Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р ВАНЯ ЛЪЧЕЗАРОВА
Д-р ВАНЯ ЛЪЧЕЗАРОВА

Мъж на 49 години от Велико Търново спаси живота на трима души, след като стана донор на сърце и бъбреци.

Той е приет на 27 юни във великотърновската болница “Стефан Черкезов” с мозъчен кръвоизлив вследствие на травма. Ден по-късно изпаднал в мозъчна смърт и близките му решили да дарят органите му.

Сърцето е трансплантирано в болница “Света Екатерина” в София на 51-годишен мъж с исхемична болест и бъбречна недостатъчност.

“Преди 10 години му е поставен байпас, който го поддържа жив досега, но вече беше в тежко състояние. След трансплантацията е стабилен, настанен е в реанимация, събуден и контактен е, но още е на апаратно дишане”, разказа проф. Генчо Начев, шеф на “Света Екатерина”.

62-годишен мъж от Стара Загора и 49-годишна жена от Варна пък са получили бъбреците. Те са трансплантирани в Александровска болница в столицата.

Координатор на донорската ситуация във Велико Търново е била д-р Ваня Лъчезарова. Тя и шефката на реанимацията в болницата д-р Сибила Маринова бяха сред отличените в кампанията на “24 часа” - “Достойните българи”, през 2018 г. заради успешната им кампания за популяризиране на донорството, с което превърнаха местната болница в донорска база с най-много донори в цялата страна.