Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Указът на Путин, забраняващ полетите от Русия до Грузия, влиза в сила от днес Владимир Путин СНИМКА: Ройтерс

Медиите в Русия се занимават днес с две теми, свързани с Грузия - прекратяването на полетите на руски компании до и от кавказката страна и реакциите по повод нецензурни изказвания на грузински телевизионен водещ по адрес на президента Владимир Путин, предаде БТА. 

От днес е в сила указът на Путин от 21 юни, който забранява на руски авиокомпании да летят от Русия за Грузия. Указът бе подписан ден след сблъсъците около сградата на парламента в Тбилиси между органите на реда и демонстранти. Протестиращите бяха разгневени от това, че ръководителят на руска делегация е седнал на мястото на председателя на грузинския парламент, припомня електронното издание Вести.ру.

Изданието цитира министъра на транспорта Евгений Дитрих, според когото финансовите щети за руските авиопревозвачи заради забраната ще възлязат на около три милиарда рубли (близо 42 млн. евро), в която сума влизат преките щети и част от пропуснатите ползи. По думите на министър понастоящем в Грузия има около 4500 руски туристи, които не са се съгласили да прекратят предсрочно ваканцията си и вероятно ще се върнат в Русия по друг начин.

"Комерсант" напомня, че през август 2010 г. Русия възобнови прекия въздушен трафик с Грузия след двегодишно прекъсване заради войната за Южна Осетия през лятото на 2008 г. и решението на Москва да признае грузинските територии Абхазия и Южна Осетия за независими държави. През есента на 2014 г. бе открита пряка линия Москва-Тбилиси и постепенно бяха възобновени полетите на руски и грузински авиокомпании до различни летища в двете страни. Обаче след победата си на президентските избори през декември 2018 г. Саломе Зурабишвили заяви, че отказва всякакво сътрудничество с Русия, подчертава "Комерсант".

"Новая газета", официозът "Росийская газета" и други руски вестници съобщават, че Зурабишвили, правителството, външното министерство и шефът на парламента на Грузия са осъдили днес поведението на журналиста Гиорги Габуния. Снощи в своя авторска програма по тв канал "Рустави-2" в продължение на минута Габуния се е изказвал нецензурно по адрес на руския президент Путин. Ръководството на телевизията е било принудено да прекрати излъчването на програмите си заради събрали се около сградата гневни демонстранти, хвърлящи по нея яйца, бутилки и други предмети, въпреки че телевизията се е извинила за постъпката на водещия.

"Московски комсомолец" цитира видния руски телевизионен водещ Владимир Соловьов, според когото казаното по адрес на Путин не е провокация на отделен журналист, а е позиция на "Рустави 2" и несъмнено на официалните власти в Грузия. По думите на Соловьов след тази "мерзост по грузинска телевизия" трябва да се помисли за ограничаване на достъпа на грузински стоки до руските пазари.