Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само преди 3 месеца БСП беше в подем, аха-аха да бие на евроизборите и после да си напои конете в Охридското езеро. А днес е като ударена с мокър парцал. Главата е наведена, очите са потопени, а в касата мишките играят белот.

Как се стигна до този разгром? Просто генерал-лейтенант Бойко Борисов използва военното изкуство. Той направи обходна маневра и се яви зад гърба на БСП, като прекъсна връзката й с избирателя.

Това е класическа военна маневра. Да вземем например израелско-арабската война през 1973 г., известна като Йом Кипур. В началото египетската армия атакува фронтално и превзе много пясък на Синайския полуостров . После обаче израелците направиха десант северно от Горчивите езера, излязоха в гръб на египетската армия и я отрязаха от тила. Спокойно можеха да превземат и Кайро, но Великите сили се намесиха и спасиха резила.

Тилът на една лява партия е нейният избирател, народът

Когато тя твърде много се откъсне, другата партия се вмъква с обходна маневра. Точно това направи Тръмп през 2016 г., когато превзе една важна крепост на Демократическата партия - щатите от "Ръждивия пояс". Просто обеща да върне промишлените предприятия от Китай и Мексико в САЩ и да спре нелегалната миграция. И неочаквано дясната партия се хареса на левия избирател, наемния труд.

Обходната маневра на генерал Борисов започна веднага след като БСП направи важен пробив на президентските избори през 2016 година и се понесе в победен устрем. Но тя не обърна внимание на референдума, с който народът категорично поиска мажоритарен вот и намаляване на субсидиите до 1 лев за спечелен глас. Народът е прост, не знае какво е добро за него. Така БСП оголи подстъпите към своето отзад.

И подобно на израелците, генерал Борисов първо отстъпи - разпусна парламента и остави управлението на друго правителство, за да си почине от властта. После спечели изборите с минимална разлика, а веднага след това извади първия коз – тръгна да изпълнява решенията на референдума! По-точно, вкара в парламента проектозакон за мажоритарни избори.

Таза започна обходната маневра. Дясната партия се вслуша в гласа на народа, а лявата, която би трябвало да е по-народна, се оказа глуха.

Разбира се,

едва ли ГЕРБ имаше сериозно намерение да въвежда мажоритарен вот,

но важно е самото позициониране. Б. Борисов се вклини зад БСП и разположи там тежката артилерия. Ето какво написах тогава във в. "168 часа":

"…Народът поиска - аз го дадох, ще каже утре той. Обаче те ви го отнеха. Те отказаха да чуят вашия глас, защото са родени със сребърна лъжица и къпани в златен леген. Те ни мислят за идиоти, защото ние сме копали картофите, яли сме филии с мас, докато те са нагъвали чер хайвер още през биберона и затова днес трябва да мислят и решават вместо нас с вас.

Те нас не ни признават за суверен. Аз вече казах, че съм прост като вас и затова приемам, че глас народен – глас Божи. Айде сега гласувайте пак за тия юнаци, та да фалират още една банка…"

Така Бойко Борисов избута БСП от другата страна на барикадата, против нейния избирател. Какво можеше да направи тя ли? Ами да гласува "за" поне на първо четене, а след това тайно и задкулисно да се споразумее за някакво реми, защото поне половината гербаджии също не искаха мажоритарен вот.

ДПС пък го ненавиждаше, но все пак го подкрепи от кумова срама в правната комисия. Само БСП се оказа 100 процента гьонсурат.

Тези дни препрочетох “Оръдия през август”

на Барбара Тъкман за началото на Първата световна война, най-сетне са издали тази велика книга на български. Френският генералитет също хвърля главните си сили във фронтална атака през Ардените и въпреки очевидните факти отказва да повярва, че основните сили на германската армия предприемат обходна маневра от север през Белгия.

Сведения

колкото щеш, но Главното командване твърдо отказва да чуе. Усеща се чак когато немците се появяват на 60 километра от Париж и в тил на главните френски сили.

Усети ли се БСП, че комуникационните й линии с избирателя са отрязани? Че тилът й е оголен? Че Бойко Борисов тепърва ще цака с втори коз от тестето на референдума? Не, разбира се!

Времето на този коз дойде тази година, когато БСП се хвърли с всички сили във фронтална атака. Два месеца преди европейските избори всички социологически агенции даваха равен резултат и дори леко предимство за БСП.

И точно в решителния момент БСП се срина

Първо Националният съвет бламира Нинова за депутатската листа, а след това не прие и нейния доклад пред извънредния конгрес.

Конгресът пък бламира Националния съвет, който се оказа на нож с Изпълнителното бюро. Кой – кого ще се реши чак след Нова година, а дотогава БСП ще е заета със себе си и ще продължи да потъва.

Така пролетната офанзива, в която БСП хвърли огромни сили и средства, отиде нахалост. И точно тогава Бойко Борисов отново извади стария коз - референдума от 2016 година!

Седмица преди евроизборите Шоуто на Слави извади информация, че вместо по 11 лева на глас, както е по закона, партиите реално са получавали по 13 лева и 23 стотинки. Оказа се, че ГЕРБ има предостатъчно спестени пари. БСП обаче трябва да върне 4,3 милиона, но няма и пукнат грош, охарчила се за изборите и за новата си телевизия.

И точно в този деликатен момент ГЕРБ реши да изпълни категоричната воля на избирателя – да свали субсидиите до 1 лев! Шах и мат! С какво БСП ще печели местни избори?

С какво ще купува бира и кебапчета?

За политолози, социолози и роми пък хептен няма да има.

Сега БСП би могла да се оплаче я в Брюксел, я във Венецианската комисия, че демокрацията в България е в опасност. Но отговорът на ГЕРБ е готов – ние просто изпълнихме волята на народа. На референдума 2,5 милиона българи поискаха субсидиите да бъдат свалени на 1 лев и само 500 хиляди гласуваха против.

Гласът на суверена – глас Божи. Това е демокрацията. Шах и мат!

Клаузевиц бил казал, че войната е продължение на политиката с други средства. Истината е точно обратната – политиката е продължение на войната и трябва да се учи от нея. Главният урок е – не си оголвай тила! Пази се от обходна маневра, ако не искаш другото племе да те свари в казана!

Проста истина, но БСП вече 30 години не вдява.