като наш доскорошен председател. Но те са свързани с работата ни в президентската администрация. Ние работим там въз основа на указ на президента.
- Длъжни ли са членовете на правния съвет да уведомяват г-н Първанов за делата, по които се явяват в съда?
- Няма такива задължения нито в закона за адвокатурата, нито в закона за администрацията.
- Значи в случая няма конфликт на интереси членове на правния съвет към президента да се явяват по дела в съда.
- Не. Нито по закона за конфликт на интереси, нито по чл. 107 А от Кодекса на труда за трудовите правоотношения в държавната администрация.
- Вие сте били адвокат на съдийката Дора Чинева, която е наказана от ВСС за контакти с Красьо Черничкия. Уведомихте ли президента за това дело?
- И това няма да коментирам. Нямам такова задължение по нито един закон. Отправили сте запитване до президентската администрация и оттам ще преценят кога да ви отговорят. А за сведение - по делото на Дора Чинева то е загубено. Видели сте делото за Дора Чинева, но не сте запознат с делото, по което бранех Висшия съдебен съвет. Когато имаше оспорване на избора на Дора Чинева за председател на Апелативния съд в Бургас преди историите с Красьо Черния. Оспорваше се от друг участник в конкурса и тя беше привлечена като трета заинтересована страна.


"168 часа" се запозна и с въпросното дело, по което проф. Средкова брани решението на Висшия съдебен съвет. То е образувано по жалба на съдия Бахчеванов, който е конкурент на Дора Чинева за поста председател на Апелативния съд в Бургас. С нея той оспорва решението на ВСС за избора є. По делото се явява адв. Средкова, която оспорва жалбата на Бахчеванов в полза на Дора Чинева.
"Моля, от името на моята доверителка да отхвърлите жалбата като неоснователна и да потвърдите решението на ВСС, с което Дора Чинева е избрана и назначена за административен ръководител на бургаския Апелативен съд" - казва съветничката на президента по време на заседанието. Делото е месеци преди Чинева да бъде уличена в контакти с Красьо Черничкия, които са дни преди избора є за председател на съда.

Дъщеря на собственика на Доган сарай също съветва Първанов

Сашо Пенов и Красимира Средкова не са единствените правни съветници на Георги Първанов.
Член на юридическия съвет към президента е и младата юристка Анюта Асенова. Проверка на "168 часа" установи, че тя е дъщеря на бизнесмена Румен Асенов. По документи неговата фирма "Делта Епсилон" е собственик на прословутия сарай на Ахмед Доган в Бояна. Друга фирма на Румен Асенов - "Иса Инженеринг", е строителят на сградата.
Анюта Асенова е назначена за секретар в правния съвет на президента през 2002 г. Преди това е член на Централната избирателна комисия за президентските избори. Назначена е там от квотата на ДПС. Работи заедно с друг настоящ правен съветник на Първанов - Чавдар Георгиев, който е от квотата на БСП. Той е зам.-министър на околната среда и водите в правителството на Станишев.
До 2005 г. Анюта Асенова е управител на строителната фирма "Хидро - Девин" заедно с баща си Румен и сестра си Полина. Фирмата се прочу с усвоените милион и половина за километър селски път между селата Рибново и Осеново. След това на нейното място в управата влиза майка є Анелия. По това време Анюта вече е в правния съвет на президента.
Бащата на Анюта Асенова Румен е собственик на голямата строителна фирма "Иса Инженеринг". Точно тази фирма строи прословутия сарай в Бояна, където живее лидерът на ДПС Ахмед Доган. Фирмата на бащата на президентската съветничка печели обществени поръчки за няколко милиона от Министерството на извънредните ситуации, където шеф беше Емел Етем.
През 2008 г. с указ на Георги Първанов Анюта Асенова е назначена и за член на Съвета за електронни медии, което не є пречи да дава юридически съвети в президентството.

СРС-та в президентството

ГЛАВНИЯТ секретар на президентството Красимир Стоянов също е със завидна биография.
Преди да започне работа при Първанов, той заема ръководни постове в БСП. Освен това е съдружник с 25 процента от капитала в консултантска къща за бизнес и право. Партьнори там са му не по-малко известни личности като бъдещия главен прокурор Борис Велчев, настоящия член на правния съвет в президентството и бивш зам.-министър на околната среда Чавдар Георгиев и бившия депутат от БСП Златимир Орсов, който днес управлява консултантската къща заедно със съпругата и сина си.
Днес главен секретар на президентството Красимир Стоянов бе замесен в първия СРС скандал по време на управлението на ГЕРБ.
Лично пазителят на тайните на президентската администрация подпечатва плика с диск на записа между Първанов и Дянков и го изпраща на Цецка Цачева. Тогава стана ясно, че Първанов "набива канчето" на министър Дянков, който не знае, че е записван за това, че си е позволил да коментира материалното му състояние в телевизионно предаване.

 

Анюта Асенова
Анюта Асенова
Михаил Михов
Михаил Михов
СВЕТИЛО: Доц. Сашо Пенов успешно съчетава работата си в президентството с данъчни дела в съда.
СВЕТИЛО: Доц. Сашо Пенов успешно съчетава работата си в президентството с данъчни дела в съда.
Румен Асенов
Румен Асенов
Красимира Средкова
Красимира Средкова
ОРИЕНТ СТИЛ: Сараят, в който живее Доган, е строен от бащата на съветничка на президента.
ОРИЕНТ СТИЛ: Сараят, в който живее Доган, е строен от бащата на съветничка на президента.
Красимир Стоянов
Красимир Стоянов