Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колоната от автомобили на Маказа в посока България е 7 км и чакането е с часове. Снимки: 24 часа
Колоната от автомобили на Маказа в посока България е 7 км и чакането е с часове. Снимки: 24 часа

Оприличиха пункта като граница между Руанда и Уганда, а не между две европейски държави

Над 7 км е колоната от автомобили на Маказа в посока България. Положението е отчайващо - клаксони бибипкат, хора припадат в жегата. "Не знаем причината да чакаме повече от час и вероятно още 2. Без вода, без тоалетни при 33 градуса. Няколко души припаднаха. Въпрос на организация или липса на такава", написа току-що в личния си профил почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова. В момента тя и стотици сънародници са блокирани в колоната от автомобили, която едва помръдва.

Все е било опашка, но като тази на 16 юни - никога, категорични са потърпевши. Още в 15 часа колоната стигаше 4 километра почти до втория тунел след българската граница. Мнозина обърнаха колите обратно и избраха да се приберат през Александруполис, Орестиада и ГКПП "Капитан Петко Войвода". Разстоянието е двойно, но поне не се чака на границата.

На 33 градуса сънародниците ни припадат на Маказа.
На 33 градуса сънародниците ни припадат на Маказа.

"Усетихме, че на Маказа е натоварено. Много автомобили с пловдивска регистрация минаха оттук, за да не чакат с часове там, независимо, че километрите стават много", казаха български гранични полицаи от "Капитан Петко Войвода". Те обаче предупреждават, че в почивните дни и при тях става натоварено.Особено, когато започнат към 18 часа да се прибират автобуси с български туристи, които са били на еднодневна екскурзия с плаж.

"Забравете Гърция това лято! Невъзможно е вече да се ходи в събота или неделя за един ден на плаж и обратно. Просто времето минава в чакане на границата", отчаяно коментираха хора от Кърджали и Хасково. Освен засиления трафик от румънски туристи към южната ни съседка, бавното обслужване е продиктувано от факта, че гръцките гранични полицаи са съкратени наполовина.

Някои оприличиха Маказа не като граница на две държави членки на ЕС, а като между Руанда и Уганда.