Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРЕТЕНЦИИ: Кметовете на ДПС и чиновниците отмарят само в луксозни хотели.
ПРЕТЕНЦИИ: Кметовете на ДПС и чиновниците отмарят само в луксозни хотели.

 

На сладки СПА удоволствия се отдадоха общински чиновници от ДПС. Парите, предвидени за семинари как да се усвояват средствата от ЕС, са дадени вместо за обучение за скъпи почивки в петзвездни хотели по морето, СПА процедури и буен нощен живот.
"Не виждам в какво ни упреквате! Чувстваме се достатъчно обучени, за да си пилеем времето по семинари! Спестихме парите от там и се наградихме за добре свършената работа през годината" - казва пред "168 часа" Танер Али, кмет на община Антоново и главен инициатор на една от веселбите.
Парите, предвидени за въпросните злополучни семинари, са прехвърлени във фонд "Работна заплата" и отчетени като излишъци. Впоследствие са вложени в почивки и

спа процедури

на общинските чиновници в луксозни хотели по Северното Черноморие - воден масаж, сауна, парни бани, шоколадотерапия и други екстри.
Скандален е и фактът, че парите са профукани от едни от най-бедните общини на ДПС в Търговищко и Шуменско.
"Това е безумие! Кметовете от ДПС спират хората си от семинари, а ги водят да релаксират! В същото време в същите общини няма специалисти с необходимото образование, за заемане на определени длъжности. Затова се търсят експерти от областните градове" - ядосва се пред "168 часа" депутатката от ГЕРБ в региона Лили Боянова.
Липсата на специалисти в усвояването на европари очевидно не е толкова важна, колкото доброто изкарване на общинарите.
"Близо 14 000 лева е дал кметът на община Каолиново Нида Намъков за пищен купон на общинските чиновници и селски кметове в престижния хотел "Сириус бийч неотдавна" - твърдят пред "168 часа" общински съветници от ДПС, присъствали на двудневната почивка на морски бряг в престижния курорт "Св.Св. Константин и Елена" край Варна.
Разходите по престоя били изцяло за сметка на общината. Само за един човек били платени по 200 лева. За удоволствията на всички присъстващи 70 души били сервирани рибни специалитети и екзотични коктейли, посещения на скай бар, бийч бар,

сауна и солариум

била оформена внушителната цифра от 14 000 лева. Специалисти от общината са изчислили по време на купоните, че с тези пари "спокойно можеше да се закупят 80 куб.метра бетон или асфалт, с които да се запълнят дупките пред детските градини и училищата във всички населени места в община Каолиново."
Близо
80 купонджии
- общинари, начело с кмета Танер Али са гуляли за сметка на общината по Нова година в хотел SPA "Азалия". Във веселбата са се включили и кметски наместници от близките до Антоново села, които са обсъждали предизборната ситуация и кой кого ще подкрепи на местните избори - твърди пред "168 часа" депутатката от ГЕРБ Лили Боянова.
За да покажат, че са в крак с последните тенденции в СПА процедурите някои от антоновските чиновнички си поръчали перлени вани, вани с ароматни масла, соли и билки и подводен масаж. За да се поглезят, други се топнали във вана със затоплена морска вода и водорасли и терапия с шоколад. Не се знае дали с общински пари не са заплатени и тези скъпи удоволствия.
Напълно сигурно е, че за около 90 души, заедно със селските кметове, всички настанени в

стаи "делукс"

кметът е броил близо 5000 лева.
"Много съжалявам, че заради ангажименти отсъствах от почивката. Инициативата беше на кмета г-н Али - след семинар - отчет за годината, която беше добра за община Антоново, хората да си отдъхнат. Това е практика, която може да бъде усвоена и от други общини, защото хората се сближават" - обясни за "168 часа" председателят на Общинския съвет в Антоново Исмаил Ибрям. "Тъй като годината беше кризисна, нашите служители решиха да спестяват и да не посещават семинари. В резултат на това се получи излишък от общински средства и тогава целият колектив на общината го оползотвори - каза още шефът на местния парламент.

Танер Али, кмет на община Антоново:
Спестявахме от семинари

- Г-н Али, общината ли плати престоя на 80 общински служители в луксозен хотел край Варна?
- Да, общината. Въведохме програма за съкращаване на разходите, но без да съкращаваме служители. Не се наложи да минаваме на четиридневна работна седмица, както при други закъсали общини. От друга страна, се получи излишък от това, че нашите служители не посещаваха семинари. Беше безсмислено да ходят.
- Как така безсмислено? На семинарите експерти разясняват усвояването на европейски средства. Не лишавате ли служителите от възможност да се обучават допълнително и да получат нови знания?
- Не ги лишавам. Нашите служители са компетентни и добре обучени. Това проличава от спечелените проекти. Затова реших да ги стимулирам и поощря с еднодневната почивка в хубав хотел. Освен това годината беше успешна за общината. Нямаме никакви неразплатени сметки. Малко общини могат да се похвалят с такива резултати.



Лили Боянова - депутат от ГЕРБ
Общината плаща за партийни мероприятия

Изумена съм. Как може най-бедната община в област Търговище - Антоново, да си позволява такива големи разходи по почивки в луксозен хотел. В тази община е регистрирана най-високата безработица не само в региона, но и в страната. Пир по време на чума, както се казва. Разноските на поканените гости - селски кметове, са били поети от общината. Получих информация, че на купона се е обсъждало кои кметове ще се кандидатират за нов мандат и кой от кого ще търси подкрепа. С една дума- общината плаща за партийни мероприятия. А кметът кани гостите - кметски наместници, за да си осигури електорална подкрепа в съответните населени места. Това е безумие. Не зная дали в България има такъв кмет, който да спира служителите си от важни обучителни семинари с аргумента, че са "достатъчно обучени". Как обучени, при положение че в общините на ДПС няма подготвени кадри, които да заемат длъжности, за които се изисква определено образование?

Кмет купонджия

Кметът на община Антоново има славата на най-големия купонджия в ДПС. "168 часа" вече писа, как селският управник умее да пирува до зори във варненски фолкзаведения в присъствието на яки кючекини. Поводът за веселбата са младежки семинари на ДПС.
По купоните си пада и депутатът от ДПС Ердоан Ахмедов. Той е член на прочутата група депутати "Клаус Барби", която заради скъпи мобилни телефони заряза гласуването в парламента в края на годината.

д-р Тунчер Кърджалиев - депутат от ДПС:
Няма нарушение на закони

- Д-р Кърджалиев, как ще коментирате новогодишната веселба на общински служители от Антоново в един от най-скъпите хотели край Варна?
- Хотелът не е чак толкова престижен. Има и по-луксозни от него. Проверих.
- Редно ли е, кметът да отклонява служители от семинари, с мотива, че са достатъчно подготвени и нямат нужда от обучение?
- Абсолютно съм убеден, че в случая няма никакво нарушение нито на закони, нито на някакви общински наредби. На по-късен етап, след като получа повече информация, ще коментирам.

СТРАСТ: Танер Али се любува на руса кючекиня.
СТРАСТ: Танер Али се любува на руса кючекиня.
Лили Боянова
Лили Боянова