Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Студът е идеалното оръжие срещу килограмите. Той е запазена марка на някои модерни процедури, но освен това може да се прилага и съвсем свободно у дома. Освен за отслабване, студът помага и за подобряване на имунитета и за по-бързо възстановяване след натоварване или травма.

Криолиполиза и криосауна са само част от процедурите, които използват ниските градуси за намаляване на обиколките. При криолиполиза локално се обработват определени участъци от тялото, като благодарение на специални апарати се разрушават чрез замразяване мастните клетки.

Процедурата се рекламира като

безболезнен начин да се постигнат резултати

като от пластична операция. Предимствата са, че се намаляват обиколките само в третираната област. Недостатъците са, че резултатите не идват веднага, а са необходими 3-4 процедури, които се правят през около месец и не се третират повече от две зони наведнъж.

Криосауната пък е метод, при който цялото тяло се подлага на много ниски температури за кратък период, като за целта се използва охладен азотен газ. Системата е така разработена, че кожата да не замръзва и да се охлажда само повърхностният слой, а не тялото в дълбочина. Твърди се, че е възможно с такава процедура да се изгорят дори хиляда калории. Техниката е идеална за отслабване, както и за справяне с проблеми като целулит.

Освен това обаче мнозина

използват криосауната по-скоро с лечебна

и възстановяваща цел. Процедурите са любими на спортистите, които именно чрез тях успяват много бързо да са във форма след тежки тренировки. Причината за това е фактът, че изстудяването кара клетките да се възстановяват много бързо. Любители на криосауната са Кристиано Роналдо и Григор Димитров. Освен спортните постижения процедурите подобряват и имунитета, и хормоналния баланс в организма.

Криотерапия се използва широко и в дерматологията. Със специални сонди се третират зони на лицето и шията с охладен азотен газ. Смята се, че именно

студът води до подмладяване

на кожата, но също така е благоприятен и при лечение на различни проблеми като розацея и акне. Любители на процедурите със студ са Дженифър Лопес, Дженифър Анистън и Деми Мур.

Освен това криотерапията е изключително полезна и във физиотерапията като ефикасна борба с травми, болки и при възстановяване след проблем или след силно натоварване. Ниските градуси помагат срещу възпаления и отоци.

Според мнозина обаче дори в домашни условия всеки може да използва студа като метод на отслабване. Оказва се, че всекидневното прилагане на студен душ за около месец има видим ефект върху килограмите и най-вече върху мазнините, натрупани на бедрата и корема.

Добре е обаче да се започне първоначално с обливане само на краката или на ръцете със студена вода, като постепенно се увеличава времето. Някои се стремят да стигнат до възможността спокойно да взимат студен душ за пет-десет минути всеки ден, други предпочитат просто да се подлагат на 1-2 минути студ в края на стандартен душ.

Идеалният вариант е да се започне само с обливане на определени части от тялото и чак след това да се подложи на истински студен душ.

Това се прави последователно,

на етапи

– първата седмица се прави едноминутен душ, следващата се увеличава времето на две минути, третата – на три, докато се стигне до пет минути под студена вода.

Тайната на студа като оръжие срещу килограмите се крие в т.нар. "кафяви мазнини". Това е обяснено в книгата "Методът на Ледения човек" от Вим Хоф.

Тялото трупа "бели" и "кафяви" мазнини. Но докато "белите" предимно складират енергия и служат за топлоизолация, основната функция на "кафявите" мазнини е да топлят тялото, като изгарят мастни киселини и глюкоза. Когато човек има голям запас от кафяви мазнини, те директно освобождават енергия, генерирайки топлина.

Изследване от 2011 г. на екип от Маастрихтския университет доказва, че кафявата мастна тъкан може да бъде активирана от студа и че стимулирането й започва при 18 градуса по Целзий. Тогава се

активират мастните киселини с цел поддържане

на нормалната телесна температура. Според специалисти със студени душове дори е възможно хората с наднормено тегло – което винаги се дължи на излишък от бели мазнини – да приучат тялото си чрез кафявите мазнини да преобразуват белите в гориво.

Освен това студените душове имат още много ползи за здравето. Те не само ускоряват метаболизма, но се оказват активатор и на имунната система, подобряват кръвообращението и еластичността на кожата.