Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Застрахователят Андрей Георгиев вече е жив по данните от шофьорската му книжка.
Застрахователят Андрей Георгиев вече е жив по данните от шофьорската му книжка.

Станало при ръчно въвеждане на данните му в книжката през 2010 г.

Мъж, спрян от Пътна полиция в София, се оказа починал при проверка на шофьорската му книжка и се наложило спешно да го “възкресят” след 2 дни. Забавната история разказа във фейсбук Андрей Георгиев. Оказва се, че данните от документа са сгрешени с такива на мъртвец през 2010 г. от служител във Варна, показа проверка на “24 часа”.

В неделя Андрей е пътувал и се връща към София. Вижда палката на полицаите и спира. Причината е тривиална - забравил е да включи фаровете на колата, което е задължително, въпреки че навън е светло. Подава документите си на униформените.

“Оказа се, че шофьорската ми книжка е невалидна от 2010 г. (да, точно така - преди 9 г.) поради причината, че съм починал. Още по-интересно е, че съм спиран поне 5 пъти за тези години и никой до момента не е забелязал, че съм мъртъв по шофьорска книжка. Оказа се, че полицаите, които ме спряха, нямаха никаква идея какво да правят”, пише Андрей Георгиев в статуса си във фейсбук, който се разпространи бързо из мрежата.

“Станала е техническа грешка. Служител от БДС във Варна е въвел грешно данните. През 2010 г. това е ставало ръчно”, обясниха за куриозния случай от МВР на въпрос от “24 часа”.

След конфузната ситуация на пътя униформените се свързали с дежурния. Върнали документите на Андрей и му пожелали приятен път. Дори не го санкционирали за това, че кара без пуснати фарове.

“През 2013 г. имам акт, който съм платил. Имам и няколко електронни фиша, които също са платени”, пише още Георгиев.

От МВР обясниха, че до 2014 г., когато шофьорите са спирани на пътя, служителите не са имали как да проверяват статута на документите, което е възможно сега с единната система. Затова Георгиев е спиран и си е плащал. 

Куриозният случай изумил полицаите на пътя.
Куриозният случай изумил полицаите на пътя.

От Пътна полиция са питали колегите си във Варна за случая с шофьорската книжка на живия мъртвец. Когато се разбрало за грешката от 2010 г., случаят се изяснил.

Още във вторник мъжът отишъл на гишетата в Пътна полиция. Не вдигал скандали, дори напротив - бил усмихнат и се забавлявал. Както сам отговаря в коментарите под поста си - работи в животозастраховането от 14 г. и гледа на смъртта малко по-различно. Дори му било малко тъжно, че ще го възкресят.

Служителка му казала, че не е единствен - имало и друг подобен куриоз. Георгиев съветва шофьорите, които в бъдеще ще се окажат в подобна ситуация:

“Отивате в КАТ, там където се подават заявление за издаване на дубликат на документа. Давате си шофьорската книжка и личната карта. Необходимо е да сте “жив” по лична карта и те ви съживяват в системата. Ако са ви уморили в друг град, както беше в моя случай - Варна, се налага да изачакате известно време, тъй като съживяването става по местоумиране”

“Отново съм официално жив водач на МПС, след 9 г., през които не съм и подозирал за своята кончина и че реално съм неправоспособен водач”, проявява чувство за хумор Андрей.