Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сеп Блатер повлече със себе си към дъното и Платини.
Сеп Блатер повлече със себе си към дъното и Платини.

Босът на УЕФА сам си надяна примката, след като предаде янките и помогна на Катар да спечели домакинството за мондиала през 2022 г.

Някак си успя да преглътне, че го обвиняват във всички земни грехове. Продължаваше да се усмихва и когато довчерашни приятели един по един му забиваха ножове в гърба. Остана изправен и след сензационното му детрониране от президентския пост в УЕФА. Но през 2016 г. рухна, когато му обясниха, че няма да може да се настани във ВИП ложата.

Мишел Платини е от онази порода успели хора, които са свикнали навсякъде да ги приемат с дълбок поклон и широка усмивка. Французинът беше велик играч, трикратен носител на "Златната топка", а след това и единият от двамата най-влиятелни футболни босове в света. Как да го обвиниш, че очакваше навсякъде да му изпълняват прищявките още преди да си ги е помислил.

И ето че дойде ден, в който вратите останаха затворени пред него, а довчера усмихнатите охранители на входа вече го гледаха с презрително съжаление. На всичкото отгоре Платини се оказа персона нон грата именно в своята родина и то по време на Евро 2016, за което имаше най-голяма заслуга да се проведе във Франция. Вместо да е на най-удобната седалка на стадиона, вместо да отпива най-изстуденото шампанско, вместо да замезва с най-топлите скариди, Платини беше посъветван да си купи билет, ако иска да гледа някой от мачовете на живо. На пръв поглед дребничко наказание, но с какъв ефект само върху егоцентризма на великия футболист и мастит ръководител в най-популярния спорт.

Платини съвсем естествено заяви, че предпочита да си остане у дома и да проследи по телевизията битката за европейската титла. В прохладния си хол френската футболна легенда най-вероятно е усетил, че с царуването му е свършено и го очаква една доста по-различна реалност. Да, пари си имаше достатъчно, но властта го беше изоставила окончателно и той никога повече нямаше да е онзи усмихнат началник, който местеше пионките по дъската на световния футбол.

Всичките тези проблеми застигнаха Платини, след като през 2015 г. падна жертва на страхотния корупционен скандал, който разтърси ФИФА. Обожествяваният дотогава Сеп Блатер изненадващо

не успя да намери достатъчно съюзници

и беше свален от трона. А падайки към дъното Блатер повлече със себе си и Платини. Французинът специално изгоря заради едни 2 милиона швейцарски франка, които му били платени на ръка от боса на ФИФА Блатер. Сумата била уж за някакви консултантски услуги от страна на французина, а двамата най-влиятелни ръководители във футбола забравили да подпишат каквито и да било документи.

Дребната на пръв поглед далавера обаче беше използвана от враговете на началниците, които се разделиха с постовете си. Няколко месеца по-късно Платини беше наказан да не стъпва в официалната ложа на европейското, а малко по-късно всякакъв вид съдебни инстанции отхвърлиха жалбите му срещу новите лидери в световния футбол. Изглеждаше, че Платини ще се задоволи с ежедневието на богата легенда,

която дава автографи на улицата

и се снима за спомен с млади таланти по детските турнири.

Тези дни около трикратния носител на "Златната топка" отново се шуми и отново не е за добро. Световните медии гръмнаха, че французинът е бил арестуван в родината си по разследване за корупционни действия около избора на Катар за домакин на световното през 2022 г. Впоследствие стана ясно, че Платини не е бил арестуван, а привикан да даде обяснения.

"Питаха ме за какво ли не и аз се постарах да отговоря на всичките им въпроси. Не разбрах за какво точно са ме повикали, но направих всичко възможно да им бъда полезен", заяви на излизане от прокуратурата световноизвестният мъж. До този момент не е ясно в какво точно е заподозрян Платини.

Изглежда много трудно да бъдат събрани и доказателства, че изборът на Катар за домакин на мондиала е станал след раздаването на многомилионни рушвети под масата. И все пак лошият вкус в устата остава. Никак не е приятно да те викат в полицията, да те разпитват и след това да се обясняваш, че не си арестуван и само си опитал да помогнеш на разследващите. Още по-трудно за изтърпяване е хорското любопитство.

