Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Здравната комисия извика на спешно изслушване в четвъртък ръководствата на здравната каса, болница ИСУЛ и на Министерството на здравеопазването. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Здравната комисия извика на спешно изслушване в четвъртък ръководствата на здравната каса, болница ИСУЛ и на Министерството на здравеопазването. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

Здравното министерство ще разреши на

болниците да трупат запаси от

медикаментите за деца

Не добре работеща система и административни пропуски излязоха наяве в новосформираната дирекция на здравната каса, която пое функциите на фонда за лечение на деца от 1 април. Целият хаос излезе наяве, след като почина 6-годишната Мария Иванова. Детето бе със синдром на Даун и тежка форма на левкемия.

Здравната каса и университетската болница “Царица Йоанна-ИСУЛ”

от април не

могат да уредят

помежду си

кой да плати

лекарствата

за Мария, стана ясно от становище на НЗОК след смъртта на детето. Медикаментите не са разрешени за употреба в България, въпреки че са световен златен стандарт от 25 години за лечението на тази форма на левкемия. По закон всички подобни лекарства се поръчват за конкретен пациент и се поемат от държавата. До 1 април за тях плащаше фондът, а след тази дата - касата.

Майката на 6-годишната Мария Надя Мирчева е подала заявление към НЗОК за заплащане на 2 медикамента на 25 април. До 18 юни обаче разрешение така и не идва, защото пък от ИСУЛ от своя страна не са дали задължителен документ за цената им. Болницата не разполагала с такъв, защото преди това Мария е била лекувана с медикаменти, останали в болничната аптека, а за да го има въпросния документ, трябвало да се изчака новата поръчка.

Междувременно състоянието на детето се влошава, болницата спира досегашното лечение и го заменя с реанимация. Заради това на 17 юни ИСУЛ връчва фактура на майка ѝ за цената на лекарствата, тъй като към този момент все още няма решение на касата за заплащане. Фактурата е издадена към банката, където е открита дарителска сметка на Мария. Позицията на ИСУЛ е, че така са правили и в други подобни случаи още докато работел фондът.

На 18 юни НЗОК все пак е издала решение, фактурата е анулирана, а разходите ще бъдат платени от касата.

Ден по-късно

Мария почина

Цялата административна неразбория стана ясна в четвъртък при изслушване в парламентарната здравна комисия на шефа на касата д-р Дечо Дечев, на ИСУЛ проф. Бойко Коруков и началника на детската онкохематология там проф. Добрин Константинов. Заседанието на депутатите бе именно по казуса с малката Мими.

Здравното министерство ще прави спешни промени, с които да облекчи процедурата с плащането на тези скъпи лекарства.

“Работим за промяна на нормативната уредба, така че болниците да могат да правят заявки за лекарства, които не се предлагат в България, за по-продължителен период от време, а не за конкретен пациент, като това ще става на базата на анализ за преминалите болни от предходни периоди. Целта е, когато възникнат извънредни случаи, да имат наличности”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Това ще облекчи

и родителите,

тъй като няма да се налага те да подават индивидуални документи.

Министерството или касата да се заеме с доставката на лекарствата, неразрешени за употреба у нас, призова депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който е онкохематолог.

Въпреки административното забавяне и проф. Константинов, и д-р Дечев бяха категорични, че това не е оказало никакво влияние върху лечението на 6-годишното момиченце. То е било адекватно, навременно и според всички стандарти. “Детето, независимо от тежкото вродено състояние, предшестващо и усложняващо последвалото онкологично заболяване, е диагностицирано навреме и

е лекувано

по най-добрите

стандарти и

с най-добрите

медикаменти

В резултат на това е постигната ремисия от над две години. (Първоначално заболяването е открито в края на 2017 г., б.а.) Настъпилият рецидив преди около два месеца е наложил ново, интензивно лечение, отново съобразено с международните стандарти”, обясниха от ИСУЛ в свое становище по-рано през деня.

360 молби за заплащане на медицински и други услуги у нас и в чужбина е разгледала новата дирекция в здравната каса от 1 април досега. От тях 146 били прехвърлени от фонда. От 1 до 19 юни пък били издадени разрешения за 29 деца, а още 10 чакали одобрение от шефа на касата.

“Сред основните причини за забавяне на решенията са събирането на цялата нужна документация с оферти от чуждите лечебни заведения. Ние няма как да ги задължим да правят това в срок”, обясни д-р Дечев.