Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Вълчев СНИМКА: Архив
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

Няма да има ощетени ученици заради спорния въпрос на матурата, увери министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на "Тази сутрин". Ако те са отчели, че думата се пише слято - също ще получат точка.

Чисто формално няма грешка, има неуместен текст. Не сме застраховани от такива случаи, много малко експерти гледат изпитните материали заради тайната, в която се пазят, обясни министърът. Той призна, че също би написал думата слято.

Според него резултатите от матурите след 12 клас не са много по-различни от миналите години. Учениците трудно осмислят текстове, не могат да интерпретират, затова всички промени, които министерството прави, са насочени към това. Но са нужни 7-8 години, докато промените се приложат и покажат резултати.

Вълчев потвърди, че матурата по английски език е била по-сложна от предишните години, но експертите са категорични, че грешки в нея няма.

Министърът каза още, че се намалява държавния прием в университетите, прави се и преструктуриране към тези професионални направления, от които се очаква по-голям недостиг. Като временна мярка ще се наложи мораториум при образуване на нови висши училища, ако бъде приет новият закон за висшето образование, докато се създаде национална карта къде в страната какви университети и специалности да има.

Вълчев увери, че университетите са автономни и ще останат таква, но държавата ще е техен партньор по отношение на стратегическото управление - да са по-свързани, да развиват управленски политики, няма да се месим в конкретната им дейност, а ще ги провокираме да работят в конкретни области, научно изследователска дейност, да се свързват в европейски университетски мрежи, които в момента се създават.