Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франк Лукас е осъден на 70 г. затвор, но прекарва само пет години зад решетките.
Франк Лукас е осъден на 70 г. затвор, но прекарва само пет години зад решетките.

Животът му вдъхновява хитовия филм “Американски гангстер”

През 70-те години на миналия век Ню Йорк е опасно място за живеене. Гангстерските войни са в разгара си, а наркотиците вземат десетки жертви. На фона на битките за надмощие се появява нов лидер, който с гръм и трясък навлиза на пазара на дрога и успява да се превърне в един от най-големите дилъри на хероин.

Историята на Франк Лукас е толкова впечатляваща, че през 2007 г. знаменитият Ридли Скот дори създава филм по нея. "Американски гангстер" е номиниран за няколко награди "Оскар", а в ролята на великия наркобарон се преобразява Дензъл Уошингтън.

Истината е, че Франк Лукас издига себе си до върха на класацията на наркобосовете с една нова до този момент идея. Той осъзнава, че

може да елиминира посредника

в лицето на италианската мафия и да купува хероина си директно от Югоизточна Азия. Твърди се, че Лукас е вкарвал хероина в САЩ в ковчезите на загиналите във Виетнам американски войници. В пика на кариерата си Лукас е заработвал по около 1 млн. долара на ден и е имал състояние от 52 млн. долара, скътано в сметки на Каймановите острови. За да прикрие парите, купува редица бизнеси като бензиностанции и химическо чистене. Влага и в много имоти.

Винаги с изискано палто от естествена кожа и черни очила, Франк Лукас вдъхва респект където и да се появи. Фен на лукса, скъпите бижута и екзотичните коли, чернокожият гангстер привлича внимание към себе си. През 70-те години от него са се страхували редица влиятелни личности, а полицията често си затваряла очите за случващото се. Той не се поколебавал да убие някого от враговете си насред улицата и просто да си тръгне. Да посещава най-популярните нощни клубове в Ню Йорк, била запазената му марка. С него често вечеряли звезди като Мохамед Али, Даяна Рос и Джеймс Браун. Франк Лукас с всеки изминал ден ставал все по-влиятелен в града.

Палтото от естествена кожа за стотици хиляди долари е запазена марка на трафиканта.
Палтото от естествена кожа за стотици хиляди долари е запазена марка на трафиканта.

Империята му се разраства бавно,

но парите не спират да валят. Включва в екипа си предимно хора от семейството си, а предателството наказва със смърт. Присъдите изпълнява лично. Всичко това провокира полицията да вземе спешни мерки и да се бори с неуловимия гангстер. До този момент, никой не успява да се справи с него, защото голяма част от полицаите в града са му подчинени и прекалено подкупни.

По петите му тръгва детектив Ричи Робъртс. Бивш морски пехотинец, завършил юридически факултет в университета "Сийтън Хол". Умен и нахъсан полицай, който е готов на всичко, за да свърши работата си. Обсебен от желанието си да унищожи наркоимперията на Лукас той започва трескаво да събира доказателства, уличаващи го в престъпления. За залавянето му допринасят и редица тайни агенти от Агенцията за борба с наркотиците. Ядосан от постоянното преследване на Ричи Робъртс, Франк Лукас дори предлага награда от 100 хил. долара за главата му.

Въпреки упорството на наркобоса проведените специализирани акции срещу някои от имотите му в САЩ разкриват огромно количество активи. В имението му в Джърси са открити над половин милион долара.

Лукас е заловен и осъден на 70 години затвор, но е освободен само след пет години, след което е включен в програмата за защита на свидетелите. Така никой от враговете му не успява да го открие, а животът му си остава привидно спокоен. Показанията му водят до произнасянето на още над 100 присъди. Голяма част от бившите му партньори се превръщат в негови врагове, а неприятелите му се състезават кой пръв ще открие Франк Лукас и ще го убие.

И макар да е под полицейска закрила, наркобаронът не променя навиците си и постепенно се връща към старите си занимания. Предавайки редица свои врагове, той си проправя път към нови пазари и отново започва да се занимава с наркотици. Арестуван е за втори път през 80-те години и прекарва още седем години зад решетките.

От 1991 година наркобаронът е на свобода

и е поставен под полицейска закрила. Включен е отново в програмата за защита на свидетели и местоположението му остава неизвестно дори за най-близките му хора. С него са единствено жена му и седемте им деца. Съпругата му Джулиана Родригес също прекарва пет години зад решетките, осъдена за подпомагане на дейността на съпруга си. Твърди се, че зловещият Лукас в последните години се е разкаял за извършените престъпления. Помага на дъщеря си за развиването на фондация, която се грижи за деца на хора, лишени от свобода.

Последната новина, която светът научава за Франк Лукас, е за смъртта му. Той умира на път за болницата в Ню Джърси след тежко боледуване. Последните си години наркотрафикантът е прекарал в инвалидна количка, след като претърпява жестока катастрофа, която парализира краката му.