Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Радев на 14 май, 3 дни преди да го арестуват.  СНИМКА: ФЕЙСБУК
Радостин Радев на 14 май, 3 дни преди да го арестуват. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Радостин Радев трябвало да договаря с ДФЗ плащания по обществена поръчка за 1 млн. лв., спечелена от фирмата “Бул Кан Проект”

Арестуваният кмет на Костенец Радостин Радев е предлагал 30 хил. лв. на общински съветник от града, за да купи гласа му в местния парламент. Това обяви във вторник зам. главният прокурор Иван Гешев.

Срещу парите общинарят трябвало да гласува мандат на кмета да получи пари от Държавен фонд “Земеделие”. Средствата трябвало да се изплатят на фирмата на другия задържан - бизнесмена Ивайло Пашов. Той дори подписал запис на заповед за 30 хил. лв. като гаранция, че общинският съветник ще получи парите си, ако гласува, както му кажат. Освен това той трябвало да говори с още двама негови колеги, за да им повлияе и те да подкрепят решението в полза на кмета.

“Този кмет дава лош пример на останалите - обещава пари, вместо да получава, това в рамките на шегата. Не е типичен случай. Преди 2 дни разследването беше само за активен подкуп. Вече има данни и за длъжностно присвояване на 17 хил. лв. от общинско предприятие, както и за безстопанственост. Намерени са и боеприпаси в кабинета на кмета. Огнестрелното му оръжие не е съхранявано правилно, но това са дребни детайли”, каза още Гешев.

В края на 2017 г. Община Костенец печели проект в Държавен фонд “Земеделие” за ремонт на основно училище “Св. Св. Кирил и Методий” в града, показа проверка на “24 часа”. Договорената сума е 1,1 млн. лв. През 2018 г. е проведена обществена поръчка за избор на строителна фирма, която трябва да обнови двора и спортните игрища, да го озелени, да направи алеи и да ремонтира отоплителната инсталация. Кандидатстват 5 дружества. Три са отстранени по различни причини, накрая печели “Бул Кан Проект” ЕООД на Ивайло Пашов. За да може фирмата да започне работа обаче, от ДФЗ трябва да превеждат пари. Затова през април т.г. кметът Радостин Радев започнал да уговаря колегите си от Общинския съвет да му гласуват мандат да ги получава като възложител.

“Сигналът от общинския съветник за това, че му предлагат подкуп, е от април. Получен е в антикорупционната комисия. Използвани са специални разузнавателни средства. Разследващите започват проверки и на други обществени поръчки в Община Костенец”, каза Иван Гешев. Свидетел пък заявил, че кметът взема 10% от всяка обществена поръчка.

Общинският съветник от Костенец, който е подал сигнала е от група, която е опозиция на Радостин Радев. От прокуратурата не съобщават името му, но му благодарят за активната гражданска позиция.

“Такива хора имат подкрепата и разбирането на съдебната система, но търпят негативи като защитават истината. Поемат сериозен риск за себе си и за бизнеса си. Това важи не само за случая в Костенец, но и за “Младост”, за район “Северен” в Пловдив, за КТБ”, каза зам. главният прокурор. Той призова хората, които са свидетели или пострадали от корупция да сигнализират Специализираната прокуратура.

Радостин Радев е втори мандат кмет на Костенец от БСП. Преди това е бил общински съветник и е работил в частния сектор.

Ивайло Пашов е строителен предприемач с няколко фирми. Истинският му възход е през 2018 г., когато фирмата му “Бул Кан Проект” ЕООД печели обществени поръчки за 3,2 млн. лв. През май подписва договор за ремонт на читалището в Чирпан за 300 хил. лв. През октомври печели поръчка за над 1,3 млн. лв. за ремонт на детска градина в Любимец, следващия месец се урежда с договора за училището в Костенец за 1,1 млн. лв., както и други по-малки.

Преди да започне да работи с “Бул Кан Проект”, софийският бизнесмен има друга строителна фирма - “Сим Адвайс”, която е в ликвидация. През 2013 г. тя беше избрана без търг да ремонтира стара сграда в пернишкото село Ковачевци, в която да се настаняват бежанци. Договорът беше за 179 хил. лв.