Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идеите на Урсула фон дер Лайен за минимална европейска работна заплата са екзистенциална заплаха за икономическото развитие на България и плод на късогледството на западноевропейски премиери и министри, които смятат, че Източна Европа е заплахата за техните икономики, а не конкуренцията от Азия.

Ако съществуваше средна европейска минимална работна заплата, индустриализацията около Пловдив нямаше изобщо да се случи. И заплатите никога нямаше да пораснат до днешното им ниво. В пазарната капиталистическа икономика забогатяването е поетапен и еволюционен процес. Ако нискотехнологичните доставчици на компоненти отпреди 10-15 години не бяха дошли в България, нямаше днес да имаме доставчици от най-високия първи ред и дори да мечтаем за инвестицията на Фолксваген.

Говорейки за немския концерн, трансформацията на икономиката, за която вицепремиерът Томислав Дончев говори, ще се случи именно чрез такива инвестиции. Държавните инвестиции за поредния (май трети) суперкомпютър или лаборатория за космически изследвания най-много да трансформират пари от джоба на данъкоплатеца в (почти) безполезни държавни активи и тлъсти комисионни за частни търговци. Трансформация е когато нискотехнологични заводи биват заменяни с високотехнологични такива. Когато халетата за производство на ауспуси се заменят с заводи за производство на порше кайени и форд мустанги. Когато офисите за кол обслужване на индийци или белгийци бъдат заместени с програмистите на Бош, ARGO AI и Google. Когато в българските мини повечето миньори под земята бъдат дистанционно-управлеяеми гъсеници с размер на цяла танкова дивизия, добиващи ценни метали на 1 километър под земята (и неслучайно общината с най-висока средна заплата е Челопеч). А що се отнася до кахърите за образованието, просто оставете инвеститорите да си направят програмите без чиновниците от МОН да им обясняват как това не може да стане, заради броя хорариуми и стратегията за образование от еди-коя-си-година.

Урсула фон дер Лайен трябва е вик за събуждане, защото европейските глупости за средно-европейска минимална заплата ще поставят България на кръстопът - или наистина привличаме тежката артилерия на инвеститорите и постепенно се трансформираме във високо-технологична страна или България остава завинаги ниско-технологична периферия на западна Европа.

*Владимир Каролев във фейсбук