Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Михаил Милатович още практикува като гинеколог.
Д-р Михаил Милатович още практикува като гинеколог.

Дори колеги на Михаил Милатович го нападали заради смъртта на бебето, по което се оказа невинен, загубил и пациентите си

Прокуратурата ще плати 40 хил. лв. на д-р Михаил Милатович от Горна Оряховица, който беше арестуван по случая “бебето във фризера” през 2010 г.

Вътрешният министър тогава Цветан Цветанов изчете СРС-тата от подслушвани разговори между лекари, в които те обсъждат случая с бебе, без да е ясно, че става дума за престъпление. “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”, казва тогава Цветанов.

Решението за обезщетението на ВКС е окончателно и е от 3 юли. То е за неимуществени вреди.

Разследването срещу акушер-гинеколога д-р Милатович и колегите му приключи през 2013 г., когато са свалени обвиненията им за причиняване на смъртта на новороденото, което уж бяха сложили във фризера живо.

Оказа се, че

майката е

направила аборт,

а “движенията”

на плода са

били конвулсии

Колеги на д-р Милатович, които са свидетели по делото му срещу прокуратурата, разказват, че са научили за ареста му от пациенти. На 30 ноември полицаи от ГДБОП нахлуват в болницата и оковават лекарите в белезници. Болните се чудили какво става. След като излязъл от ареста, докторът се обадил на своя близка и споделил, че е притеснен за себе си и за възрастната си майка, за която се грижел. На следващия ден изглеждал още по-зле. Бил потиснат. Споделил, че

в ареста всичко

било ужасно,

държан е без

храна и вода,

едва 4-5 часа след задържането разбрал за какво става дума.

На 2 ноември, ден преди публичното четене на СРС-тата, полицаи влизат в дома му, докато Милатович и близките му са на трапеза. Поискали телефоните на всички, включително и на брат му, който бил главен лекар в болницата в Горна Оряховица. Сестрата на доктора се обадила на свидетелката, звучала истерично. Разказала, че съседи стоят навън и гледат какво се случва. По-късно пристигнал адвокат, но полицаите си били тръгнали, защото никой не дал телефона си доброволно.

Други свидетели от страната на гинеколога разказали, че медийното отразяване на случая допълнително го съсипало. И до днес всички задържани били известни като “докторите, убийци на бебета”. Наричали ги “докторите от фризера”. Д-р Милатович дълго време не искал да излиза от дома си, не можел да спи, споделял, че цял живот прави нещо за някого, а после се чувства виновен без вина, а животът му се превърнал в ужас. Започнал да вдига кръвно. 

Бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов (вляво) и Цветан Цветанов в деня, когато СРС-тата са прочетени от трибуната на парламента.
Бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов (вляво) и Цветан Цветанов в деня, когато СРС-тата са прочетени от трибуната на парламента.

Ударите продължили с брифинг на Окръжната прокуратура във Велико Търново, на който били прочетени телефонни разпечатки, а по-късно и с изявлението на Цветанов в парламента. Навсякъде се твърдяло, че е умъртвен жив плод.

След случая пострадала и професионалната кариера на гинеколога.

Жените не искали

вече да раждат

при него,

загубили доверието си, наричали него и другите лекари “убийци”. Колегите им променили отношението си и не го зачитали професионално. На симпозиум на гинеколозите доктори се нахвърлили срещу Милатович с думите, че той няма място сред тях и че излага съсловието.

Той се затворил, не искал да контактува с близките си и се страхувал да не навлече неприятности и за тях. На много свидетели казвал, че ще ги разбере, ако не общуват с него. След края на разследването през 2013 г. започнал да се възстановява, но вече не бил този отворен жизнерадостен човек, а отливът на пациенти продължил.

Показания по делото дава и пациентка на д-р Милатович, която въпреки всичко му се доверила, за да роди при него. Свидетелка разказва за свой личен инцидент, при който имала нужда от лекарска помощ и го потърсила. Той ѝ казал, че би я разбрал, ако тя избере да отиде при друг след всичко, което се говорело за него. Направил ѝ животоспасяваща операция. тогава тя решила да разгласи случая, но медиите отказали да я приемат. Пациентката присъствала и на случай, когато жена се нахвърлила срещу Милатович с думите “видяхме колко струвате” и “ще се оплача на медиите”.

От делото на доктора става ясно, че наблюдаващият прокурор е искал от Цветан Цветанов да се разсекретят СРС-тата с подслушваните разговори. След това са изчетени на брифинга. Същия ден Цветанов разгласил информацията и от трибуната на парламента с разрешението на същия прокурор. Когато разследването беше прекратено, Цветанов се извини на лекаря.