Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Името Нострадамус извиква в съзнанието представата за пророчества, мистика и катаклизми. Често, когато се случат бедствия, се спекулира, че ренесансовият гадател, лекар и учен отдавна ги е предрекъл. Въпреки че от смъртта му са минали 450 години, истерията около прочутия французин не стихва.

Някои от съвременниците му го смятали за луд, други - че е обладан от дявола, трети - че предсказанията му са продиктувани свише. Независимо от славата животът му е изпълнен с превратности и тежки моменти, които непрекъснато се налага да преодолява.

Живее в епоха, в която Европа вече познава гения Леонардо да Винчи, но тепърва се появяват картините на Микеланджело Буонароти и сонетите на Уилям Шекспир. В този период разцвет преживява и Османската империя при султан Сюлейман Великолепни.

Светът започва да се отърсва от средновековните доми

и се опитва да търси научно обяснение на явленията. Отговорите на църквата вече не са достатъчни, но тя все още е много силна.

В такава обстановка през 1503 г. Мишел дьо Нострадам се появява на бял свят в провансалското градче Сен Реми дьо Прованс. Години наред преди това в областта около Авиньон има антисемитски бунтове с искания за експулсиране на евреите. Крал Шарл VIII отказва да го направи, но умира внезапно на 28 години, удряйки главата си във врата и изпадайки в кома.

Как това променя съдбата на Нострадамус, каква трагедия се случва в живота му и става причина да започне да пише пророчески четиристишия, четете в сп. "Космос", вече на пазара.

Алманахът на Нострадамус
Алманахът на Нострадамус