Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Родните феминистки плахо имитират “Фемен”, украинките по цици

Тези дами, които протестират срещу “Направи го сега” - кампанията на Иван и Андрей за насърчаване на раждаемостта, – всъщност й помагат да бъде успешна.

Обяснявам. Това е кампания с двойно възвратно действие. Тя

провокира, за

да предизвика

мисловен процес Много ясно, че лозунги като “Селфитата с деца събират повече лайкове” или “Бащинството те прави много по-привлекателен” не могат да убедят никого. Но те очертават образа на този, когото ужким се опитват да убедят – някакъв съвсем празноглав младеж, идиот пълен. Човек се запитва - аз такъв ли съм? Абсурд! Аз съм сериозен човек! Ако реша да правя деца, то ще е заради много по-сериозни мотиви!

Което, разбира се, не е вярно, но никой не би го признал. Важното е, че щом човек се замисли за смисъла на живота и на бащинството (майчинството), в него се обаждат дълбоките инстинкти и му напомнят, че вече е крайно време да остави своя принос в генетичния фонд на Земята. Но не заради селфитата и гаджетата, в никакъв случай! А заради… сега не мога да кажа точно заради какво, но то е много по-дълбоко, благородно и мъдро. Това е зовът на род и природа.

Чудесен пример за двойното възвратно действие на кампанията ни дава госпожа Кристина Домозетова,

майка на 2 деца,

която протестира

по сутиен

срещу шеговитите лозунги. Не съм сигурен дали нейните мотиви нямат грантоеден характер, но тя постави много по-сериозно проблемите на майчинството и поиска от държавата да вземе мерки. Следователно целта на “Направи го сега” е постигната!

Ако Иван и Андрей бяха започнали с тежки лекции за демографския срив и необходимите политики, г-жа Домозетова едва ли би показала сутиена на баба си на публично място. БАН излиза с къде-къде по-дълбоки доклади за демографията, но кой ги бръсне за пет стотинки? А ето на, няколко лековати лафа разгневяват една майка героиня (две деца, това в наше време е подвиг!), подкрепят я още майки и грантоедки от фондациите. А това вече веднага вади политиците от зимния сън!

За повечето хора е ясно, че кампанията на Иван и Андрей иронизира себе си. Но винаги има някой, който не е разбрал шегата и се прави на обиден. Всяка феминистка ще ви каже, че мъжете си падат по просташките шеги, и г-жа Домозетова явно е сред тях. Откъде накъде раждането изпълвало сутиена? Ей на, моят сутиен…

…Но да не навлизам в опасна територия. Тревожи ме това, че

този протест

е една плаха

провинциална

имитация

Лейди Годайва протестира срещу високите данъци в Ковънтри
Лейди Годайва протестира срещу високите данъци в Ковънтри
Добре известни са протестите на “Фемен” – организацията на украинските феминистки, която излиза на площадите по голи цици, никакви сутиени. Прави го навсякъде по света и по всякакви поводи – против патриархата, диктатурата, религията, замърсяването на околната среда, климатичните промени. И няма значение дали циците са големи, или малки, стърчащи или увиснали – важното е да се изпъчат гневно срещу световните неправди.

Подвизите на “Фемен” са неизброими, но любимият ми е, когато една гола активистка се опита да отмъкне статуя на бебето Исус от сцената на Рождество Христово на площад “Св. Петър” във Ватикана под носа на папата. И не само че грабна статуята, но и се развика: “Бог е жена! Бог е жена!”. Уви, полицията я прихвана, преди да офейка с малкия Исус под мишница.

Разбира се,

“Фемен” е

сериозен

бизнес

Той се издържа от фондации, правителства, частни донори, производители. Например още през 2012 година основателката на организацията призна в едно интервю, че демонстрацията в Истанбул е била спонсорирана от голям производител на дамско бельо.

Но и “Фемен” не е оригиналът. Тя пък имитира знаменитата лейди Годайва, която в началото на XI век минала чисто гола на кон по улиците на Ковънтри. Направила го, за да протестира срещу тежките данъци, които нейният съпруг, граф Леофрик, налагал на населението. Всички граждани затворили капаците на прозорците си и само някакъв Том пробил дупка да гледа похотливо, но за наказание Господ го ослепил и оттам идва изразът “надничащ Том” (Peeking Tom) – човек, който гледа през ключалката жените под душа.

Важното е, че накрая графът свалил данъците. А у нас поради липсата на истински голи протести данъчната система е непоклатима като Рила, Пирин и вечната Стара планина. За семейно облагане трудно може да се говори, след като универсалната плоска ставка е 10 на сто.

Впрочем сред посланията на г-жа Домозетова не забелязвам никакво семейно облагане, но тя май е

против

раждането на

каквито и да

било деца,

преди да се решат всички социални проблеми на България: “В държава, в която нивото на здравеопазването и образованието пада главоломно, НЯМАТЕ ПРАВО да призовавате хората да имат деца, особено във възраст, в която човек е по-склонен на импулсивни решения, без осмисляне на последствията…”

“Детето означава отговорност за ЦЯЛ ЖИВОТ. Означава по-малко пари за пътуване, дрешки, храна. Означава недоспиване, нерви, потенциални семейни проблеми поради тези фактори - преди да промотирате раждането на дете като закупуване на стока, направете изследване колко подготвени са хората преди 30 години за тези фактори…”

Ами и преди 30, и преди 50, и преди 100 години децата означаваха по-малко пари и ваканции, недоспиване и какви ли не проблеми. Ако тогава хората са се водили по тази логика, то както г-жа Домозетова, така и вашият скромен репортер не бихме били родени, нали така? И вие, уважаеми читателю, нямаше да съществувате поради липсата на достатъчно детски градини преди 100 години.

Истината е, че въпреки тежките социални проблеми днес повечето хора живеят много по-комфортно, отколкото преди 30, 50, 100 години. Например, преди да се появи автоматичната пералня, типичната домакиня трябваше да прекарва поне 2-3 часа от деня в пране, простиране и гладене, без да броим готвенето. А пералните навлязоха масово в домовете едва в края на 70-те и началото на 80-те години. И точно тогава раждаемостта взе да пада стремително.

Кое освободи селяните от непосилния труд на полето? Тракторът и комбайнът. И не само мъжете, но и жените. Уви, след като земеделието се механизира, раждаемостта пак спадна рязко.

Но ако нещо вреди на демографията, то е образованието. И днес у нас раждаемостта е най-висока сред най-необразованите среди и най-ниска сред най-образованите. Същото е и в световен мащаб –

неграмотните

племена

произвеждат

по 10-20 деца

на огнище. Щом се ограмотят, спадат до 5. Завършат ли гимназия – 2.

Искам само да кажа, че човек не трябва да очаква всичките му проблеми да се решат от властите, за да стане баща или майка. Човек не е роден само за удоволствия, нови мобифони и социални придобивки. Философията на хедонизма и гарантирания комфорт, която ни бълват рекламите и грантоедните “проекти”, няма нищо общо с реалностите на този свят.

Напротив, на този свят повечето хора се мъчат, борят и дори страдат през по-голямата част от своето присъствие на земята. За тях щастието е само усещането, че са постигнали нещо голямо и истинско.

А какво по-истинско от това да сътвориш нов живот?

От "24 часа"