Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намериха планина от скелети във Ватикана, но от Емануела Орланди ни вест, ни кост. Издирваха под Тевтонското гробище изчезналото момиче Експерти отварят костницата на Тевтонското гробище, за да разкрият мистерията с изчезването на дъщерята на служител на Ватикана преди 36 години.

Издирваха под Тевтонското гробище изчезналото преди 36 години момиче

Планина от кости и скелети беше открита във Ватикана, след като на 20 юли бяха отворени двете костници, намерени под Тевтонското гробище. Това беше последната серия от драматичната сага около загадъчното изчезване преди 36 г. на 15-годишната Емануела Орланди.

Според в. “Месаджеро” 24 чувала са били необходими за побирането на хилядите човешки кости и черепи – те били събирани един по един от експертите в продължение на осем часа. Операцията по събирането на костите се извърши в присъствието на членове на семейство Орланди, адвоката им, проф. Джовани Аркуди и екипа му, ватикански гвардейци и други експерти от Ватикана.

В групата наблюдатели влизаха и представители на ватиканската магистратура, която дни преди това

разпореди

отварянето на

два гроба на

германски

принцеси

– Софи фон Хоенлое, починала през 1836 г., и Шарлот Федерика от Мекленбург, починала през 1840 г. Техните кости не бяха намерени в гробовете им, но по-късно ватикански експерти откриха наблизо двете костници.

Крайната цел на цялата операция е намирането на останките от Емануела Орланди.

36 години след безследното изчезване в Рим на 15-годишната дъщеря на ватикански служител все още не се знае абсолютно нищо за нея. Имаше много версии около изчезването, което превърна случая в международна интрига. Някои от тях бяха

свързани с

атентатора на

папа Йоан Павел

II Мехмет Али

Агджа, с

българските

тайни служби

и с крайнодясната турска организация “Сивите вълци”.

На 11 юли бяха отворени двете гробници на принцесите в Тевтонското гробище, за които на семейството на Емануела било подшушнато, че може да крият скелета на момичето. Затова и братът на Емануела – Пиетро, поиска от Ватикана отварянето на гробовете. Интригата “Емануела Орланди” не само че не се проясни, а се задълбочи и заплете още повече в стил филм ноар.

Гробовете се

оказаха празни,

което предизвика и всеобщо озадачение. Всички се запитаха – а къде тогава са костите на принцесите? Малко по-късно обаче Светият престол обяви, че е открил “две костници, разположени под пода на зона във вътрешността на Тевтонския папски колеж, заключени с люк”. Пресцентърът на Ватикана публикува дори комюнике до медиите, че “тези костници са били запечатани веднага за по-нататъшна проверка и изследване на костните материали в тях, в рамките и според изискванията на разследването”. 

Всъщност дейността по отварянето на двата гроба стартира във Ватикана още миналата година, когато семейството на Орланди поиска това, тъй като получило анонимно писмо (едно от многото през последните години). В него се посочвало Емануела да бъде търсена в педята земя на няколко крачки от аулата “Павел VI” и дома “Санта Марта”, където в момента живее папа Франциск. Светият престол демонстрира пълно разположение за сътрудничество със семейството на момичето, въпреки че искането му беше свързано със сигнал от анонимно писмо. В него се казвало как

останките на

Емануела се

намират на

мястото, към

което сочи

статуя на ангел,

който държи книга с текст на латински “Почивай в мир”.

За да разсее каквито и да било съмнения и подозрения, Ватиканът стартира моментално проверки за структурните интервенции, реализирани в зоната на Тевтонското гробище – първите са били в края на XIX век, а след това – между 60-те и 70-те години на миналия век. Според Светия престол през миналия век са били извършени дейности по разширяването на Тевтонския колеж и те са обхванали и цялата гробищна зона. Именно в това се крие и ключът към поредната “мистерия” – защо костите на двете принцеси липсваха от гробовете им. Обяснението е във факта, че те са били преместени на друго подходящо място в близката зона.

Загадката беше обяснена и от Андреа Торниели, издателски директор на ватиканските медии. Според него откриването на двата празни гроба на принцесите е предизвикало нови въпроси за изчезването на починалите преди 2 века знатни жени. “Да се опитваш да изместиш вниманието и да намесиш Светия престол по повод тези останки, е заблуждаващо. Не се води разследване за двете принцеси. Търсят се единствено останките на момиче, изчезнало през 1983 г.” Торниели поясни още, че ватиканската магистратура е постановила да продължи търсенето на документи за работата в зоната на гробището, извършена през годините. Гробовете на принцесите се намират точно до основната стена, така че много вероятно, когато се е копаело, гробовете са били изпразнени и останките им са били преместени другаде.

Въпреки че беше разочаровано от поредната “дупка в морето”,

семейство Орланди

продължава

да търси

истината около

изчезването

на Емануела. “Докато не намеря Емануела, мой дълг е да търся истината”, зарече се брат ѝ Пиетро. В интервю за “Нюз Медиасет” той призова ватиканската магистратура да изслуша и Франческа Имаколата Шауки – бивша лобистка и член на Комисията за проучване на организацията на икономическите структури на Светия престол, организирана от папа Франциск. Шауки беше съдена заради замесването си в т.нар. афера “Ватилийкс”, свързана с изтичането на секретни документи от Ватикана.

Според Пиетро Орланди ден преди отварянето на двата гроба Франческа му се обадила и го предупредила,че “трябва да знае, че освен че няма да намери останките на Емануела, ще намери само два напълно празни гроба”.

“Искам да знам как така тази жена знаеше това”, допълни братът на Емануела Орланди. Шауки обаче отговори чрез профила си във фейсбук, че темата за Орланди ѝ е присърце и че е на разположение на ватиканската магистратура, но не може да допълни повече подробности, защото все още не е освободена от задължението да не издава ватиканските тайни, което е имала дори по време на процеса срещу нея.

“Никога не бих

се заиграла

с толкова

голяма болка

на едно семейство”, допълни тя и каза още, че никога не е разкривала нещо, което знае, тъй като е под клетва за папските тайни. “Но виждах как Орланди хранеха много надежди и затова се почувствах длъжна да им кажа истината.”

Какво ще стане сега? Планината от кости и скелети ще бъде анализирана внимателно, ще бъдат взети ДНК проби от всеки от тях. До крайните резултати ще минат десетки дни, може би и два месеца. Според експертите, присъствали на отварянето на костниците, на пръв оглед се касае за кости, датиращи отпреди векове, и вероятно принадлежат на стотици хора. Дали сред тях са и тези на Емануела Орланди, обаче е загадка.