Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес стана ясно какво се крие зад изненадващото предложение за 1 лев субсидия. Въобще не е ставало дума за намаляване на парите на партиите, а за координирана акция, която цели да допусне частно финансиране на партиите. В тази координирана акция ГЕРБ и ДПС се опитват да приватизират политическия живот на страната. Това заяви зам.-шефът на червената група Крум Зарков в коментар на одобреното от ГЕРБ предложение на ДПС за отворен тип финансиране на партиите.

Кого ще обслужват партиите оттук нататък - избирателите или спонсорите си. Кой ще определя листите за общински съветници - партиите или контролиращите ги олигарси, попита Зарков.

Тава е истински атентат към някои от базисните постижения на българската демокрация, отсече той. И призова за открит и честен дебат как да си намали субсидията, но без да се наруши независимостта на политическите субекти. Затова БСП започвали преки действия и разговори.

Категорично ще се противопоставим на всеки опит легално да се вкарат частни интереси в политическия живот. Трябва да се борим с корупцията, а не да се опитваме да я легализираме, както правят ГЕРБ и ДПС, каза Зарков.

Конституционосъобразността е друг въпрос, той влиза обаче в нарушение с нещо, което всички българи са постигнали заедно - крачка по крачка от 1991 г. насам да се опитват да градят някакъв демократичен модел на управление. Това означава, че от утре партиите ще зависят от тези, които им плащат, допълни соцдепутатът.

ГЕРБ отказаха да се срещнат с нас, но приличаха веднага, когато бяха привикани от ДПС, коментира още Зарков. И обясни, че предложението на ДПС цели отпушване на частното финансиране.

Това е целенасочен опит да се затрудни работата на всеки, който дръзне да се противопоставим на статуквото, каза Зарков. Няма да допуснем това да се случи, ще противодействаме по всякакъв метод, включително да сезираме други институции, и европейските партньори, допълни той. Една от констатациите във всички доклади на групата за борба с корупцията ГРЕКО касае публичното финансиране на политическите сили, на което днес се слага кръст, обясни соцдепутатът.

БСП ще покани на разговор неправителствени организации и публични авторитети, които са внесли писмо в НС и се противопоставят на този начин на действие.