Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Турция се надява "на нова ера" в отношенията с Гърция при управлението на правителството на новия премиер на Гърция Кириакос Мицотакис, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Анкара се надява на нова ера във връзките с новото гръцко правителство и на нов период, в който да бъдат избегнати нови разногласия в Кипър и Егейско море, посочи вчера пред журналисти турският президент.

Обадих се на Мицотакис в неделя и го поздравих. Желанието ми е от тук нататък с Гърция да действаме солидарно и с взаимно разбирателство. Имаме желание да не преминаваме през никакви разногласия в Средиземноморието и в Егейско море в предстоящия период, каза Ердоган преди да замине за Босна и Херцеговина, предава БТА.

Турция гледа позитивно на факта, че Мицотакис е новият премиер на Гърция с очаквания за нов положителен период в турско-гръцките отношения. В състава на бившето коалиционно правителство на Алексис Ципрас имаше крайнодесни политици, предизвиквали напрежение между Анкара и Атина, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Ердоган бе сред първите лидери, поздравили за победата на предсрочните парламентарни избори Мицотакис късно на 7 юли, което се разглежда като знак за добро ново начало, посочва изданието.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу поздрави Мицотакис в Туитър, информира вестникът.

От сърце поздравявам лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис за победата на изборите. Сигурен съм, че турско-гръцкото приятелство и двустранните отношения ще се закрепят още по време на управлението му, посочи Чавушоглу.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой също поздрави Мицотакис за изборната победа.