Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Необезопасени кабели в офисите са сред най-разпространените причини за смърт и нараняване на работници.  СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Необезопасени кабели в офисите са сред най-разпространените причини за смърт и нараняване на работници. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

1/3 от починалите на работа са ударени от електричество

Удар от електрически ток е най-честата причина за смърт на работното място. Това показват оперативните данни на Главната инспекция по труда (ГИТ), предоставени на “24 часа”.

Една трета от смъртните случаи на работници са заради електрически ток, доказва и статистиката на Националния осигурителен институт.

За първото тримесечие на 2019 г. има

15 смъртни случая

на работното място, сочат данните на НОИ. А според оперативните данни на ГИТ 5 от смъртните случаи са причинени от електрически ток.

Общо пострадалите при работа с ток работници са 10, като тези, които не са починали, са с тежка инвалидизация. Това е станало при 8 случая на трудови злополуки, които е разследвала ГИТ от началото на годината. Трудовите инспектори обаче проверяват само злополуки, при които има смърт или тежка инвалидизация, и реално авариите с електричество, при които има пострадали работници, са повече, уточниха от институцията.

Тенденцията 1/3 от жертвите на трудови злополуки да са при работа с ток е от няколко години, показват данните на ГИТ и осигурителния институт.

От електрически удари страдат както работници, които пряко поддържат електрически мрежи и не спазват изискванията за безопасност, така и такива, които стават жертва на недобре изградени и поддържани мрежи в офиси и производствени помещения. През май е умрял работник в кухня, след като заради неизолиран кабел през металния кухненски плот, на който човекът е работел, е минал ток с високо напрежение, разказаха трудовите инспектори.

Над 30% от предписанията, които инспекторите дават на фирми, са именно за обезопасяване на електрически кабели в офиси и заводи, обясниха още от инспекцията. През миналата година са направени

22 00 хил. предписания

за необезопасено

работно оборудване,

като 7000 отк тях са свързани с неосигурена защита на работниците и служителите от електрически ток. Става дума за неизолирани кабели, липса на зануляване, необезопасени електрически табла и пр. Тези опасности дебнат главно в офисите.

Често пъти до смърт заради високо напрежение се стига при работа на хора, които нямат нужните квалификации да работят с електричество, показват още наблюденията на трудовите инспектори. В повечето случаи тези “майстори” не изключват съоръженията, които ремонтират, както изискват правилата за безопасност.

Небрежност на изпълнителите е причина за висока смъртност и при работа на персонал на енергийни дружества в мрежи с напрежение над 10 000 волта. ГИТ е разследвала смърт на работници, които издигнали метален стълб и го опрели в далекопровод. При друг случай пък работник на стълб с високо напрежение не се бил завързал със задължителния осигурителен колан. При токовия удар тялото му било изхвърлено от голяма височина и човекът починал не заради електричеството, а от травми при падането.

Често пъти преките началници на работниците от енергодружествата и телекомите, които са най-изложени на опасност от токов удар, също не ползвали предпазни мерки и екипировка, установи трудовите инспектори.