Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юрген Рот
Юрген Рот

 

 

 

- Г-н Рот, у нас по официални данни се използват годишно над 10 000 СРС, според опозицията - 10-18 хиляди. Колко са СРС-ата в Германия за последната година?
- Миналата година органите по сигурността в Германия са подслушвали 20 358 телефонни линии. (Населението на Германия е 81 879 976 по данни на Световната банка, над десет пъти повече от това на България - 7 585 131. б.а.)
- Не мислите ли, че изтичането на информация от СРС-ата, показва, че силни групи в МВР работят срещу правителството?
- Има различни фракции в министерството, много силни и тайно работещи за старата система. Ако министър Цветанов не изчисти този въпрос в близко време, няма да може да се бори срещу престъпността и корупцията. Това е опит за дестабилизация на правителството и част от много сложен план на спецслужбите - бившите служби и техните марионетки в политиката.
Ако записите за бирената протекция не са манипулирани, това е краят на надеждите за по-добро бъдеще и краят на правителството на Борисов.
- Веднъж споменахте за много силни картели, с които правителството на Борисов не може да се пребори. Кои са те?
- Те са достатъчно известни и ако погледнем назад към последните 10-20 години ще видим кой представлява тази власт. Това е в пряка връзка с основния въпрос. Ако правителството не отвори всички досиета на старите връзки с ЩАЗИ и не направи анализ на прехода, никога няма да намерите пътя към отвореното гражданско общество.
- Как гледате на "чадъра над контрабандата"? Имате ли информация за "героя" Мишо Бирата?
- В миналото този чадър е бил разпъван от правителствените кръгове, а днес има различни "чадъри" в регионите. Варна е много важна в това отношение. Колкото до Мишо Бирата, той не фигурира в досието, което имам за ТИМ.
- Как си обяснявате увеличаването на контрабандата у нас през последната година, най-вече на цигари?
- Много просто. В ерата на комунизма тайните служби и кръгове от номенклатурата контролираха тази контрабанда. България е добре известна в това отношение. Ако погледнете днес към балканските страни, към България и специално към Албания и Румъния, ще видите, че тези кръгове сега са в същата позиция, само че като бизнесмени. Контрабандата на цигари е престъпен бизнес, в който участват големи компании, както и политици. Бившият премиер на Черна гора е показателен пример. С тези пари можете да финансирате нелегални политически действия, партии и др.
- Румен Петков ви даде под съд за клевета, след като в книгата ви "Новите демони" написахте, че директно е замесен в търговията с амфетамини и в мащабна афера с амфетамини. Като свидетели по делото бяха разпитвани Алексей Петров, Будимир Куйович, Ваньо Танов, Илия Илиев. Как спечелихте процеса?
- Имах късмета да попадна на независим съдия, който гледаше фактите. Разбрах, че в България е много трудно, понякога невъзможно, да се намерят наистина независими източници. Толкова много хора в политиката имат своята собствена реалност и своята истина. Тя зависи от политическите им и финансови интереси. Играят с истината, за да отстояват личните си политически интереси.
- Какво е преобладаващото мнение в Германия за усилията на българското правителство да се бори с престъпността и корупцията?
- България е далеч от отвореното гражданско общество и културата на законност. Управляващата култура на корупция беше доминираща в комунистическо време и все още е част от обществото ви, по специално от политическия елит. Тези, които се борят срещу този рак, са в много трудна ситуация, защото са малцинство.