Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само преди седмица едно брутално убийство разтърси световните научни среди. 59-годишната молекулярна биоложка Сюзан Итън от престижния германски институт "Макс Планк" бе открита мъртва на гръцкия остров Крит след шестдневно издирване. На трупа й, който бе захвърлен на скалист терен край изоставен бункер от Втората световна война, се натъкнаха двама местни жители.

Смъртта на жената първоначално бе обвита в мистерия. Липсата на свидетели на нападението, което се случи по време на сутрешния й джогинг в град Ханя, затрудни властите в града. Там биоложката беше гост на голяма научна конференция.

Още в първите часове мотивът за грабеж, придружен с убийство, бе изключен, тъй като всички вещи на изследователката бяха открити в хотелската й стая. На 16 юли стана ясно, че мотивът за нападението над Итън е бил сексуален.

Разплитането на трагедията стана след пълни самопризнания на 27-годишен местен фермер Янис Параскакис. Мъжът, който е баща на две деца, разказал, че именно той е човекът, който стои зад убийството на Сюзан. Засега гръцките власти отказват да изнесат повече факти за случилото се с довода, че все още

разследването

не е приключило

Коя всъщност е Сюзан Итън и какъв е бил нейният живот преди фаталната среща с убиеца на 2 юли?

"Изключително интелигентна, мотивираща и балансираща."

Това са малка част от думите, които нейни близки използват, за да я определят като човек. Тя проявява тези качества още от много ранна детска възраст, което я нарежда сред първите отличници в гимназията, в която учи. Веднага след завършване на средното си образование Сюзан записва Калифорнийския университет в Лос Анджелис, където през 1988 г. получава и докторска степен по микробиология. Желанието на американката да се занимава с наука не стихва през годините. Веднага след дипломирането си тя започва и стаж по специалността си.

"Сюзан дойде в моята лаборатория и ми каза, че иска да научи всичко, свързано с епителните клетки - спомня си първият й ръководител - Кай. - Тя послушно започна проекта без много въпроси и обяснения. Мислех, че това ще бъде добър начин да влезе в екипа и в полето на нашите изследвания. Останах изумен. Скоро тя пое и създаде свой собствен проект, който й даде летящ старт. Успя да смеси няколко биологични подхода в клетката по време на изследването на един от органите. Сложно е за обяснение, но с по-прости думи мога да кажа, че е почти невъзможно новатор да направи подобно нещо."

За много кратко време Сюзан създава и няколко свои проекта, които силно впечатляват нейния шеф. След известно време заедно със същия екип

тя се мести

в Дрезден,

за да се присъедини към световноизвестния институт "Макс Планк".

"Итън пое водещата роля в реализирането на нашата амбициозна мисия да откриваме как клетките образуват тъкани - спомня си ученият. - Искахме да комбинираме няколко дисциплини - клетъчната биология, развитието на организма и физиката. Никой друг нямаше нужните знания, които се изискваха за тази херкулеска задача. Сюзан беше в свои води. Изследванията й за морфогените и метаболизма, както и за различните им взаимодействия я изстреляха на много високо в професията и я направиха част от групата на най-добрите учени в учебното заведение."

Така изследователката се превръща в желан гост-лектор на редица международни семинари, на които я представят като "световноизвестен учен, чиито трудове са помогнали за развитието на биологията". В действителност Сюзан е автор на десетки публикации, които представляват огромен интерес за научните кръгове.

"Тя прекара повече от 30 години работа в тази професия, което я прави истински специалист - разказват за нея ръководителите на изследователските групи в "Макс Планк". - През цялото това време

фокусира

блестящия си ум

върху въпроси, свързани с развитието на клетките в организма, механиката на тъканите, напоследък дори и регулирането на метаболизма по време на човешкото развитие. Сюзан беше съсредоточена върху математическото моделиране. Всеки експеримент, направен от нея, беше важен за биологията и нейното развитие в международен план."

Според колеги на жената талантът й бил подпомогнат от бързата й мисъл и умението й да комбинира различни науки, за да формулира някоя новаторска концепция.

"Моментите, в които й хрумваше такава идея, винаги бяха съпроводени с възклицания от нейна страна - спомнят си близки на Сюзан. - Казваше: "Боже!", "Уау!" и "Това ще бъде толкова интересно, ако се случи!".

Разговорите

с нея се запомняха,

тъй като обясняваше научните взаимодействия по много креативен начин."

Благодарение на таланта и силното си желание да се развива Сюзан става и един от четиримата старши лидери на изследователските групи в института.

"Самата тя оказа огромно влияние върху развитието на "Макс Планк", тъй като имаше усета да смесва дисциплините биология, физика и математика в едно. - разказват още за нея. - Това се превърна в нещо като запазената марка на института. Изследванията й донесоха престиж на учебното заведение. Тя беше важна фигура не само за "Макс Планк", но и за целия Дрезден, тъй като превърна града в едно от научните гнезда на Германия."

Екипът на Итън, който дълги години самата тя ръководи, ще я запомни с начина й на обучение и изискванията към членовете му.

Какво разказват хора от него за Сюзан четете в печатното издание на "168 часа".