Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангела Меркел и Еманюел Макрон
Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е щял да подкрепи кандидатурата на канцлера на Германия Ангела Меркел за поста председател на Европейската комисия, ако тя се бе кандидатирала. Той каза това на брифинг след края на първия ден от срещата на върха на ЕС, в който лидерите не успяха да се договорят кой да замени Жан-Клод Юнкер на ръководния пост, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Нямам нищо против кандидатура от Германия. Казвал съм го и не се шегувам - ако канцлерката бе кандидат, щях да я подкрепя, защото смятам, че тя разполага с качествата и уменията да бъде много добър председател на комисията", каза Макрон, цитиран от Ройтерс.

"Но тя не желае това и аз изпитвам дълбоко уважение към решението й", добави той.

Френският държавен глава води кампания за блокиране на кандидата на Меркел, Манфред Вебер, който е заместник-председател на баварската партия Християнсоциален съюз.

Меркел изрази безпокойство заради липсата на ясно мнозинство - както сред лидерите на ЕС, така и в Европейския парламент - за Вебер, предаде ДПА.

"Ясно е, че това ни изправя пред предизвикателства", заяви тя след преговорите с европейските си колеги.

Меркел подчерта колко е важно да се постигне споразумение с евродепутатите за ръководните постове. "При никакви обстоятелства не искаме криза с парламента", каза тя.