Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От известно време някой упорито се опитва да подпали война, атакувайки петролни танкери в Персийския залив. Четири през май и още два онзи ден. И тъй като вчера в София беше външният министър на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян, не се сдържах да го питам. Кой според него стои зад атаките? Дали Иран, както твърдят американците, някоя от проиранските групировки в региона, или има друго обяснение? Принцът каза, че нито една групировка няма капацитет да извърши атаките, затова е сигурен, че става дума за държава. Не каза коя точно, но аз се сещам и за други държави, които биха имали дори по-голяма мотивация и от Иран в тази ситуация. Ако имах възможност бих провокирал шейх Абдала на тази тема, но не беше удобно, имаше доста хора. Той е много впечатляващ оратор, когото е истинско удоволствие да слушаш в тесен кръг или в по-неформална среда. Миналата година ми се удаде такава възможност и ще си позволя да преразкажа какво чух от него:. “Ислямският екстремизъм вече е проблем на Европа. Радикалите използват вашите закони срещу вас самите, а крайнодесните използват ислямските радикали, защото конфронтацията с тях им дава легитимация и ги вкарва във властта. Така не след дълго вие, европейците, ще започнете да изнасяте радикални ислямисти към нас. Мразя да цитирам Кадафи, но той беше прав, казвайки, че ако САЩ бомбардират Лондон, ще убият повече екстремисти, отколкото в Кандахар.”

Шейхът каза още доста неща, през цялото време говореше бавно и с тих глас, приличайки повече на проповедник-дъновист, отколкото на арабски дипломат и принц по рождение.

Радикалите са любимата му тема, може да говори за тях с часове, а накрая всеки, който го е слушал излиза убеден, че тия гадове трябва да бъдат избити до крак. Разказа и за началото на проблема в Сирия, когато на една среща се обсъждало какво да се прави. Тогава Давутоглу казал, че само радикалите могат да свалят Башар Асад, затова трябвало да бъдат подкрепени. А после какво правим, попитал шейх Абдала. После ние ще свалим радикалите, отговорил Давутоглу. Но после ние получихме “Ал Нусра” и “Ислямска държава”, припомни шейх Абдала. И добави с лек назидателен тон, сякаш към всички нас, хората от Европа: “Няма добри и лоши радикали. Ако дори с малко подкрепиш някой радикал, накрая получаваш голям проблем.”

Умен човек! Затова и като го попитах вчера кой атакува танкерите, ми каза истината. Да, държава е и според мен. Ама коя?