След избухването на мегаскандала преди 4 години и последвалото отстраняване на французина от всички ръководни постове той направи всичко възможно да се скрие от светлината на прожекторите. Дори си купил тъмни очила, за да се слее с тълпата на улицата

Сега е принуден насила да излезе от анонимност и отново да отговаря на неудобни въпроси или да опровергава клюки.

Днес продължава да стои големият въпрос - как по дяволите му се струпа всичко това върху главата на Мишел Платини. Нали уж беше легенда и всички го обичаха. Неслучайно го смятаха за един от фаворитите за шефския пост във ФИФА.

Според една от версиите именно жаждата за повече власт е изяла главата на футболната легенда. Самият Сеп Блатер преди година-две разказа как някогашният му добър приятел искал да го наследи в световната футболна централа.

"Той мечтаеше да оглави ФИФА, но нямаше смелост да се изправи срещу мен по време на избори. Вместо това помогна да се раздухат скалъпените обвинения срещу мен, но така сам си сложи примка на шията", злорадстваше швейцарецът.

Посветените в делата на световния футбол обаче са склонни да повярват на друга история, в която са намесени двете световни свръхсили. Въпросният сценарий твърди, че Мишел Платини е паднал жертва на яростното боричкане между САЩ и Русия. Напрежението се покачва именно по време на вече споменатия избор на Катар да бъде домакин на световното след 3 години. На същата среща на високо равнище главните действащи лица

очакват съвсем друг развой на събитията.

Преди началото на конгреса тихомълком се говори, че руснаците ще получат мондиала през 2018, а американците ще домакинствата на световното 4 години по-късно. Първата прогноза се оправдава, но после идва сензацията. Предварително се знае, че американците имат сигурни 12 гласа. В последния момент 4 от уж сигурните гласове за САЩ отиват за Катар и така емирството печели с 14 на 8 гласа.

И до днес се говори, че именно Платини има заслуга за разместването на фигурите по дъската в последния възможен момент. Да припомним, че самият той гласува за малката, но много богата държава. Години по-късно ще стане ясно, че босът на УЕФА

не е действал

на своя глава

- получил е поръчка от тогавашния френски президент Никола Саркози.

Преди да се стигне до инфарктните избори държавният глава приема емира на Катар. Не е ясно какво са си говорили двамата Първи, но френските медии припомнят някои конкретни ползи за Франция. Шейх Тамим бин Хамид ал Тани купува "Пари Сен Жермен", като покрай тази мегасделка вкара още няколко милиарда долара във френската икономика. Не прилича ли това на една изгодна сделка - ние ще ви осигурим мондиала, а вие ще налеете малко петродолари в нашата икономика.

Французинът беше велик играч, трикратен носител на "Златната топка".
Французинът беше велик играч, трикратен носител на "Златната топка".

Но в цялата тази игра има един основен губещ, а отдавна е известно, че с него шега не бива. Американците са бесни, че руснаците са си получили своето, а те са останали с пръст в уста. И започват да действат. Именно агенти на ФБР започнаха разследване, което извади на бял свят корупционни практики във ФИФА. Първо започнаха да изгарят членове на Изпълкома, след това отстреляха Сеп Блатер, а после падна главата и на Платини. Едва ли всичко това щеше да се случи, ако янките си бяха получили това, за което бяха убедени, че им принадлежи.

Времето няма как да бъде върнато назад, а самият Платини със сигурност си е направил правилните изводи какво точно е спечелил и загубил, когато пуска своя глас в полза на Катар.

Сега никой не вярва в най-лошия

сценарий

- Платини да се окаже зад решетките. Почти всички доказателства срещу него са косвени, а замесените нямат интерес да свидетелстват. Абсолютно минимален е и шансът Катар да бъде лишен от домакинството на мондиала след 3 години. Шейховете са налели и продължават да наливат много пари. Което ги спасява от опасността да се превърнат в изкупителна жертва, както стана с мосю Платини.